Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR moet zich voorbereiden op krimp van 4000 studenten

Gepubliceerd: 5 November 2024 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws

De Hogeschool Rotterdam moet zich de komende jaren voorbereiden op een krimp ter grootte van ‘een grote middelbare school’, luidde gisteren de boodschap van Wijnand van den Brink van het college van bestuur aan de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

In 2020 telde de HR zo’n 41.000 studenten, erna zette de daling in die – de huidige trend volgend – naar verwachting in 2029 uitkomt op een studentenaantal van 37.000. ‘Dat vraagt om aanpassingen’, stelde Van den Brink. De HR moet nog meer z’n best doen om uitval tegen te gaan en studenten binnen vijf jaar te laten afstuderen, maar dat is niet voldoende.

Gestegen lonen

Omdat de overheidsbijdrage die de HR ontvangt per student is gedaald, de gestegen lonen van docenten en ook de gestegen huur- en energielasten niet volledig worden gecompenseerd, zal de HR moeten bezuinigen.

‘In 2025 zullen we van zo’n 3350 naar 3300 fte aan docenten gaan’, vertelde Van den Brink. ‘Dat lijkt een hele opgave maar met vrijwillig vertrek en mensen die met pensioen gaan, moet dat hanteerbaar zijn. Maar mensen zul je niet meer per se altijd gaan vervangen.’

Het zal er ook toe leiden dat de student-docentratio weer omhoog gaat. In 2018 was ie bijna 26 (26 studenten op 1 docent), waarna het ratio met dank aan de inzet van de kwaliteitsgelden daalde naar ongeveer 20. Van den Brink: ‘Ik schat zelf in dat we naar 21 of 22 moeten om weer financieel gezond te zijn. Dat is altijd nog gunstiger dan in 2018. Daarnaast denk ik dat we in 2018 ook gewoon goed onderwijs gaven.’

‘Afscheid nemen van bepaalde activiteiten’

De directies van de onderwijsinstituten en de diensten buigen zich deze tijd over de mogelijke bezuinigingen. Van den Brink: ‘Ze moeten echt gaan kijken wat ze anders, effectiever of samen kunnen doen. En misschien moeten ze van bepaalde activiteiten wel afscheid nemen.’ Cmr-lid Kees Machielse wees in de vergadering wat dat laatste betreft op de onlangs gestopte Startup Academy.

Van den Brink vertelt dat er ook wordt gekeken hoe er hogeschoolbreed efficiënter kan worden gewerkt. ‘Zitten we geen dingen dubbel te doen? Zoals communicatie. Of financiën die bij een instituut worden geregeld maar ook centraal? Misschien moet de opzet van de ondersteunende diensten wel anders’, aldus de bestuurder over de in de strategische agenda standaardisering.

Centrale efficiëntere roostering

Een efficiëntere roostering en het beter gebruik maken van de locaties (ook op vrijdagmiddagen), is een onderwerp dat het cvb-lid meerdere malen aanhaalde. ‘We kijken naar centrale roostering wat in eerste instantie veel gaat kosten wat betreft IT maar wat veel moet gaan opleveren.’

Het haakt deels in op de recente huisvestingsbesluiten rond de locaties Museumpark, Kralingse Zoom en Rochussenstraat. Tijdens de aankomende renovatie van de hoogbouw van Museumpark wordt er geen vervangende locatie gehuurd maar worden de opleidingen verdeeld over al bestaande panden. Van den Brink: ‘En we zijn van plan de huurlocatie Rochussenstraat eerder (in 2027, red.) te verlaten en ook niet te vervangen. Dat heeft overigens pas voor het eerste in 2027 financieel effect.’

De geschetste financiele vooruitzichten staan nog grotendeels los van de bezuinigingsplannen van het kabinet, maakte Van den Brink duidelijk over onder andere de mogelijke invoering van de langstudeerboete. Van den Brink: ‘Daar gaan we last van krijgen. Veel last.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Maus Bulhorst

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to HR moet zich voorbereiden op krimp van 4000 studenten

  1. Ik vraag mij soms echt af wat we aan het doen zijn. Zijn digitale toetsen duurder? Omdat dit zo stroperig verloopt in omzetting van schriftelijk naar digitaal. Dan kunnen we nogal besparen op archief, surveillanten en tonnen papier. Dit past ook goed in de zogenaamde duurzaamheid-doelen die tot nu toe meer voor de buhne zijn, naar mijn idee.

    Daarnaast externe medewerkers die worden ingehuurd zoals ‘arbeidsgehandicapten’ vanuit gemeenten waarbij extra kosten komen kijken terwijl die overgenomen kunnen worden(?). Of collegas die bijzonder weinig doen eens aanspreken?

    Of lampen en inrichting dat aanstaat als er niemand is, of een efficient climate-system in de gebouwen..

    om maar wat te noemen…

  2. Als oud-docent een groep eerstejaars begeleid bij een bedrijfsbezoek. Bespaart een docent inclusief reistijd ongeveer 4 uur. Een stuk goedkoper. Daarnaast is gebleken dat gepensioneerde docenten graag bereid zijn langstudeerders te coachen. Maak dus gebruik van dit potentieel. Uiteraard mag dit niet leiden tot ontslag van medewerkers maar kan wel een bijdrage leveren aan kostenbesparing.

  3. Hoi Jasper, ik denk dat ik er zo een ben die je bedoelt. Afstand tot de arbeidsmarkt, in eerste instantie via bemiddeling van de gemeente aangenomen. Check. Maar voor mensen als ik krijgt de Hogeschool juist “korting” (loonkostensubsidie) en ik ben nooit op welke manier dan ook extern geweest. Bovendien durf ik wel te stellen dat wij over het algemeen in de lagere salarisschalen vallen. Aan de andere kant heb je de interimmanagers, beleidsadviseurs enz. die hogere salarissen vragen dan de HR als semi-publieke instelling kan bieden, en die dan maar extern worden ingehuurd zodat we hun riante/exorbitante looneisen alsnog per factuur kunnen voldoen. Ik ben dus bang dat je je pijlen hier op de verkeerde groep richt.

    Verder wil ik nog kwijt dat het een logische reactie is om het onderwijs buiten schot te willen houden en bezuinigingen vooral af te wentelen op de ondersteunende diensten en de bedrijfsvoering. Het is natuurlijk wel een illusie, een gemakkelijke loze kreet voor een minder negatieve beeldvorming. We werken allemaal naar eer en geweten voor hetzelfde doel en elke euro bezuiniging komt hoe dan ook ten nadele van het onderwijs en de studenten. Minder ondersteuning is tenslotte meer zelf doen voor de docent, is óf minder tijd om les te geven óf hogere werkdruk, dus lagere kwaliteit en meer uitval.

  4. Er is bij IGO gekozen om bij alle opleidingen méér management aan te stellen in de vorm van Schaal 12 Hogeschooldocenten ZONDER lesactiviteiten als teamleiders. Er waren eerst alleen opleidingsmanagers.
    Twee interessante vragen zijn dan: Hoe zit het met de manager-docent ratio? of de manager-student ratio? eerder, nu en straks

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top