Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Protest tegen bezuinigingen: ‘Wij willen leren, pak de hoge heren!’

Gepubliceerd: 14 November 2024 • Leestijd: 4 minuten en 41 seconden • Nieuws

Het geplande landelijke protest in Utrecht is gisteren afgelast op advies van de burgemeester. Gisteravond besloot het college van bestuur van de HR om ook de protestbijeenkomst op de Willem de Kooning niet toe te staan. Daarop besloot de organisatie online bij elkaar te komen. Ondertussen krijgen we berichten dat studenten toch naar Utrecht gaan. Profielen houdt een liveblog bij.

Liveblog afgesloten

In dit liveblog hebben we je op de hoogte gehouden van het protest tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. De demonstratie is afgelopen en het liveblog is nu afgesloten. Houd Profielen in de gaten voor meer nieuws over de plannen van het kabinet met betrekking tot het hoger onderwijs.

16.00 Afsluiting

De protestmars is geëindigd in het Moreelsepark waar lokale studentenbonden en de aanwezigen worden bedankt. Demonstranten blijven nog hangen en laten van zich horen: ‘studeren is een recht’.

Ondanks de gevreesde dreiging van geweld, is het protest rustig verlopen.

14.15 Protestmars door de stad

De actievoerders die zich verzameld hadden in het Moreelsepark zijn inmiddels in een protestmars onderweg naar de Utrechtse binnenstad. Actievoerders roepen onder andere luidkeels: ‘Wij willen leren, pak de hoge heren!’ en ‘maak boeken, geen bommen’. Onder de Domtoren scanderen deelnemers van de protestmars: ‘Bezuinigen? DOM, dom dom!’. Ook is ‘free, free Palestine‘ veelvuldig te horen.

14.00 Veelzeggende protestborden

Duizenden actievoerders zijn aanwezig in Utrecht. Het protest verloopt rustig. Via borden en spandoeken laten zij hun mening zien over de plannen van het kabinet.

13.30 Livestream vanuit Tweede Kamer van start

Actievoerders spreken de Tweede Kamer toe. Dit is te volgen via een livestream.

‘Stop deze aanval op Nederland’, zegt hoogleraar Ingrid Robeynse tegen de leden van de Tweede Kamer. ‘Sta op voor de jonge generaties.’ Ze richt zich concluderend nog specifiek op Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: ‘Trek de plannen terug.’

Ocke Siertsema, vice-voorzitter van de LSVb: ‘Studenten hebben het al zwaar om rond te komen naast hun opleiding en nu krijg je ook nog een langstudeerboete. Op deze manier gaat de regering nooit de vooruitgang vinden die ze zoekt.’

12.20 Rotterdamse studenten onderweg naar Utrecht

In de trein van 12.20 van Rotterdam Centraal naar Utrecht zijn Rotterdamse studenten van de Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit onderweg om te protesteren.

Onze Profielen-verslaggever reist mee en praat met de aanwezige studenten. Jasmijn, student WdKa vertelt dat ze vanochtend bij de bijeenkomst wilde zijn en in gesprek wilde gaan met docenten. Ze werd niet binnengelaten door de beveiliging. ‘Uiteindelijk zaten we tien meter verder met een groepje de bijeenkomst online te volgen.’

Jos van Nierop Studenten EUR onderweg naar protestactie bezuinigingen

‘Ik vind de budget cuts onzin. Het is een manier van de overheid om meer geld in het leger te stoppen en het geld weg te halen bij onderwijs en zorg’, vervolgt ze. ‘Ik denk dat het nu nog belangrijker is om naar de demonstratie te gaan’, zegt een andere student.

12.15 Studenten gaan toch in Utrecht demonstreren

Burgemeester Sharon Dijksma roept demonstranten op om weg te blijven. Ze zegt via haar woordvoerder: “We maken ons grote zorgen over het sentiment dat kan ontstaan als groepen vandaag toch komen demonstreren. We roepen iedereen op de rust te bewaren en zullen (spontane) acties per geval beoordelen.”

Tegen dit advies van Dijksma in gaan er vandaag in Utrecht toch studenten de straat op tegen de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek. 

Het studentenprotest in Utrecht wordt georganiseerd door lokale studentenbonden en door politieke jongerenorganisatie ROOD, die tot drie jaar geleden aan de Socialistische Partij verbonden was. Dit protest is niet verboden.

