Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lunchwandelen vanuit Academieplein, achter de rode paraplu aan

Gepubliceerd: 26 March 2024 • Leestijd: 3 minuten en 5 seconden • Nieuws

Om de lente af te trappen wandelden medewerkers en docenten vorige week ‘een rondje Coolhaven’. De organisatoren wilden hiermee de themaroutes die ze in en rond locatie Academieplein hebben uitgezet op de kaart zetten. Wandelend met elkaar leer je andere mensen kennen en het is goed voor je gezondheid, is het idee.

Medewerkers wandelen langs Little C, met Marta met de rode paraplu voorop

‘Lieve mensen, we gaan!’ In de hal van locatie Academieplein klapt Marta Nyczkowska de rode Hogeschool Rotterdam-paraplu uit, en loopt naar de deur. Vanaf nu is ze de gids, dertien docenten en medewerkers lopen volgzaam achter haar aan. In een half uurtje wordt de zogenoemde Kunstroute gelopen.

Wandelend vergaderen

Het idee van de wandelroutes is van Nyczkowska, docent bij zowel ruimtelijke ontwikkeling als bml (biologie en medisch laboratoriumonderzoek). Al wandelend kun je vergaderen of een frisse neus halen om daarna weer met nieuwe energie aan het werk te gaan, legt ze uit. De routes nemen de wandelaars mee langs highlights in het gebouw en door de buurt, en zijn te lopen via stickers in het gebouw en via intranetsite Hint.

Nyczkowska kwam met het ‘wandel-idee’ na een oproep van de IGOvation HUB, de netwerkorganisatie die binnen onderwijsinstituut IGO opleidingoverstijgende initiatieven initieert en faciliteert. Bij de HUB gaat het om een breed scala aan activiteiten, van projecten om de langstudeerproblematiek aan te pakken tot het opstellen van een kennisontwikkelagenda voor het instituut. En de HUB bracht ook dit idee tot uitvoering.

‘Duwtje in de rug om niet achter bureau te blijven zitten’

‘Wandelen is goed voor je fysieke en je mentale gezondheid en op deze manier leer je ook andere mensen kennen’, vertelt Nyczkowska die ook een route bedacht door het gebouw, zodat docenten van bijvoorbeeld elektrotechniek ook collega’s van bouwkunde kunnen leren kennen.

Maar vandaag, de eerste dag van de lente, gaan we naar buiten. ‘Ik verwacht plekken te zien waar je anders niet komt’, zegt Nico Nieboer, docent bij vastgoedkunde. Voor Richard Bouwman (docent bouwkunde) is de georganiseerde wandeling een duwtje in de rug ‘om niet achter mijn bureau te blijven zitten’. ‘En je leert andere mensen kennen. En dan heb je het met hen bijvoorbeeld over dat wat je tijdens de wandeling ziet.’

De route van vandaag begint bij Little C, het nog niet zo oude wooncomplex aan de Coolhaven. We lopen er dwars doorheen. ‘Een interessant project met veel groen’, weet deelnemer Gabri Klarenbeek, docent bouwkunde. ‘Hieronder in de parkeergarage heb je kratten met water voor het groen dat hier groeit.’ Haar collega Bouwman vertelt dat hij hier nog nooit geweest is.

‘Hebben jullie het gelezen? Ja, juffrouw’

‘Dit is bouwkunst’, wijst Bouwman even later naar het voormalige belastingkantoor aan de Puntegaalstraat. Vanwege dat kantoor heet de straat in de Rotterdamse volksmond ook wel ‘Plukmekaalstraat’, vertelt Klarenbeek.

Marta - met rode paraplu - en de openstaande Parkhavenbrug

Omdat de nabijgelegen Parkhavenbrug open staat is ook daar kunst te zien, dichtkunst op de onderkant van de brug. De wandelende docenten krijgen eventjes de tijd om het gedicht tot zich te nemen. ‘Hebben jullie het gelezen?’, vraagt Nyczkowska, nog steeds met de openstaande paraplu boven haar hoofd. ‘Ja juffrouw’, grapt een van de wandelaars.

De vaart zit er goed in want we zijn later dan de geplande 12.30 uur vertrokken voor de wandeling waar een halfuur voor staat, en sommige deelnemers hebben om 13.00 uur weer een afspraak. Om in alle rust nog wat meer uitleg tot zich te nemen over de kunst langs de route kunnen de deelnemers terecht op de HINT pagina. Tijdens de lunchwandeling van vandaag wordt de extra info overigens nauwelijks gebruikt, geluncht wordt er overigens ook niet, dat gebeurt ervoor of erna.

Naakte vrouw bij Basicfit…

‘Deze staat niet in de info’ wijst Nyczkowska naar een sculptuur van een naakte mevrouw op de gevel van Basic-Fit. ‘Dit is ook kunst hè, mensen.’

Verder lopend blijkt het doel ‘elkaar leren kennen’ van de wandeling al uit de verf te komen; de gesprekken van docenten die elkaar nog niet zo goed kenden gaan onder andere over waar en hoe ze wonen.

Naakte sculptuur bij Basicfit

Bijna terug op Academieplein neemt Nyczkowska haar rol wel heel serieus – met een knipoog – als ze bij het zebrapad voor klaar-over speelt. Niet voor schoolkinderen, maar voor haar wandelende collega’s.

Marta - met rode paraplu - speelt voor klaar-over

Docent Nico Nieboer vond het ‘leuk’, zegt hij na afloop. ‘We zijn wel snel langs al die gebouwen gelopen, de wandeling heeft meer in zich dan we hebben kunnen zien. Er was weinig tijd om even stil te staan. Misschien ga ik ‘m nog een keer lopen om de details beter te bekijken.’

Tekst en foto’s: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top