Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wie bepaalt de prijzen van de kantine?

Ik snap dat dingen duurder worden en dat je gewoon boterhammen van thuis mee moet nemen om voordelig uit te zijn. Maar de prijzen in de kantine liggen voor mijn gevoel toch wel hoog en blijven stijgen. Ik ben benieuwd hoe deze prijzen tot stand komen. Mag de kantine voor een broodje of een koffie rekenen wat ze wil?

Groet, Water&brood

Ha, Water&brood, goeie vraag. Hoe de kantine precies ‘werkt’ als het om prijzen gaat, wisten wij op de redactie eigenlijk ook niet. Wel dat het kantinegebeuren eens in de zoveel jaar wordt aanbesteed. In de zomer van 2023 startte de Ladagerie (nu onder de naam Spot On) als cateraar op alle locaties. Maar hoe zit het dan precies: betaalt Ladagerie huur aan de HR? Schaffen ze eigen meubels en keukenapparatuur aan? En natuurlijk: ligt de prijs van een broodje kaas na zo’n aanbesteding vast?

We vroegen het aan Chris Groen, manager facilitair en operationele veiligheid op de Hogeschool Rotterdam. Hij weet alles over de aanbesteding van de horecavoorzieningen. De hogeschool ‘verdient’ nagenoeg niets aan de catering, legt hij uit, er is een kleine ‘concessie’ in de aanbesteding opgenomen, de HR krijgt een klein percentage van de omzet die Spot On draait. De opbrengsten daarvan gebruikt de HR om bijvoorbeeld te herinvesteren in de keukeninventaris. Zo is de gehele keuken op KZ vervangen en in het nieuw gestoken deze zomer.

De cateraar betaalt geen huur of pacht; de HR stelt vierkante meters beschikbaar en zorgt dus voor de inrichting en apparatuur. ‘Anders zou elke nieuwe partij na een aanbesteding alles moeten vervangen’, legt Groen uit. ‘Voor de aanbesteding is het handiger als de apparatuur gewoon van ons is.’ In ‘ruil’ voor die faciliteiten moet de cateraar zorgen dat er op ruime openingstijden een aanbod is van dranken, maaltijden en snacks.

Als commerciële partij baseert de kantine de prijzen op het eigen businessmodel. ‘Ze hebben best wat mensen staan, en alles wordt duurder’, zegt Groen als verklaring voor de stijgende prijzen. ‘Grondstoffen – denk aan chocola en koffie – en de lonen. En mensen zien vaak de drukte op piektijden, maar er zijn ook veel momenten dat het niet druk is.’ Op die momenten lopen de (personeels)kosten natuurlijk gewoon door.

Mag de kantine dan zomaar rekenen wat ze wil? Nee, zo is het ook weer niet, vertelt Groen. ‘In de aanbesteding is een prijsblad opgenomen, en vervolgens spreken we in het contract af dat de prijzen geïndiceerd mogen worden op basis van cbs-cijfers (bijvoorbeeld de officiële cijfers over inflatie, red.), niet zomaar door je vinger in de lucht te steken. Elke drie maanden voeren we een gesprek met Spot On en de prijzen staan altijd op de agenda.’

Het signaal dat het broodje in de kantine ‘duur’ is komt ook bij Groen binnen, zegt hij. Maar daarbij valt hem ook op dat de meeste mensen niet gaan voor de budget-opties in de kantine: ‘We monitoren de verkoop van duurdere en goedkopere producten en dan zien we dat luxere artikelen het toch beter doen dan de standaardbroodjes kaas of kipfilet.’

Groen heeft nog wel een budgettip voor je: het ontbijtje. Spot On heeft een aanbieding die tot 10.00 uur geldt: een roombotercroissant, een halve sandwich met kaas, brie, kipfilet of hummus, een stuk lokaal fruit en een kleine koffie of thee. Daar kun je dus wel even mee vooruit en je betaalt er 3,25 voor.

Heb je een vraag (al dan niet voor een vriend ;-))? Stuur je vraag per e-mail of volg en DM ons op Instagram. Dan lees je het antwoord op woensdagochtend in ‘Ik vraag dit voor een vriend’.

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Marit Breuker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Gepubliceerd: 6 November 2024 • Ik vraag dit voor een vriend

Ik vraag het voor een vriend

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Ik vraag dit voor een vriend: Wie bepaalt de prijzen van de kantine?

  1. Dus de kantine is een mooie gelegenheid om gratis grof te verdienen.. maargoed, ik kan niet in de admin kijken. Maar kan niet anders concluderen als je het keukengerei erbij krijgt en geen huur hoeft te betalen. Zelfs in de (metro/trein/tank-) stations hebben ze nog meer kosten te betalen. En qua klanten, en de spullen die deze bedrijven verkopen is nu ook niet extreem veel meer..

  2. Ik kan me best voorstellen dat de ‘luxe’ producten het beter doen dan de budget-opties, omdat de budget-opties slechts relatief “budget” zijn. Een kaiserbroodje met een plakje kaas betaal je al €1,60 voor (als het niet meer is geworden inmiddels) en vult nog geen holle kies.

    Als je toch al het gevoel hebt voor een dure lunch te moeten gaan kan je beter iets kiezen wat rijker belegd is; dan heb je tenminste nog iets wat bevredigend smaakt. De catering is wat dit betreft meer vergelijkbaar met een lunch-cafe dan het is met een ‘kantine’.

    Wel credit where it’s due; die ontbijt-optie klinkt heel schappelijk. Jammer voor mensen die wat later beginnen of intermittent fasters zoals ik die niet om 10u al eten.

  3. Komop zeg, in deze tijd waarin we zoveel weten van het verband tussen gezonde voeding en het functioneren van het brein. Leg daarbij de financiële druk die veel studenten ervaren, dan zijn dit soort prijzen voor een basic salade echt belachelijk. Ze willen dat studenten meer naar de HR komen, meer blijven hangen en elkaar treffen, zich verbinden met elkaar en de school. Maak het dan ten minste een plek waar studenten kunnen zijn, willen zijn en goedkoop gezond kunnen eten. Misschien lossen we dan ook dat probleem rondom aanwezigheid in de les een beetje op. De HR zou er op moeten inleggen, ipv dat het een verdienmodel is.

  4. Tip: De broodjes van Backwerk bij metrostation Dijkzigt zijn goedkoper en veel royaler belegd!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top