Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, de kantine is duur geworden. Wat vindt de hogeschool daarvan?

Lieve Tosca, 

Ik probeer een beetje op m’n geld te letten en neem zelf brood mee in plaats van het bij de kantine te kopen. Ik koop hier wel graag een soepje bij, maar de soep kost tegenwoordig 2,50! En vaak nog vegetarisch ook dus er zitten geen dure ingrediënten in. Voor de zomervakantie was de soep 1,85: een prijsstijging van 35 procent! Zo is het niet leuk meer om wat in de kantine te halen. Waarom moet de kantine winst maken over de ruggen van studenten en medewerkers? En wat vindt de hogeschool zelf van de absurde prijzen in de kantine?  

Lfs, 
Soepkom

Lieve Soepkom, 

Het valt mij ook op dat de prijzen voor eten – in de supermarkt en in de kantine – de pan uit zijn gerezen. Mijn favoriete supermarktsoep (Unox biologisch tomaat) is ook een stuk duurder geworden en kost nu 4,50 per zak. Das f*cking 2,30 per kop en dan moet ik het nog zelf opwarmen ook. Voor hetzelfde geld haal ik bij de Turkse supermarkt hier op de hoek kilo’s tomaten en kruiden en maak ik liters soep. Maar ja, sommige dagen ben ik blij dat ik zo’n zak heb staan en niet uitgebreid hoef te koken.

De consumentenbond deed onderzoek naar de prijzen in de supermarkt en zag afgelopen mei dat de prijzen in een half jaar 15 procent waren gestegen. En dat zijn slechts de voedingsmiddelen: ook de verpakkingsmaterialen, brandstof en salarissen zijn duurder geworden. En dat zien wij dus allemaal terug in onze kom soep.

Omdat je benieuwd bent wat de hogeschool van de prijzen in de kantine vindt, vroeg ik bestuurder Wijnand van den Brink naar een reactie. Hij laat weten: ‘We hebben met onze cateraar een concessie-overeenkomst. Dit betekent dat de leverancier de locatie voor eigen rekening en risico exploiteert. Dat hij hier dan ook iets aan wil verdienen, is logisch. We hebben in onze overeenkomst ook afspraken gemaakt over een basisassortiment tegen een scherpe prijs. Daar zit geen soep bij, maar wel andere lekkere producten.’ 

Het basisassortiment ziet er als volgt uit:

PRODUCTprijs in euro’s
exclusief (9 procent) btw
BROOD pistolet wit/bruin0,36  (> 80 gram)
roombotercroissant naturel0,64 (> 45 gram)
zacht bolletje wit/bruin0,37 (> 50 gram)
krentenbol/mueslibol 0,64 (> 60 gram)
boterham wit/bruin0,18 (per stuk)
FRUIT appel/banaan/sinaasappel0,73 (per stuk)
BELEG kaas jong0,41 (per 25 gram)
kaas belegen0,46 (per 25 gram)
kaas oud0,55 (per 25 gram)
vegetarische worst 0,55 (per 25 gram)
humus 0,41(per 25 gram)
kipfilet0,46 (per 25 gram)
ZUIVEL (karne)melk0,59 (per 250 ml)
chocolademelk/drinkyoghurt1,10 (per 250 ml)
DRANK vruchtensap 1,74 (per 200 ml)

Als ik het inkoopbeleid van de hogeschool naast jouw meeneembeleid houd, denk ik dat je beter soep mee kan nemen en brood in de kantine kan kopen. Op meerdere locaties zijn kleine keukentjes met magnetrons en op ‘onze’ locatie Museumpark staan sinds kort magnetrons in de kantine (rechts op de foto). Als het je lukt om vooruit te koken, zou dat de grootste besparing kunnen zijn.

Magnetrons op Museumpark (rechts in de muur).

Succes met de lunchplanning,

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Gepubliceerd: 1 November 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Lieve Tosca, de kantine is duur geworden. Wat vindt de hogeschool daarvan?

 1. Hmm, die prijzen zijn interessant, ik heb toch zonet echt 1 euro per croissant afgetikt terwijl dat volgens bovenstaande tabel afgerond 0,64 * 1,09 = 0,70 euro zou moeten zijn. Dit zijn dus geen afgesproken verkoopprijzen, tenzij de afspraak niet wordt nageleefd.

  Als dit inkoopprijzen zijn waar de leverancier vervolgens naar eigen inzicht een winstmarge op mag gooien (van 42% per croissant in dit voorbeeld…), welk nut heeft zo’n afspraak dan om de prijzen in toom te houden?

 2. Hmm, wat ik niet heb meegenomen zijn gewichten per unit.
  De croissant-prijs is in de prijslijst per 45 gram.
  Misschien was deze croissant zwaarder? Ik durf het niet te zeggen.
  Ik zal de gewichten iig toevoegen aan de prijslijst, voor de duidelijkheid.

  Grts Tosca

 3. Dank je Tosca, ik zal kijken of ik mijn volgende croissant kan wegen 😀

 4. Ladagerie is alleen maar op geld uit. Ze schrapen waar ze kunnen schrapen.
  Het leven is duurder geworden, dat snap ik ook wel. Maar de prijsstijging van afgelopen zomer is gewoon absurd!
  Dat heeft niets meer te maken met studenten faciliteren, maar puur eigen gewin.

  Jammer dat ze de aanbesteding hadden gewonnen. Ik zat in de klankbordgroep, en had een uitgebreide mening over Ladagerie. Maar helaas wilden mensen niet naar mij luisteren. Gelukkig valt het nu meer studenten op!

  En voor de mensen die zeggen: “Je hoeft het niet te kopen!”
  Ladagerie heeft binnen de Hogeschool het monopolie, dus andere keuze is er niet.
  En de Albert Heijn is ook niet overal dichtbij…
  En eten van huis meenemen: Je weet als student meestal niet van tevoren hoe lang je dag gaat zijn. Zeker als je in groepjes werkt willen je klasgenoten soms achteraf nog meepraten. En honger lijden is al helemaal slecht voor je schoolprestaties!

 5. Gewoon van thuis 4 boterhammen met kaas meenemen. Zo deden we dat vroeger ook en hielden we geld over voor leukere dingen.

 6. In de 36 jaar dat ik op de hogeschool Rotterdam werk, zijn alle denkbare varianten van kantine de revue gepasseerd. Van een conciërge die ‘s morgens wat eieren kookte, wat broodjes smeerde en een blik soep in de pan gooide, tot de luxe en ruim voorziene kantine van Ladage nu. In sommige hogescholen en ziekenhuizen zie ik zelfs een La Place als kantine-voorziening. Dat soort bedrijven moet toch echt winstgevend werken, dus zijn de prijzen fors. Dat geldt voor de hele horeca. Een patatje kost tegenwoordig toch overal echt 2 euro 50. Zouden we terug willen naar een veel meer basic voorziening, of alles via automaten? Daarnaast is het subsidiëren van een kantine wel de taak van de hogeschool?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top