Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Langstudeerboete en andere bezuinigingen: gaan docenten actievoeren?

Gepubliceerd: 15 October 2024 • Leestijd: 3 minuten en 43 seconden • Nieuws

Docent en bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Sjoerd van Vliet organiseerde afgelopen vrijdag op de HR twee actiebijeenkomsten. Er was zo goed als geen belangstelling. Is dat omdat docenten er niet mee bezig zijn? Profielen peilde de stemming in enkele docentenkamers.

Van Vliet wilde medewerkers van de HR bijpraten over de aangekondigde onderwijsbezuinigingen van het kabinet, en peilen of er enige actiebereid is. Uit bijeenkomsten op locaties Kralingse Zoom en Museumpark werd dat niet duidelijk: op de KZ kwam één medewerker opdagen, op Museumpark niet eentje.

Sjoerd van Vliet tijdens de AOb-bijeenkomst met één belangstellende
Sjoerd van Vliet van de AOb deelt zijn zorgen met één collega.

Van enkele collega’s had Van Vliet gehoord dat ze verhinderd waren maar al die anderen? De AOb gaat in elk geval nog twee online-bijeenkomsten organiseren: op 16 oktober en 24 oktober om 20.00 uur, je kunt je er via de AOb-site voor aanmelden.

Houdt het docenten en andere medewerkers niet bezig? Is er geen actiebereidheid? Een rondje langs enkele docentenkamers maakt duidelijk dat er toch wel gepraat wordt over de langstudeerboete en andere maatregelen.

‘Je haalt geld weg bij de toekomst’

‘Het onderwerp langstudeerders en de langstudeerboete leeft’, reageert Max Achterweust, docent chemie. ‘Wij hebben een aantal langstudeerders, en één iemand van die hier speciaal mee bezig is. Door begeleiding en sturing willen we kijken hoe we het langstuderen zoveel mogelijk voor kunnen zijn’.

Achterweust wist van de AOb-bijeenkomsten van vrijdag. ‘Maar ja: druk, druk, druk …’ Of hij 14 november naar de landelijke demonstratie in Utrecht gaat, weet hij nog niet. ‘Dan zou ik er voor de toekomstige studenten gaan staan. Chemie is een applied science en we hebben veel vierkante meters aan lab met veel mensen en veel apparaten. De werkdruk is nu al hoog, ik ben bang dat we nog minder geld krijgen en we de mensen niet meer hebben om de labs te vullen. En dat terwijl alle afgestudeerde studenten na hun studie zo’n beetje meteen een baan hebben. Je haalt hiermee geld weg bij de toekomst.’

Voorstanders van langstudeerboete

Ook een docent verpleegkunde, die anoniem wil blijven, noemt het ‘een vreemde keuze als je als land op onderwijs gaat bezuinigingen.’ Net als zijn – eveneens anonieme – collega is hij wel voorstander van de langstudeerboete. ‘Dat het bsa (bindend studieadvies) er niet meer is betekent al dat studenten waar we gedegen twijfels bij hebben of ze een hbo-studie aan kunnen, blijven hangen.’

Die aankomende langstudeerders zijn of ‘niet capabel en/of niet gemotiveerd genoeg’, vertellen de twee docenten. ‘We hebben er extra personeel en trajecten op gezet. Sommige langstudeerders kunnen gewoon niet mee met het reguliere traject’. Persoonlijke omstandigheden van studenten vinden de twee docenten niet per se reden om tegen de langstudeerboete te zijn. ‘Het is misschien niet voor iedereen verstandig om aan een studie te beginnen als je net een kind hebt gekregen’, noemt een van de twee docenten als voorbeeld.

‘Premie voor studenten die het in vier jaar halen’

Bij elektrotechniek, een opleiding die ‘bekend staat als pittig’, doen veel studenten lang over hun studie, vertelt docent Harry Broeders. ‘Ik vind dat studenten zelf moeten beslissen hoelang ze over hun studie doen. In plaats van dat je gaat straffen zou je ook studenten die het in vier jaar halen een premie kunnen geven.’

Broeders voorziet dat aankomende studenten minder snel voor elektrotechniek gaan kiezen omdat het een moeilijke studie is waarbij de kans op langstuderen dus groot is. Niet handig, stelt Broeders. ‘Want er is een tekort aan elektrotechnici en sowieso aan techneuten. Zo’n langstudeerboete gaat dan niet helpen.’

‘Er is een tekort aan elektrotechnici en sowieso aan techneuten. Zo’n langstudeerboete gaat dan niet helpen.’

Bezuinigen op onderwijs leidt er volgens Broeders toe dat je straks ‘onvoldoende mensen hebt om alle uitdagingen op te pakken, juist ook in de technische sector. En dan hebben we een groot probleem’. De docent heeft de petitie #Degroetenmetjeboete van onder andere FNV Young en de LSVb ondertekend. Gaat hij ook de straat op, op 14 november? ‘Dat weet ik zo gauw nog niet. Voor de studenten zou ik het wel moeten doen.’

‘Nog meer druk op de studenten’

Martin Boeckhout, docent bij applied data science & AI, heeft de demonstratie ‘in overweging’. Hij zegt zich zorgen te maken. ‘Wat betekenen de maatregelen voor het kunnen geven van goed onderwijs? En er komt nog meer druk op de studenten, terwijl de nadelen van langer over je studie doen nu al fors zijn.’

Chantal van Winden is het met haar collega eens. Ze verwacht dat door de bezuinigingen de faciliteiten op de opleiding ‘minder zullen worden’. En dat het kabinet ook op onderzoek wil korten, heeft indirect gevolgen voor de opleiding, denken de docenten. Boeckhout: ‘Wij werken met projectonderwijs en een deel van de opdrachtgevers zijn de lectoraten en de onderzoekers van de HR. We zitten in hetzelfde schuitje.

College van bestuur faciliteert meedoen aan demonstratie

Het college van bestuur laat weten docenten van de HR de ruimte te willen geven om mee te doen aan acties tegen de bezuinigingen: ’Het college van bestuur benadrukt het belang van de actie en het opkomen voor goed hbo-onderwijs en -onderzoek. In dat kader laat het cvb weten deelname te faciliteren als medewerkers hierom verzoeken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat dit niet ten koste gaat van de onderwijsactiviteiten, het is aan de instituten om hier op de juiste manier zorg voor te dragen.’

Tekst en foto: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Langstudeerboete en andere bezuinigingen: gaan docenten actievoeren?

  1. Ik kon 11 oktober helaas niet bij de bijeenkomst zijn, maar ik ga 14 november zeker wel naar de landelijke demonstratie in Utrecht. Ik hoop dat we met veel mensen vanuit Hogeschool Rotterdam daar naartoe gaan.
    Als een overheid zo slecht met het onderwijs omgaat, dan loont het de moeite om dat met elkaar te laten horen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top