Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jaaropening: ‘Toekomstmakers’ hebben ruimte en tijd nodig, en geen langstudeerboete 

Gepubliceerd: 4 September 2024 • Leestijd: 4 minuten en 5 seconden • Nieuws

Een vol auditorium én nog heel veel mensen in de ‘passage’ op locatie Kralingse Zoom: de jaaropening van de Hogeschool Rotterdam werd zeer goed bezocht. Studenten ontvingen awards en collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels hield – niet voor het eerst – een stellig pleidooi tegen de langstudeerboete.

Jaaropening publiek in de zaal

‘Als we ergens in moeten investeren is het onderwijs, en in onze jongeren die opgroeien in onzekere tijden’, sprak de Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi tijdens de jaaropening van de Hogeschool Rotterdam. ‘We hebben goed opgeleide mensen nodig die kritisch kunnen nadenken en weten wat waar en niet waar is. En die weten hoe bijvoorbeeld AI kan werken.’    

Raven van Dorst, de muzikant en presentator, die op de hen bekende ludieke wijze de middag aan elkaar praatte, reageerde gevat op Kasmi’s woorden. Over de onderwijsbezuinigingen van het huidige kabinet: ‘Mensen die niet goed opgeleid zijn, heb je beter onder controle. Het is een tactiek.’  

‘Langstudeerboete is een drama’

Wethouder Kasmi deelde de zorg die ook collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels uitsprak over de bezuinigingen en meer specifiek over de langstudeerboete. Dat deed ze in stevige bewoordingen. ‘Het raakt onze kern waarbij het gaat om emancipatie en toegankelijkheid. Het is een drama. Studenten zijn vaak mantelzorger, hebben meerdere baantjes en hebben soms ook mentale problemen. We moeten ze ruimte en tijd geven.’ 
 
De Vereniging Hogescholen, waar de HR deel van uitmaakt, heeft zich uitgesproken tegen de langstudeerboete, vertelde Wilton-Wels die ook de zaal opriep om op een of andere manier een tegengeluid te laten horen. ‘Jullie zijn nodig, we moeten samen in actie komen. Want die langstudeerboete moet van tafel!’  

  • Jaaropening 2024
  • Presentator Raven van Dorst op Jaaropening 2024
  • Jaaropening met wethouder Kasmi in het midden van de foto
  • Jaaropening 2024

Tegenover een publiek met vooral docenten en ondersteunende medewerkers wees zowel Wilton-Wels als Kasmi op het belang van goede mensen die de studenten bijstaan. De collegevoorzitter was afgelopen jaar in gesprek geraakt met student Mustafa die zijn dankbaarheid voor de ondersteuning op de HR aan haar kenbaar maakte. Het raakte Wilton-Wels en ze vond dat ze die dankbaarheid vooral moest doorgeven aan docenten, studieloopbaancoaches en anderen die de studenten ‘wat extra aandacht geven’.  
 
Kasmi verhaalde over de betrokken docent met wie hij in contact kwam toen hij zelf student was. ‘Het heeft enorme impact op mijn leven gehad. Tegen de docenten wil ik zeggen “realiseer je dat je enorme impact hebt op levens van mensen. Keep up the good work!” 

Toekomstmakers Awards uitgereikt

Studenten die onderwijs en onderzoek op de beste manier gecombineerd hebben in hun projecten, werden tijdens de jaaropening in het zonnetje gezet. De eerste prijs ging naar Romy van de Graaf. Zij heeft voor het project ‘App je happy’ verschillende apps en games bedacht voor jongeren met psychische problemen. Daarna werd Ani Haratunjan het podium op geroepen. Zij volgt de master advanced nursing practice en is ook verpleegkundig specialist in opleiding bij de GGD in Rotterdam. Met haar kennis en expertise heeft zij zich hard gemaakt voor de seksuele gezondheid van gemarginaliseerde groepen. Haar doel was om de zorg voor deze mensen laagdrempeliger te maken.

Farida Maai was de derde student die onder daverend applaus naar voren mocht komen. Zij heeft zich voor het project Plastic Vrije Delta ingezet om plasticvervuiling in wateren tegen te gaan. Dit deed ze binnen acht weken tijd tijdens de keuzevak Watermanagement. ‘Ik had deze award helemaal niet verwacht, maar ben wel erg blij. Als ik een project uitvoer, ga ik er altijd 100 procent voor, of het nou voor een keuzevak is of niet’, vertelt Farida.

De laatste winnaars waren Carlijn Snippe, Stephan Haaksema en Alex Chan. Zij hebben een nieuwe inkooptool ontwikkeld voor bedrijven, zodat deze bedrijven tot de meest duurzame inkoopkeuze kunnen komen. ‘Ook wij zagen dit niet aankomen. Via de e-mail kregen wij te horen dat we genomineerd waren. We zijn wel enorm trots op het feit dat we binnen 20 weken impact hebben kunnen maken’, aldus Stephan. 

Naast de awards werd ook een Toekomstmakersbeurs uitgereikt. Deze beurs is voor studenten die hun ambities waar willen maken. Femke Witzel mocht deze in ontvangst nemen. Zij is hard bezig met het toegankelijk maken van sport voor iedereen met een fysieke, visuele of verstandelijke beperking. Zij kon de beurs niet live in ontvangst nemen, omdat zij in Parijs was voor de Paralympische Spelen 2024.

In de lijn met de strategische agenda van de HR vertelde Wilton-Wels ook over samenwerken tussen opleidingen en multidisciplinair onderzoek. Het kwam ook tot uiting in de projecten waarover docenten en lectoren vertelden. De IP Car bijvoorbeeld, een robot die mensen met een fysieke beperking toch naar Blijdorp of een verjaardag kan laten gaan. Je stuurt de robot met camera op afstand naar je favoriete dieren en verjaardagsvisite. ‘Zodat je wel met ome Karel kunt praten, en niet per se met tante Truus.’  

Inclusieve robot IP Car

 Met behulp van studenten van onder andere technische informatica, ergotherapie en social work bestaat de IP Car nu drie jaar en wordt de robot steeds verder ontwikkeld. Zodat ie gebruiksvriendelijker wordt en ervoor zorgt dat mensen met een beperking zoveel mogelijk een gewoon leven kunnen leiden.  
 
Deze inclusieve gedachte kwam ook nadrukkelijk voorbij in het gesprek over AI. Bij de opleiding applied data sciences & AI gaat het natuurlijk over techniek, maar juist ook over ethiek en inclusiviteit, maakte onder andere docent Petra Madelon de Graaf duidelijk. Ze vertelde hoe techniek en AI een rol speelde bij de toeslagenaffaire en over de antispieksoftware van Proctorio (bij toetsen op afstand) die een paar jaar geleden in het nieuws kwam nadat duidelijk werd dat donkere personen niet of minder goed te herkennen waren. De Graaf: ‘We vertellen de studenten over deze kwesties; we hebben het vier jaar over ethiek.’  
 
Ethiek, inclusiviteit, iedereen erbij betrekken en ‘Rotterdamse warmte’ stonden duidelijk centraal tijdens de jaaropening, Met als kanttekening de constatering van de dove fotograaf van Profielen die opmerkte dat bij de jaaropening enige vorm van ondertiteling ontbrak, zelfs bij de vooraf opgenomen video’s. 

Tekst: Jos van Nierop en Halima Tamimi (kader)
Foto’s: Darice de Cuba 

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top