Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

foto van samira

‘Je ziet vriendschappen ontstaan, de moeders zoeken elkaar ook buiten Mama’s Garden op’

Samira Kossir werkt voor Mama’s Garden, onderdeel van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van de HR (EMI). Zij zet zich in om jonge moeders in Rotterdam-Zuid een eigen plek te geven, een netwerk op te laten bouwen en samen leuke dingen te doen. Zoals het event ‘De Gevoelige Snaar’, aanstaande zaterdag in Theater Zuidplein.

Mama’s Garden is een ontmoetingsplek voor moeders met kindjes van 0 tot 4 jaar en voor moeders die zwanger zijn. We richten ons op moeders die wonen in Rotterdam-Zuid en die een beperkt sociaal netwerk hebben. Dus echt moeders die niet vaak buiten de deur komen en weinig contacten hebben maar wel echt behoefte hebben aan het leren kennen van andere moeders die in hetzelfde schuitje zitten.

‘Ik ben bij Mama’s Garden begonnen toen ik zelf nog aan de Hogeschool Rotterdam maatschappelijk werk en dienstverlening studeerde. Ik kwam er terecht voor mijn afstudeerscriptie en kon blijven als programmamedewerker. Ik begeleid nu ook de hogeschool-stagiairs en heb veel contact met de moeders zelf en met de professionals eromheen. Dat doe ik nu negen jaar en ik zit heel erg op mijn plek. Het contact met deze doelgroep vind ik heel erg leuk en interessant. Zelf kom ik ook uit Rotterdam-Zuid. Ik ben er geboren en heb er mijn hele leven gewoond.

‘Moeders die net hun eerste kindje hebben of voor het eerst zwanger zijn en die gewoon net even wat extra steun of contacten nodig hebben’

‘We hebben het over “jonge moeders”, maar dat heeft niet eens zoveel met leeftijd te maken. Er zitten zeker ook tienermoeders bij maar met “jong” bedoelen we vooral  moeders die net hun eerste kindje hebben of voor het eerst zwanger zijn en die gewoon net even wat extra steun of contacten nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze nieuw zijn in de stad, vluchteling zijn of gewoon een beperkt sociaal netwerk hebben.

‘Bij Mama’s Garden kunnen ze elkaar leren kennen, ervaringen delen en elkaar van alles vragen. Dat doen we door elke woensdagochtend een laagdrempelige bijeenkomst te organiseren waar ze elkaar kunnen ontmoeten en samen een kop koffie kunnen drinken.

‘Je ziet vriendschappen ontstaan en de moeders zoeken elkaar ook buiten Mama’s Garden op om samen leuke dingen te doen.’

‘Studenten van de opleiding social work lopen stage bij Mama’s Garden en organiseren van alles. Elke week is er bijvoorbeeld een workshop over een thema waar deze moeders behoefte aan hebben. Dat kan van alles zijn; de kinderen, de opvoeding, gezonde leefstijl, financiën, werk maar ook over social media en wat je wel en niet post over je kind. Met elkaar voeren we het gesprek erover. Maar we kunnen ook creatieve dingen doen of gewoon gezellig kletsen. Je ziet vriendschappen ontstaan en de moeders zoeken elkaar ook buiten Mama’s Garden op om samen leuke dingen te doen. En dat is ook precies de bedoeling. De kindjes mogen ook meekomen, dus ook daar ontstaan weer leuke dingen.

‘Omdat wij zo laagdrempelig zijn, kloppen ze dan toch makkelijker bij ons aan.’

‘Sommige moeders hebben best een rugzakje en zijn al verbonden aan maatschappelijk werk of schuldhulpverlening. Zij zitten soms met vragen die ze niet zo snel aan de formele hulpverleners durven te stellen. Omdat wij zo laagdrempelig zijn, kloppen ze dan toch makkelijker bij ons aan. Wij kunnen ze uiteraard verder helpen of doorverwijzen, maar we hebben ook de contacten met het maatschappelijk werk en de andere hulpverlening; die schuiven ook regelmatig bij ons aan. 

‘Samen met professionals en ervaringsdeskundigen organiseren we ook bijeenkomsten en activiteiten. Gevoelige Snaar is een initiatief van muzikant ManqCarrot. Gevoelige Snaar staat in het teken van kunst, muziek en de vrijheid om een mening te koesteren en ideeën te ontvangen en door te geven. Het platform geeft de ruimte aan kunstenaars, artiesten en muzikanten om hun kunstwerk en het verhaal erachter tentoon te stellen.

‘In oktober zijn we hier al bij aangesloten met Daddy’s Place, een vergelijkbaar initiatief maar dan gericht op jonge vaders. Dat was een groot succes. Daarom nu ook een moeder-variant, in samenwerking met Theater Zuidplein.

‘De kaartverkoop ging supergoed en we zijn al bijna uitverkocht.’

‘We willen jonge moeders, vaders, professionals en studenten met elkaar in gesprek laten gaan over allerlei thema’s die linken aan moederschap zoals opvoeding, werk, financiën, emoties, relaties en persoonlijke ontwikkeling. Dat wordt afgewisseld met kunstuitingen en muziek van onder meer Laura Yasmin en Samuel & Ebony Winter en afsluitend een afterparty met een dj.

‘De kaartverkoop ging supergoed en we zijn al bijna uitverkocht. Onze missie: elkaar beter begrijpen, leren van de ervaringen die we delen en elkaar inspireren om verder te kijken dan onze eigen horizon. Ik heb er super veel zin in.’

Meer weten over Gevoelige Snaar of Mama’s Garden?

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 1 March 2024 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top