Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HP-festival is een feestje van studenten die meer willen 

Gepubliceerd: 5 July 2024 • Leestijd: 6 minuten en 35 seconden • Nieuws

Terwijl de ene na de andere locatie van de Hogeschool Rotterdam leegloopt met de zomervakantie in zicht, presenteren op Academieplein zo’n vijftien honoursstudenten van IGO, EAS, RMI en CMI hun activiteiten van het afgelopen jaar.

Monique en Peter openen het festival
HANS TAK

Tussen de studenten die hun statafels aan het inrichten zijn, leiden Peter Anker en Monique van der Ploeg, coördinatoren van het honoursprogramma bij de genoemde instituten, de boel in goede banen. Ze openen het honours festival met lovende woorden voor docent Ron Weerheijm, ‘founding father’ van het honoursprogramma en aan zijn laatste werkweken bezig tot zijn pensioen. Anker kondigt aan dat de dag vooral ‘een feestje’ is, met veel vrijheid en ruimte voor spontane acties, en heel praktisch: in- en uitlopen tijdens de presentaties is geoorloofd. 

Vrijheid om te doen wat je hart je ingeeft

Zodra de presentaties van start gaan, in twee lokalen naast de ‘kuil’ waar de studenten hun projecten presenteren, is duidelijk dat het hele honoursprogramma (HP) eigenlijk zo’n feestje is. Veel studenten blijken de verbreding te hebben gezocht. Ze hebben in alle vrijheid gedaan wat hun hart hen ingaf.

De toegang tot het programma hangt niet af van hoge cijfers of andere uitzonderlijke prestaties. Juist studenten die zich een beetje zitten te vervelen laten vaak een spoor van zesjes na, weet Anker. Dus met het juiste plan en de juiste motivatie staat ‘honours’ bij de genoemde instituten open voor elke student. 

‘Ik merkte dat ik best wel in een bubbel zat, dus ik wilde eens andere mensen en andere culturen ontmoeten.’

Uit de bubbel komen

Bouwkundestudent Mariette Boomkamp had als doel om uit haar comfortzone te komen. ‘Ik merkte dat ik best wel in een bubbel zat, dus ik wilde eens andere mensen en andere culturen ontmoeten én ik zocht iets dat me energie geeft.’ Ze besloot taalles te gaan geven aan volwassenen. ‘Mensen uit allerlei culturen’, vertelt ze in haar presentatie. ‘Ik vond het leuk om op die manier iets terug te kunnen geven. Door alle verschillende culturen ben ik ook zeker wel meer uit mijn bubbel gekomen.’  

marielle tijdens haar presntatie
HANS TAK

Ze heeft van alles geleerd, soms ook lessen die ze helemaal niet verwachtte. ‘We deelden na zonsondergang een iftar maaltijd, en toen iemand een baby had gekregen aten we beschuit met muisjes. Ik realiseerde me hoe eten verbindt.’ Ook is ze door de verhalen van de deelnemers meer bewust geworden van de veiligheid in Nederland, en daar is ze dankbaar voor. ‘En ik heb ook meer geduld gekregen en geleerd mensen zelf op zoek te laten gaan naar antwoorden. Dat gebruik ik in mijn opleiding ook, bij een groepsopdracht wacht ik nu eerst waar anderen mee komen.’ 

Oplossingen zoeken voor bedrijfsprobleem

‘Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat ik heel goed kon samenwerken, maar geloof me, er komt een moment dat je ruzie krijgt.’

Kenzi Loa, student technische bedrijfskunde, deed de minor-plus all star consulting en nam deel aan case-competities over de hele wereld. In zo’n wedstrijd strijden teams – samengesteld uit studenten van verschillende instellingen en vaak uit verschillende landen – om het bedenken van de beste oplossing voor een bedrijfsprobleem. Dat moet dan vaak binnen een dag gebeuren, en een doorwrocht advies opleveren. De casussen worden ingebracht door topbedrijven als Coca Cola of Dyson. ‘De juryleden zijn vaak afkomstig van die bedrijven en dan kun je zomaar tegenover de CEO van Coca Cola zitten,’ zegt Kenzi. 

kenzi tijdens zijn presentatie
HANS TAK

 

‘Ik vond het hartstikke leerzaam. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat ik heel goed kon samenwerken, maar geloof me, er komt een moment dat je ruzie krijgt. Je doorloopt de groepsfases van forming, storming, norming en performing allemaal in korte tijd, want je kent elkaar niet en komt ook nog eens uit verschillende culturen.’ Ook heeft hij zich kunnen ontwikkelen op het punt innovatie en heeft hij zijn financiële kennis in rap tempo bijgespijkerd. ‘Ik vond het ook leuk om te merken hoe onze hbo-aanpak werkte in de brainstorm. Hebben we zes opties, dan gaan we die allemaal “proberen” in plaats van op basis van de boeken proberen te voorspellen wat werkt.  

Beeld van autisme doorbreken

In de ‘kuil’ van Academieplein staat Madelief Verhoeven, student biologie en medisch laboratoriumonderoek (bml) met een indrukwekkende foto-expositie. Het zijn allemaal portretten van vrouwen met autisme. ‘Ik ben zelf op mijn zestiende gediagnosticeerd met autisme en ging op zoek naar lotgenoten, en wat dit voor mij betekende’, vertelt ze. Ik kwam toen bij deze fotograaf die het beeld van autisme wil doorbreken.’

