Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Koffiesoap gaat verder: kartonnen koffiebekertjes (tijdelijk) terug

Gepubliceerd: 29 January 2024 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Nieuws

Vandaag worden de hardplastic herbruikbare bekers in de koffiemachines op de HR vervangen door kartonnen wegwerpbekertjes. Dat heeft de HR in samenspraak met leverancier MAAS besloten vanwege aanhoudende problemen met de machines.

Om de afvalstroom in te perken, en in de lijn met het overheidsbeleid, kwamen er vanaf begin januari geen kartonnen bekertjes meer uit de automaten.

Maar echt soepel is die overgang niet gegaan. ‘In de koffiemachines zitten verschillende softwaresystemen van verschillende partijen. Denk aan de interface met knoppen die je ziet als gebruiker, de software die de machine in staat stelt een bak koffie te zetten en de sensor die een mok detecteert’, vertelt Claudia van Klink-de Rijk, manager staf services van VeF (vastgoed en facilitair, voorheen de dienst FIT). ‘Afzonderlijk van elkaar werken deze systemen naar behoren maar in samenwerking met de nieuwe machines blijkt nog aardig wat fout te gaan. De mate waarin dit voor problemen zorgt, is helaas door verschillende leveranciers onderschat. Ook het vinden van een oplossing blijkt complexer.’

Mok onder de optie ‘I want a disposable cup

Om met een eigen mok koffie of thee te halen moet je in veel gevallen een ‘hack’ gebruiken, door je mok onder de optie ‘I want a disposable cup’ te plaatsen. Dan nog gaat het niet altijd goed. ‘Daarbij is het belangrijk om even op te letten of de machine de beker ook detecteert.’ vertelt Van Klink-De Rijk. ‘Dit is te herkennen aan het icoon van een kopje op het scherm van de machine, dat bij detectie blauw kleurt.’

Sinds januari van dit jaar kon je gebruikmaken van een herbruikbare plastic beker uit de machine, als je geen eigen beker had. Die zou je voor 1 euro bij de machine kunnen kopen, maar in de praktijk kreeg je ‘m gratis. Het kwam ook voor dat er geen beker uit de machine kwam of dat een bepaalde drankoptie niet werkte. ‘De problemen verschillen per locatie en per machine’, vertelt Van Klink-De Rijk.

Bekers bij restafval

Om een en ander te verhelpen doet de HR even een stap terug en komen er vanaf maandag dus weer kartonnen bekertjes uit de automaten. ‘De bekers mogen na gebruik bij het restafval’, schrijft de HR op haar intranetpagina Hint. ‘Zodra we er zeker van zijn dat alles naar behoren werkt, keren de herbruikbare bekers terug in de machines.’

De eerder genoemde hack met je eigen mok blijft de komende tijd wel werken, vertelt Van Klink-De Rijk. ‘Helaas komt het nog wel voor dat een beker of mok niet herkend wordt. Op de pagina Eten en Drinken op Hint (intranet) hebben we hier ook wat over geschreven. Vaak heeft dit te maken met een kleur (een donkere of zwarte mok is lastig voor de sensor), een grote mok (waarbij de sensor de bodem van de mok niet kan zien), of een mok van glas. Deze problemen zijn bij ons bekend, en we zijn met MAAS op zoek naar een oplossing.’

Melden helpt

Van Klink-De Rijk benadrukt tot slot dat het echt helpt als problemen en storingen worden gemeld bij services via de ‘roeptoeter’ – het megafoon-icoontje op het bureaublad – of door te mailen naar service@hr.nl. ‘Studenten en medewerkers hebben vaak als eerste door als er iets niet goed werkt. Door het te melden kunnen we snel actie ondernemen. Helaas gebeurt het nog vaak dat iemand wel een probleem heeft, maar dat we daar niet over horen. Iedereen die een melding doet zijn we enorm dankbaar.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Redactie Profielen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Koffiesoap gaat verder: kartonnen koffiebekertjes (tijdelijk) terug

 1. Het was wel een momentje welkome hilariteit toen ik op de koffie-automaat een stroomschema van 32 mogelijke stappen aantrof om “eenvoudig” een kopje koffie te kunnen tappen. Kudos aan degene die dat gemaakt had.

  Ik heb ergens ook nog een mooie foto van een stuk of 10 “herbruikbare” bekers naast een koffieautomaat wat die dag wel bekers gaf maar geen drankjes, met de op dat moment zeer ironische opschriften ‘Great taste, no waste’ op de bekers goed in beeld.

 2. S. Heikamp in die foto zijn we zeer geïnteresseerd 🙂 Ruilen voor een unieke, once in a lifetime Profielen-mok uit China?

 3. @Edith Tuurlijk, het is een snel geschoten plaatje dus niet de beste foto maar ik mail hem naar jullie :-).

 4. HEERLIJK dit soort verhalen. Ik ben al lang klaar met mijn opleiding maar kom nog steeds terug op Profielen om verhalen te lezen. Ik heb hier hartelijk om zitten lachen net samen met een collega, wat een gedoe weer zeg!

 5. Het is wel treurig gesteld met de koffieautomaten inderdaad. Net een leverancier op bezoek en dan ben je 8 minuten bezig met 2 bekertjes koffie. Continu foutmeldingen en wanneer er wel wat gebeurt, krijg je een dun straaltje en een voor 1/4 gevuld bekertje. Automaat op andere verdieping? Zelfde verhaal.

  Naast de storingen is het probleem m.i. vooral dat er te weinig personeel is voor onderhoud en bijvullen.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top