Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister heeft geen geld voor hbo’ers aan de universiteit

Gepubliceerd: 4 November 2024 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws

Duizenden hbo-studenten lopen de basisbeurs mis als ze voor een master aan de universiteit kiezen. Minister Bruins gaat dat niet veranderen, tot ergernis van studentenbond LSVb. ‘Het is discriminatie, hij kan zich niet verschuilen achter geldgebrek.’

Het is een vreemde kronkel in de wet: als je na een hbo-bachelor een master wilt gaan doen, krijg je alleen een basisbeurs als je voor een hbo-master kiest. Voor een master aan de universiteit krijg je die niet.

Niet uit te leggen

Vorige week trok de rechter daar zijn wenkbrauwen over op. Ook al omdat de overstap voor universitaire studenten beter geregeld is. Na een wo-bachelor kan een student namelijk wél een basisbeurs krijgen voor een hbo-master. Bij studievertraging komt er zelfs nog een jaar extra basisbeurs bij: twee jaar voor een eenjarige master.

Vorig jaar kreeg ook de minister van Onderwijs, toen nog Robbert Dijkgraaf van D66, deze regel niet uitgelegd. Hij suggereerde dat zijn opvolger (Dijkgraaf was op dat moment demissionair) de wet misschien moest aanpassen.

Er is geen geld

Maar dat is de nieuwe minister van Onderwijs niet van plan. Gevraagd naar een reactie laat Eppo Bruins via zijn woordvoerder weten dat ‘er op dit moment geen concrete plannen zijn om het stelsel van studiefinanciering op dit punt aan te pakken’. Hij heeft er geen geld voor, is het argument.

Studentenorganisatie ISO verwachtte al dat de minister met dat argument zou komen. ‘Maar het is en blijft oneerlijk dat hbo-studenten die een wo-master volgen geen basisbeurs krijgen’, zegt voorzitter Mylou Miché.

De minister moet 20 miljoen gaan zoeken

Het zou zo’n 20 miljoen euro kosten om hbo’ers ook in het wo een jaar extra basisbeurs te geven. Ga maar na, zo’n 5.400 hbo-studenten begonnen vorig jaar aan een universitaire master. Met een uitwonendenbeurs van 3.628,- euro per jaar kom je dan op een totaal van bijna 20 miljoen euro. En dan moeten ze wel de eindstreep halen, anders betalen studenten hun prestatiebeurs immers weer terug.

Die 20 miljoen moet de minister snel ergens gaan zoeken, vindt voorzitter Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond. Dat is volgens hem ook goed voor de schatkist, want die studenten gaan meestal meer verdienen en dus meer belasting betalen.

‘Discriminatie van hbo’ers’

De vreemde regel rond hbo’ers en hun masterstudie impliceert volgens hem ‘dat hbo’ers niet het recht hebben om naar de universiteit te gaan’, aldus Karbache. ‘Ze moeten maar lekker in het hbo blijven. Ik vind dat echt niet kunnen. Dit is discriminatie van hbo-studenten, de minister kan zich niet verschuilen achter geldgebrek.’

Bruins zou beter moeten weten, vindt Karbache. ‘Ik heb de minister toen hij kennis maakte met de Tweede Kamer duidelijk horen zeggen dat hij alle soorten onderwijs gelijk waardeert.’ Ook het ISO hoopt dat de minister alsnog een oplossing vindt.

Tekst: HOP, Olmo Linthorst
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top