Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Gemengde gevoelens over verhuizing lerarenopleidingen en pabo uit locatie Museumpark

Gepubliceerd: 22 October 2024 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Nieuws

Het Instituut voor Lerarenopleidingen (IvL, pabo en lerarenopleidingen) gaat de locatie Museumpark aanstaande zomer verlaten. Dat dit nu gebeurt is vanwege de grootschalige noodzakelijke renovatie van de hoogbouw. De lero verhuist naar Kralingse Zoom, de pabo naar de locatie Pieter de Hoochweg.

Hoogbouw locatie Museumpark

Een terugkeer naar Museumpark als de renovatie klaar is (planning: zomer ’27), zit er voor de opleidingen niet in. De gerenoveerde locatie gaat de nieuwe plek worden voor onder andere IvG, de gezondheidszorgopleidingen. Die zitten nu nog op locatie Rochussenstraat, een huurpand waar de HR op termijn van af wil.

Tamara van Heel, voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) van IvL, wist dat het bericht over de verhuizingen er – kort voor of na de herfstvakantie – aan zat te komen en dat het instituut Museumpark zou moeten verlaten. Er wordt verdeeld gereageerd op het plan, vertelt ze. ‘Mensen willen het liefst niet naar de Kralingse Zoom omdat het ver is en buiten de stad. En omdat voor de maatschappelijke functie van de lero aantrekkelijkheid en bereikbaarheid belangrijk zijn. Ook zijn er mensen die willen dat de pabo en de lero bij elkaar blijven. Op de pabo zijn de mensen juist heel blij dat ze naar de kleine locatie Pieter de Hooch gaan’.

Donderdag bespreekt Van Heel de verhuisplannen met de andere leden van de imr. ‘Wat wij er als imr van vinden moeten we nog bepalen. We hebben al wel begrepen dat de directeur van IvL en wij als imr er niet zoveel over te zeggen hebben. Het is een besluit van het college van bestuur.’

Pabo ziet kansen

De HR-pabo krijgt dus een nieuwe plek op de Pieter de Hoochweg, in een ‘eigen’ gebouw. ‘We vinden het jammer dat ons instituut wordt opgesplitst, terwijl we ook veel samen doen’, zegt pabo-manager Femke Zweekhorst, ‘bijvoorbeeld minoren, keuzevakken en natuurlijk de bedrijfsvoering. Dat wordt allemaal wat lastiger als we niet meer bij elkaar zitten. En we hebben mooie vaklokalen op Museumpark, we waren graag hier gebleven. Tegelijkertijd vinden we het ook een leuke kans om een eigen locatie te hebben.’

De pabo heeft bij het herindelen van de locaties de concurrentie van ander pabo’s flink onder de aandacht gebracht. Zo zit de Thomas Moore-pabo vlakbij Centraal Station. Een verhuizing naar het ‘verre’ Kralingen zou nadelig kunnen zijn voor de instroom, zegt Zweekhorst. ‘Bovendien zit je dan op een campus en wij doen graag veel samen met de stad; op de Pieter de Hoochweg zitten we middenin de wijk, met Codarts, de Theaterhavo/vwo en het Maastheater als buren.’

Verbouwing nodig op PdH

Hoe de lerarenopleidingen op locatie KZ worden ingepast is nog niet bekend, zegt Susanne Blaak, manager vastgoed & huisvesting, desgevraagd. ‘Binnen de KZ zal er in nauwe afstemming met RBS een herverdeling moeten komen, waarbij naar de meest optimale indeling wordt toegewerkt. Voor IvL speelt hierin mee dat er een aantal vaklokalen gecreëerd moet worden met specifieke voorzieningen’.

Voor locatie PdH klaar is voor de pabo, moet daar nog het een en ander verbouwd worden. Er moeten bijvoorbeeld lokalen worden ingericht voor specifieke vakken als drama en handvaardigheid. Mede daarom heeft Zweekhorst de indruk dat de verhuizing permanent is. ‘Dat inrichten van die lokalen is een kostbare zaak, dat doe je niet voor een jaartje. Ook van ons gaat er veel tijd en energie in zitten. Ik mag ’t hopen dus, dat het voor altijd is.’

RAC naar de laagbouw

De lokalen die door het vertrek van de lero en de pabo vrijkomen in de laagbouw van locatie Museumpark worden vanaf zomer 2025 gebruikt door de RAC, de associate degrees van de Rotterdam Academy. Dit instituut zit nu in het paviljoen (dat gebruikt kan blijven worden) en een deel van de hoogbouw.

De huisvesting van de Academie voor Bouwkunst, nu bewoner van de Pieter de Hoochweg, wordt nog onderzocht. Naar verwachting volgt hier in december van dit jaar uitsluitsel over. Het bacheloronderwijs op Pieter de Hooch verhuist naar Academieplein.

Tekst: Edith van Gameren en Jos van Nierop
Foto: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Gemengde gevoelens over verhuizing lerarenopleidingen en pabo uit locatie Museumpark

  1. Bij de LERO waren de emoties vandaag hoog. Veruit de meesten willen onze wijk niet verlaten. Sommige collega’s hebben huizen in West gekocht om dicht bij de school te zijn waar wij al bijna 20 jaar zitten. Nu krijgen we uit het niets te horen dat het IvL wordt afgesplitst en naar andere delen van de stad wordt verplaatst.

    We horen dat HR weet dat als de PABO samen naar KZ zou gaan, het heel onaantrekkelijk zou worden voor potentiële studenten. De andere twee PABO’s zijn in het centrum van de stad. Maar voor de LERO is dat minder belangrijk. We worden uit het niets van elkaar gescheiden en de vraag is: hoe moeten we verder als één onderwijsinstituut?

    Dit maakt me gewoon heel verdrietig. Ook dat wij dit via een e-mail te horen krijgen! Dit is een voorbeeld van hoe je juist niet met je werknemers moet communiceren!

    Eén ding is duidelijk: we willen niet naar KZ!

  2. Betekent dit ook het einde van het Instituut voor Lerarenopleidingen? De samenwerking tussen de pabo, lero en masters wordt stapje voor stapje beter, maar deze fysieke scheiding kan niet ons bijeen houden. Twee nieuwe instituten worden het dan: Lero en pabo en ergens de masters erbij frommelen.
    Opmerkelijke keuze, juist nu er flink bezuinigd moet worden.

  3. @Docent IvL, je bedoelt toch zeker dat de locatie voor de lero ‘níet minder belangrijk’ is?! Óók voor de lero-opleidingen is locatie KZ minder aantrekkelijk voor potentiële studenten.
    Deze verhuizing én de opsplitsing van IvL is een slechte zaak in licht van het lerarentekort. In het basis- en voortgezet onderwijs worden ál onze toekomstmakers opgeleid…

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top