Dat was gisteren nog niet zeker. Toen gaf de Landelijke Studentenvakbond op Instagram nog tips over rechten en plichten in geval van een arrestatie. “Maar nu verwachten we geen problemen”, zegt voorzitter Abdelkader Karbache.

12.00 Livestream vanuit Tweede Kamer

Vanaf 13.30 is er op YouTube een livestream te volgen vanuit de Tweede Kamer waarin het originele sprekersprogramma van het protest alsnog wordt voortgezet.

10.45 Studentenvakbond: wij gaan toch naar Utrecht

Op de redactie ontvingen we een persbericht van de Rotterdamse studentenvakbond (STUUR), die aankondigt dat studenten alsnog naar Utrecht te gaan. ‘Nadat de gemeente Utrecht had aangekondigd de onderwijsdemonstratie in Utrecht van vanmiddag te willen verbieden, was deze aanvankelijk afgelast door vakbonden FNV, AOB en LSVb. Daarom hebben de Socialisten, socialistische jongerenorganisatie ROOD, lokale studentenvakbonden (ASVA, SRVU, AKKU, STUUR, VIDIUS), landelijke studentenvakbond LSVB, en de CJB de handen ineen geslagen om alsnog een manifestatie te houden in Utrecht om 13:00 op het Moreelsepark tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. “Met deze brede coalitie van organisaties hebben we besloten om de demonstratie toch door te zetten”, zegt voorzitter Basten Jager van de Socialisten.’

10.30 Het grotere plaatje

Tijdens de online meeting, waar ook docenten van de EUR bij aansluiten, komt nadrukkelijk ook internationale politiek aan de orde, het grotere plaatje, de context. Waarom bezuinigingen we op onderwijs maar gaat er veel extra geld naar defensie, bijvoorbeeld?

Dienkse verwijst naar de inval van Rusland in Oekraïne en hoe toenmalige collegevoorzitter Ron Bormans daar stevig op reageerde; nu lijkt er een heel ander narratief te zijn, over Gaza. Dienkse verwijt het cvb dat ze moreel actie lijken te voeren tegen de langstudeerboete, maar dat ze in feite gewoon kiezen voor het meest populaire standpunt (tegen de boete zijn).

Swiakowski heeft het ook over Gaza, de bezuinigingen en de langstudeerboete: ‘De “rich kids” hebben er geen last van. Studenten werken twintig uur in de week om alles te kunnen  betalen. Natuurlijk is er tien procent die te veel feest, maar de anderen hebben het geld gewoon nodig. Maar de mensen don’t – care – at – all!

9.45 uur: 8 aanwezigen en een beveiliger voor de deur

In de hal van de WdKA zitten Lila Athanasiadou, WdKA-docent en lid van de cmr, Sjoerd van Vliet (AOb-bestuurder), Ragnar Dienske, nog wat docenten en vier beveiligers namens de HR. Gisteravond hebben ze te horen gekregen dat de live meeting over de onderwijsbezuinigingen niet door mogen gaan. Het alternatief is een online meeting. In een lokaal op de tweede verdieping is er alsnog een kleine meeting met zeven personen en online doen ook wat mensen mee.

Zodra het achttal, inclusief de Profielen-verslaggever, compleet is, gaat er een beveiliger voor de deur staan. Anderen, waaronder studenten, die nog naar binnen willen wordt de deur gewezen en geattendeerd op de online mogelijkheid om mee te doen.

Binnen spreekt Lila Athanasiadou haar onvrede uit over het verbod op de live meeting. ‘Van de dean (WdKA-directeur) hebben we gehoord dat de bijeenkomst gekaapt zou kunnen worden door pro-Palestina demonstranten. Van een beveiligingsmedewerker hebben we gehoord dat de meeting zou worden interrupted door externen. Ik ga niet stoppen totdat we weten wat deze “externe dreiging” is.’

Docent Piotrek Swiakowski (RBS) is er vandaag ook bij. ‘Ik heb een berg tentamens en rapporten na te kijken maar ben toch hierheen gekomen om de organisatie te ondersteunen en omdat ik tegen de bezuinigingen ben. Ook naar Utrecht? Nee, ik heb teveel werk te doen.’

Tekst en foto’s: Redactie Profielen/HOP

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Protest tegen bezuinigingen: ‘Wij willen leren, pak de hoge heren!’

  1. Goed gedaan! genoeg intimidatie. Wie en waar zijn deze pro-Palestijnse “hijackers”? Nergens te vinden. Fake news om mensen af ​​te schrikken.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top