Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamernood neemt toe, maar minder snel dan verwacht

Gepubliceerd: 5 September 2024 • Leestijd: 2 minuten en 29 seconden • Nieuws

In veel studentensteden wordt het moeilijker om woonruimte te vinden, voorspellen de makers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Toch zien ze lichtpuntjes.

woningnood, kamernood, huisvesting, studentenkamer

Over acht jaar zijn er nog altijd tussen de 26 en 42 duizend studentenwoningen te weinig, schatten de makers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, die vandaag is verschenen.

Bouwplannen gemaakt

Dat is ook een beetje goed nieuws: eerder voorzagen ze een tekort van 40 à 57 duizend studentenwoningen. Sindsdien zijn er allerlei bouwplannen gemaakt die het gat enigszins moeten dempen. Het ‘Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting’ moet uiteindelijk voor 60 duizend extra kamers en studio’s gaan zorgen.

Maar de prognoses blijven onzeker. ‘Wanneer ook naar de vraag naar studentenhuisvesting van mbo-studenten wordt gekeken, komt het tekort mogelijk hoger uit’, staat in de monitor. Verder houden de onderzoekers geen rekening met een drastische vermindering van het aantal buitenlandse studenten. Mocht de politiek de internationalisering sterk inperken, dan daalt uiteraard ook de vraag naar woningen.

Effect van de basisbeurs

De makers weten ook nog niet precies wat de nieuwe basisbeurs voor effect heeft: willen studenten weer vaker op zichzelf wonen of niet? Sinds de invoering gaan er meer studenten op kamers. Directeur Jolan de Bie van Kences (de koepel van studentenhuisvesters) vindt dat goed nieuws. Het is volgens haar ‘belangrijk voor het welzijn en de sociaal-emotionele ontwikkeling van studenten’.

Mede daarom is de woningnood dus een probleem. In studiejaar 2031/’32 wonen naar schatting zo’n 350 duizend studenten op zichzelf, terwijl duizenden studenten nog bij hun ouders wonen en eigenlijk uit huis willen.

In sommige steden is de woningnood heviger dan elders. De huurprijzen zijn erg hoog in Amsterdam en Utrecht, waar studenten maar moeilijk onderdak kunnen vinden. In Amsterdam wordt het alleen maar erger, is de verwachting, terwijl de Utrechtse situatie in het gunstige scenario ongeveer blijft zoals nu.

Steden met enige ruimte op de woningmarkt willen in het gat springen en gaan zich als studentenstad profileren, meldden verschillende media deze week. In Assen bijvoorbeeld studeren momenteel zo’n 85 studenten en de stad wil dat aantal graag verhogen.

Verplaatsen van opleidingen

Almere mikt deels op studenten die in Amsterdam studeren, waar de woningen erg duur zijn, maar wil ook zelf het onderwijsaanbod uitbreiden. Er zouden ook universitaire opleidingen moeten komen. Volgens Ardin Mourik, door het vorige kabinet aangesteld als ‘regisseur studentenhuisvesting’, kan het verplaatsen van opleidingen een deel van de oplossing zijn, zei hij tegen de NOS.

Op allerlei manieren probeert de politiek om de woningnood te bestrijden, bijvoorbeeld door de comeback van de hospita aan te moedigen. Er komen regels die het makkelijker moeten maken om een leegstaande kamer aan een student te verhuren.

Huursubsidie ook voor kamerbewoners?

In de woningmarkt speelt het probleem dat een studio dankzij de huursubsidie vaak aantrekkelijker is om te bouwen dan studentenhuisvesting met kamerverhuur. Er gaan stemmen op (van studenten en verhuurders) om de huursubsidie aan te passen, zodat ook kamerbewoners die kunnen krijgen. Dat zou ervoor zorgen dat corporaties weer vaker zulke woningen bouwen.

Die aanpassing van de huursubsidie redt het telkens niet in politiek Den Haag. Wat al helemaal geen optie lijkt, is de woningbouw tot een nationale kwestie maken en te bouwen zonder winstoogmerk.

Door de woningnood schieten de huurprijzen omhoog, met name in Amsterdam. Daar kosten kamers volgens Kamernet gemiddeld zo’n duizend euro per maand. Op Kamernet worden met name particuliere woonruimten aangeboden. Haarlem, Utrecht en Rotterdam zijn ook duur.

‘Hoogste huurprijzen in Rotterdam’

De makers van de monitor hebben zelf een enquête uitgevoerd die andere huurprijzen noemt. Volgens deze enquête, waar misschien meer studentenhuisvesting in voorkomt, zouden de huurprijzen alles bij elkaar het hoogst zijn in Rotterdam: 640 euro per maand, tegen 630 euro in Amsterdam. Tilburg zou de duurste meerkamerwoningen van Nederland hebben: 875 euro per maand.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top