Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamerdebat hoger onderwijs: ook bedrijfsleven kan coalitie niet vermurwen

Gepubliceerd: 24 October 2024 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws

Hardvochtig of niet, de langstudeerboete komt eraan. En de kritiek van het bedrijfsleven op de bezuinigingen verandert voorlopig ook niets aan de koers van het kabinet, bleek woensdag in een debat over het hoger onderwijs.

Het bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek, staat in een open brief van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij is getekend door grote bedrijven als Siemens, Vodafone, Nationale Nederlanden, Airbus, FrieslandCampina en chipsfabrikant NXP.

De brief speelde woensdag een grote rol in een Tweede Kamerdebat over het hoger onderwijs, want het kabinet en de vier regeringspartijen verdedigen de bezuinigingen vaak met een verwijzing naar de lastenverlichting voor bedrijven. Maar nu vallen zelfs die bedrijven hen af, ziet de oppositie.

Anti-bedrijfsleven

Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) wreef het erin. ‘De VVD is niet alleen een anti-onderwijspartij, maar ook een anti-bedrijfslevenpartij geworden en ik vraag me af waarom dat zo snel gegaan is.’

Onnodige woorden, vond Claire Martens-America (VVD). Ze bleef achter de kabinetsplannen staan. Er waren immers ook bedrijven die uit Nederland dreigden te vertrekken als de belastingen niet omlaag gingen, zei ze. Maar ze moest toegeven dat ze de open brief van die bedrijven ‘ontzettend goed’ begreep.

NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger bleef eveneens trouw aan het coalitieakkoord, al zei ze over die open brief: ‘Ja, die boodschap komt luid en duidelijk bij ons binnen.’ Ze opperde dat het bedrijfsleven de handschoen kon oppakken en zelf een fonds voor onderzoek kon oprichten.

Langstudeerboete

Een van de omstreden bezuinigingen is de langstudeerboete voor studenten die meer dan een jaar uitlopen in hun opleiding. Honderden studenten gingen vorige week in Den Haag de straat op om ertegen te protesteren.

Het is ‘een cynisch middel om een gat in de begroting te dichten’, zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Ze noemde de boete ‘een molensteen om de nek’. Juist studenten met armere ouders doen langer over hun studie, zei ze. Of denk aan mantelzorgers en studenten die zelf in een kwetsbare positie zitten.

Jan Paternotte (D66) probeerde in het debat te achterhalen wie van de vier regeringspartijen deze boete nu eigenlijk wilde, maar kreeg geen antwoord. Het was gewoon de uitkomst van de onderhandelingen, kreeg hij te horen. ‘Bij wie moet ik nou zijn als ik iets wil veranderen?’, vroeg hij.

Verdedigen

De coalitiepartijen verdedigden de maatregel wel. Het moet toch mogelijk zijn om je studie binnen redelijke tijd af te ronden? Waarom lukt het bijvoorbeeld de helft van de hbo-studenten niet om een vierjarige studie binnen vijf jaar af te ronden, vroeg Hertzberger zich af.

Ook haar PVV-collega Patrick van der Hoeff vond het ‘heel billijk’ dat de overheidsbekostiging na een jaar uitloop wat minder wordt. En dan kun je heus nog wel een uitzondering maken voor pakweg mantelzorgers of zwangere studenten, dacht hij.

Hardvochtig

Minister Eppo Bruins snapte de protesten ook wel. Hij wil voorkomen dat de maatregel ‘disproportioneel en hardvochtig’ wordt, maar weet nog niet hoe. Die bezuiniging staat nu eenmaal ingeboekt en hoe meer uitzonderingen je maakt, hoe minder de maatregel oplevert.

Bruins had zelf ook studenten uit armere gezinnen over de langstudeerboete gesproken, net als topsporters, mantelzorgers en zieken, en zij vertelden hem ‘echt zorgelijke verhalen’. ‘Het is een groot aantal dilemma’s en daar moet een puzzel gelegd worden.’ Hij stuurt nog dit najaar een brief, voordat de OCW-begroting wordt behandeld.

Het is niet haalbaar om de wet te wijzigen voor het studiejaar 2026/2027, als de langstudeerboete moet ingaan. Maar misschien hoeft dat ook niet, overwoog hij. ‘Hoe doe je dit met wetswijziging? Hoe doe je dit zonder wetswijziging? Hoe snel kan je een bezuiniging realiseren?’

Groeien

De bezuinigingen doen gewoon pijn, erkende de minister. Maar hij wil zorgen dat onderwijs en onderzoek desondanks sterk blijven en dat de sector ‘weer kan groeien zodra er in de schatkist weer meer geld beschikbaar is dan dat op dit moment’.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top