Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuw vervoersbeleid: Hoe bereken je of een ov-reis anderhalf keer zoveel tijd kost?

Gepubliceerd: 4 July 2024 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws

In het duurzame vervoersbeleid, waar de HR in januari 2025 mee start, wordt woon-werkverkeer met de auto nog wel vergoed als dezelfde reis met het ov anderhalf keer zo lang duurt. Hoe bereken je dat, vraagt de centrale medezeggenschapsraad (cmr) zich af.

Foto van gele NS-reisinformatiezuilen op Rotterdam Centraal. Op de achtergrond het NS-logo op de glazen wand van de buitengevel.

Zoals verwacht heeft de cmr ingestemd met het door het cvb voorgenomen duurzame vervoersbeleid. Nieuw is dat het woon-werkverkeer volledig wordt vergoed als je met het openbaar vervoer reist (nu krijg je alleen de eerste 20 kilometer terugbetaald). Als je met de auto komt, krijg je vanaf januari nog maar 12 cent per kilometer (de eerste 20 kilometer), het jaar erna verdwijnt de vergoeding in z’n geheel.

Uitzonderingsgevallen

In uitzonderingsgevallen blijven medewerkers van de HR nog wel in aanmerking komen voor de volledige vergoeding. Bijvoorbeeld als je om medische redenen afhankelijk bent van de auto, onregelmatige werktijden hebt of als de ov-reis minimaal anderhalf keer zo lang duurt als de autorit.

Maar wat is anderhalf keer zo lang? In de brief over het instemmen met het nieuwe beleid geeft de cmr aan het cvb het ‘zwaarwegende adviespunt’ mee om kritisch te kijken naar dit uitzonderingscriterium omdat dit nog niet goed is uitgewerkt.

Tel je files mee?

Het criterium ‘anderhalf keer zo lang’ lijkt ruimte te geven tot ‘creatief boekhouden’, motiveert Lidewij ten Kate, voorzitter van de pgmr (personeelsgeleding van de cmr). ‘Hoe ga je het berekenen? Met het wel of niet meetellen van bijvoorbeeld files of overstappen kunnen er immers interpretatieverschillen ontstaan. Het cvb moet dat nog uitwerken.’

De cmr wil hierover graag ‘de vinger aan de pols houden’, stelt Ten Kate omdat de interpretatie van het ‘anderhalf keer zo lang-criterium’ effect kan hebben op het uitgangspunt van het duurzame van het nieuwe vervoersbeleid. Het is immers niet de bedoeling dat heel veel medewerkers hun autorit naar de hogeschool vergoed blijven krijgen, en ze dus niet worden gemotiveerd de trein of de fiets te nemen.  

‘Evalueer het beleid na een jaar’

Aan het ‘zwaarwegende adviespunt’ voegt de cmr toe dat ze graag ziet dat het nieuwe beleid na een jaar wordt geëvalueerd ‘om dan kritisch te kijken naar dit criterium en te herzien waar nodig’.

De cmr vraag het cvb ook om helder te communiceren over het vervoersbeleid ‘omdat een deel van de werknemers hun woon-werkverkeer-gedrag zal moeten aanpassen aan het nieuwe beleid. De pgmr adviseert om een tijdelijk centraal punt in te stellen voor alle vragen’.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Darice de Cuba

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top