Madelief kondigt ´haar´ film aan
HANS TAK

Madelief gebruikt het Honours Programme om in de bres te springen voor studenten met autisme. Ze is actief bij Included, maakte een film over studeren met autisme en maakte er ook een podcast over. ‘Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind en me open durf te stellen en de energie heb dit te ondernemen. Veel andere mensen die ik ken die hebben dit juist niet; ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel.’ 

Boek over bouwkunst

Bouwkundestudent Rolf van Kats maakte in zijn afgelopen honours-jaar onder meer een boek over bouwkunst in en om zijn woonplaats Oudewater. Naast zoeken naar de – bouwkundige – geschiedenis van bijzondere huizen, zoals oude boerderijen, arbeiderswoningen en een klein kasteel belde hij aan bij de huidige bewoners om zijn plan uiteen te zetten. ‘De meeste mensen reageerden leuk, maar ik ben ook weleens uitgescholden’, lacht hij.  

Rolf tijdens zijn presentatie
HANS TAK

Het drukken van het boek was natuurlijk een kostbare zaak, dus klopte hij aan bij het college van burgemeester en wethouders. Het duurde even, maar daarna kreeg hij een teleurstellend nee, en bij de buurgemeenten kreeg hij ook nul op het rekest. Hij probeerde het bij het Toeristisch informatiepunt in Oudewater en daar had hij beet. ‘Het grappige is dat zij betaald worden door de gemeente, dus via een omweg heeft de gemeente alsnog betaald’, constateert hij met gevoel voor ironie. 

Het is kenmerkend voor de HP-studenten: ze kunnen en willen veel en vinden veel leuk. In het programma kunnen ze zich uitleven.

Uitleven in het programma

Het boek was zeker niet het enige dat hij deed: naast zijn boek was hij druk met peer coaching, zette hij een archi’tour uit door Gouda en startte hij een consultancybureau. Het is kenmerkend voor de HP-studenten: ze kunnen en willen veel en vinden veel leuk. In het programma kunnen ze zich uitleven. Redelijk vrij, met begeleiding als ze die nodig hebben.  

Sommige studenten leren daarbij een andere kostbare les: hou je grenzen in de gaten en blijf bij jezelf, vertelt student Mischa, die naar de Filipijnen reisde om deel te nemen aan de river scan challenge. ‘Ik was er letterlijk en figuurlijk even uit en toen ik weer terugkwam in Nederland kwam de hoeveelheid taken en dingen die ik deed te groot op me af. Je ziet overal mogelijkheden en groei, maar dat kan je ook nekken. Ik moest terug naar de kern: wat is in lijn met wat je wilt voor jezelf?’

‘North star gevonden’

Voor Nathan Wouden is dat nu duidelijk: ‘Ik heb mijn North star gevonden’, zegt de laatstejaars technische bedrijfskunde, waarbij North star staat voor de juiste richting. Hij ontdekte dat door mee te doen aan case competities. Hij leerde er samenwerken, kansen pakken, de leiding nemen, niet binnen de hokjes van een opleiding denken en heeft nu vrienden van LA tot Kopenhagen, en van Sydney tot Vancouver.

Nathan op de tafeltjesmarkt
HANS TAK

Het belangrijkste dat hij ontdekte was dat hij goed is in marketing en dat kon toepassen: ‘Ik nam de sociale media van de opleiding over en het aantal likes vertienvoudigde’, vertelt hij. Dat bracht hem op het idee om Wouden Agency te starten, een bureau dat social media content maakt voor ‘employer branding’. Hij heeft net zijn eerste deal gesloten met CroonWolterDros. ‘Werken in de techniek is heel leuk en dat laten we zien in korte video’s.’ 

Summerschool voor eerstejaars die van het mbo komen

Van sommige studenten kunnen docenten op hun beurt iets opsteken, blijkt uit een van de reacties op de presentatie van bml-student Ruben Oosterhof. ‘Jij doet een aantal zaken van nature heel goed waar docenten zelf nog van kunnen leren’, zegt een docent in de zaal.

Ruben zette een summerschool op voor aankomende eerstejaars met een mbo-achtergrond, een groep met een ‘best wel hoge uitstroom.’ ‘Het is een groep die soms nog nooit scheikunde heeft gehad’, vertelt Ruben, ‘en bij bml gaat in de eerste zes weken alle havo-stof er doorheen.’ 

Ruben tijdens zijn presentatie
HANS TAK

Dat motiveerde hem – hij komt zelf ook van het mbo – om voor deze studenten een zomerprogramma op te zetten waarin ze de basis alvast leren. Compleet met diagnostische begin- en eindtoets, uitleg, oefenen, herhalen en de optie om met peer coaching nog wat extra support te hebben als de opleiding begint. Er deden vijf studenten mee. ‘Die hebben nu aan het einde van het jaar allemaal maximaal een achterstand van één vak en hun motivatie is op peil gebleven. Hun waardering voor het programma is goed.’ De opleiding heeft de summerschool omarmd, en Ruben gaat weer verder met de vele andere dingen waar hij ook aandacht aan wil besteden. 

Aanstekelijk enthousiasme als gemene deler

Het festival is een verrassend gevarieerd doorkijkje in de drive en ambities van de studenten. Waar de een maatschappelijke impact wil maken wil de ander nieuwe skills leren. En waar de een de diepte in wil, stort de ander zich op een totaal nieuw vakgebied. Gemene deler: aanstekelijk enthousiasme.

Studenten, docenten en ‘aanhang’ nemen na afloop vrolijk afscheid van elkaar. ‘Zo’n dag als vandaag is echt een feestje’, constateert onderwijskundig beleidsadviseur Julianne de Leeuwe.  

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Hans Tak

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top