Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Marleen

‘Je moet altijd nieuwe dingen blijven proberen’

Na haar studie creative media and game technologies is Marleen van Lubeek als ‘basecamp-docent’ informatica bij de Hogeschool Rotterdam gebleven. Haar motto: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’.

‘Ik heb ADD en dat is eigenlijk best laat ontdekt. Ik begon de middelbare school op het vwo maar al snel merkte ik dat het me niet zo goed lukte. Ik had weinig focus en was snel afgeleid. Vervolgens ben ik havo gaan doen en pas later is die ADD dus ontdekt. Ik herken het ook wel echt. Ik doe van alles tegelijk en er komen altijd weer leuke nieuwe dingen op mijn pad waar ik snel enthousiast over ben. En vaak ga ik het dan gewoon maar proberen. Waarom niet? Als het niet lukt stop ik gewoon, en dan heb ik het in elk geval geprobeerd.

‘Die quote – “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” – komt natuurlijk van Pippi Langkous en past eigenlijk wel erg goed bij mij. Zo ben ik laatst ook vanuit het niets begonnen met padel. Ik had nog nooit getennist of gesquasht of iets dergelijks. Maar ik liep ertegenaan en het leek me leuk. Ik ben het gewoon gaan doen en ik moet zeggen: ik word er erg blij van.

‘Ik studeerde al psychologie in Tilburg maar ik wilde er iets bij gaan doen.’

‘Met mijn studie aan de hogeschool ging het eigenlijk net zo. Ik studeerde al psychologie in Tilburg maar ik wilde er iets bij gaan doen. Op een gegeven moment kwam ik die opleiding cmgt ergens tegen en toen dacht ik meteen: dát is leuk, dan kun je apps maken en je eigen games bedenken en ontwikkelen. Ik had daarvoor echt nooit aan programmeren gedacht of er iets mee gedaan. Ik was totaal niet thuis in die wereld. Maar het klonk leuk dus ik dacht “waarom niet?” En ik was er ook nog eens best goed in.

‘Met mijn baan als docent informatica ging het eigenlijk net zo. Ik was na mijn afstuderen op zoek naar werk en zag de vacature voor informaticadocent, solliciteerde en ben aangenomen. Lesgeven had ik nog nooit gedaan maar ook dat vind ik superleuk. Ik ben nog best jong: toen ik begon was ik 27 en ik was er best onzeker over. Maar het gaat heel goed. Ik ben ook niet zo’n docent die boven de studenten staat. Ik zeg niet hoe ze alles moeten doen, maar vooral hoe ze succesvol kunnen worden. Ik ben daar meer een soort hulp in.

‘Naast mijn werk doe ik op dit moment ook nog een master in data science.’

‘Ik ben basecamp-docent en dan geef je in twee volle schooldagen en twee online dagen alle lessen van het eerste half jaar. Zowel de technische kant als de soft skills. En daar komt psychologie weer heel goed van pas. De combinatie van die twee vind ik heel erg leuk. Naast mijn werk doe ik op dit moment ook nog een master in data science. Best druk. Soms neem ik tentamens af en doe ik zelf ook mijn eigen tentamens.

‘Studenten helpen en adviseren vind ik leuk, al zou ik het niet alle dagen, de hele dag willen doen, maar dat geldt ook voor lesgeven. Ik zou graag wat afwisseling hebben bijvoorbeeld de ene dag lesgeven, de andere dag misschien aan onderzoek besteden, of misschien iets bij studentenwelzijn, of bijvoorbeeld in het stadslab van de hogeschool werken.

‘Tijdens mijn studie aan de hogeschool ben ik peer coach geweest, vanuit Studentenwelzijn. Daarbij helpt het dat ik zelf ADD heb: ik weet precies hoe het is om daarmee te studeren. Hoe lastig het soms kan zijn en waar je tegenaan kan lopen, maar ook hoe je ermee om kan gaan en toch succesvol kan worden. Vooral ook dat je moet doen wat je echt leuk vindt, waar je hart sneller van gaat kloppen. Alleen dan hou je het vol en kun je ergens succesvol in worden. Dat geef ik studenten ook echt mee.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 2 February 2024 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top