Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen starten campagne voor hbo-master

Gepubliceerd: 9 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws

In een gezamenlijke campagne gaan de hogescholen hun masteropleidingen onder de aandacht brengen. ‘Voor heel Nederland, voor alle studierichtingen en vakgebieden.’

Op levenlanghogeschool.nl staat een foto van een jonge vader in de woonkamer achter zijn laptop. Zijn dochtertje hangt op zijn rug, zijn zoontje zit naast hem en beide kinderen kijken met hem mee naar het scherm. De slogan: ‘Verder komen is heel dichtbij.’

Waarom zou deze vader niet voor een hbo-master kiezen, vragen de hogescholen zich af. Ze lanceren een speciale campagne voor hun masteraanbod. ‘Een master die werkt voor jou, volg je aan een hogeschool.’

Krimp in aantocht

Het hbo voorziet een flinke daling van het aantal jongeren die na het voortgezet onderwijs of mbo doorstuderen. De krimp is al begonnen. Zeker in dunbevolkte regio’s kunnen kleinere opleidingen misschien moeilijk overeind blijven.

Logisch dus dat hogescholen nieuwe doelgroepen willen aanboren en zich graag op het deeltijdonderwijs richten. Een leven lang leren zou vanzelfsprekend moeten zijn, menen ze. Dat is ook goed voor de kenniseconomie.

Het aantal nieuwe deeltijdstudenten in de hbo-master blijft al jaren stabiel op zo’n 3.700 per jaar.

En ze boeken enig succes. De deeltijdopleidingen groeiden in vijf jaar tijd van 15 naar 18 duizend eerstejaars. Maar dat is vrijwel helemaal te danken aan de tweejarige ad-opleidingen, die verdubbelden van drieduizend naar zo’n zesduizend eerstejaars.

Het aantal eerstejaars in de deeltijdbachelors is weer aan het dalen, misschien ook omdat mensen liever voor die kortere ad-opleidingen kiezen. Maar het aantal nieuwe deeltijdstudenten in de hbo-master blijft al jaren stabiel op zo’n 3.700 per jaar.

Masteraanbod ‘vergroten en verdiepen’

Het zou goed zijn voor de aantrekkingskracht van het hele hbo als de praktijkgerichte masters bekender zouden zijn, meent voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. Het zou de hogescholen aantrekkelijker maken voor vwo’ers, maar ook voor universitaire bachelorstudenten.

‘In Nederland hebben we minder master-opgeleiden in vergelijking met andere landen in Europa’, zegt hij een persbericht. Daarom willen de hogescholen hun masteraanbod ‘vergroten en verdiepen’.

Het ligt een beetje aan de bron die je bekijkt – en wat versta je precies onder masterniveau? – maar Nederland zit rond het Europese gemiddelde. Zo’n 14 procent van de beroepsbevolking heeft een master. Bijvoorbeeld Frankrijk en Ierland zitten daar flink boven.

Langstudeerboete

De hogescholen beginnen aan hun campagne terwijl het kabinet een langstudeerboete wil invoeren. De vorige keer dat die boete werd ingevoerd (en meteen afgeschaft) was in 2012. Toen daalde de belangstelling voor de deeltijdopleidingen nogal. In je eigen tempo studeren was er niet meer bij: deze studenten kregen net zo snel een boete als voltijders.

De huidige plannen moeten nog uitgewerkt worden. Het is dus niet bekend of er voor deeltijdstudenten een uitzondering komt.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top