Maak lerarenopleiding gratis, zegt AOb
Gepubliceerd: 10 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • NieuwsIn de aanloop naar een nieuw kabinet pleit onderwijsvakbond AOb voor het gratis maken van lerarenopleidingen. Dat kan het lerarentekort helpen terugdringen, denkt AOb-voorzitter Tamar van Gelder.
Het lerarentekort is nog lang niet weg. In het basis- en voortgezet onderwijs worden nog duizenden mensen gezocht en in december voorspelde het ministerie van Onderwijs nog dat de tekorten de komende tien jaar waarschijnlijk niet zullen afnemen. Voor tekortvakken stijgt het gebrek aan leraren zelfs nog verder, denkt het ministerie.
Van Gelder noemt het daarom ‘een no-brainer’ dat lerarenopleidingen gratis moeten worden. ‘Zeker voor mensen die al werken en overwegen leraar te worden, moet het heel eenvoudig en goedkoop worden gemaakt’, zegt Van Gelder.
Studenten van lerarenopleidingen betaalden niet alleen in hun eerste studiejaar het halve collegegeld, maar ook in hun tweede. Met dat voordeeltje probeerde het vorige kabinet de studie aantrekkelijker te maken.
Halvering collegegeld vervalt
Bureau Berenschot concludeerde al in 2021 dat de maatregel geen extra studenten opleverde. Nu er weer een basisbeurs is, gaat de halvering van het collegegeld vervallen. Volgend studiejaar betalen dus studenten het volle tarief van 2.530 euro.
De AOb pleit er dus voor lerarenopleidingen helemaal gratis te maken. Wat dat ‘kost’ hangt af van de manier waarop je ertegenaan kijkt, stelt de vakbond. Als het lerarentekort zwak onderwijs oplevert, zijn daar immers ook kosten aan verbonden.
Ook de beroepsvereniging van verpleegkundigen opperde een half jaar geleden om het collegegeld voor de opleidingen verpleegkunde te schrappen vanwege het tekort aan verpleegkundigen. Zulke ingrepen zijn nog niet gangbaar.
VVD en SP reageerden destijds geïnteresseerd in het voorstel van de verpleegkundigen. Minister Dijkgraaf reageerde terughoudend, want het is een dure maatregel. Sowieso wil hij er geen beslissing over nemen, nu het kabinet demissionair is.
Tekst: HOP, Olmo Linthorst
Beeld: Evi Penders
Een opleiding gratis maken, of college geld lost niet het echte probleem op in het onderwijs en dat is dat de kwaliteit van het onderwijs drastisch aan het kelderen is. De laatste PISA resultaten spreken boekdelen.
De kwaliteit van een leerkracht speelt daarbij een belangrijke rol. We zien helaas ook dat er een enorme uitstroom is van leerkrachten. Niet alleen omdat ze met pensioen gaan, maar ook omdat jonge leerkrachten er achter komen dat ze zichzelf niet de rest van hun loopbaan voor de klas zien staan en na een paar jaar vertrekken.
Tuurlijk kun je dat gat dichten door continue nieuwe leerkrachten op te leiden – maar om een goede leerkracht te worden heb je veel vlieguren nodig. En als na een paar duizend uur besloten wordt voor een andere carrière te gaan, bouw je nooit de kritische massa op die nodig is om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.
Kortom, collegegeld afschaffen of verlagen voor beroepen waar tekorten bestaan slechts een deel oplossing van een veel groter probleem. En door pleisters te blijven plakken lossen we dat probleem niet op.
@MC:
Ik ben blij dat je die vertrekkende jonge leraren noemt, want daarover claimen de onderzoekers van OCW iets interessants: het zou volgens hen een mythe zijn dat ze in horden het onderwijs verlaten. Zie dit rapport vam dec. jongstleden, pagina’s 150-156:
https://open.overheid.nl/documenten/dpc-4618d7e70a2b1cf4be2eb7edc61da3bc9cd5e4c1/pdf