NSE 2024: Studenten meer tevreden met faciliteiten Kralingse Zoom; automotive in de lift
Gepubliceerd: 29 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • NieuwsStudenten van de locatie Kralingse Zoom waarderen de studiefaciliteiten van hun opleiding hoger dan een jaar geleden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met onder meer werkplekken en onderwijsruimten in de nieuwbouw op die locatie, suggereert het cvb. De hogere beoordeling blijkt uit de Nationale Studentenenquête (NSE), waarvan de uitkomsten deze week bekend werden.
Vooral bij ouderejaars international business, die vorig studiejaar nog op locatie Posthumalaan zaten, is het verschil in waardering goed te zien. Het oordeel over alle faciliteiten ging behoorlijk omhoog.
Het gaat bijvoorbeeld over de geschiktheid van onderwijsruimten (van 3,4 naar 3,8, op een schaal van 0,0 tot 5,0), de geschiktheid van werkplekken (van 3,3 naar 3,8) en de beschikbaarheid van die werkplekken (van 3,0 naar 3,5). Bij het onderwerp bibliotheek/mediatheek is de grootste stijging te zien: van 2,8 naar 3,7. Ook de studenten van opleidingen die vorig jaar al op locatie Kralingse Zoom zaten beoordelen de studiefaciliteiten hoger dan bij de vorige NSE-enquête, maar die stijging is minder groot.
Sprong bij automotive
Kijkend hoe afzonderlijke HR-opleidingen het in de NSE doen valt bijvoorbeeld automotive op. Deze opleiding hikt al een aantal jaar tegen lage cijfers voor algemene tevredenheid aan (2,9 in 2021 en 3,1 in 2022 en 2023), maar heeft nu een sprong gemaakt en noteert een nette 3,5. Het afzonderlijke te beoordelen onderwerp ‘informatie vanuit de opleiding’ ging bijvoorbeeld van een 2,8 naar een 3,5. Aan ‘toetsen en beoordeling’ wordt nu een 3,4 gegeven, tegen een 2,9 vorig jaar. Ook bijna alle andere onderwerpen scoren bij automotive hoger dan een jaar geleden.
Andere opleidingen die in de lift zitten zijn onder andere human resource management (van 3,2 naar 3,6 voor algemene tevredenheid), chemische technologie (van 3,2 naar 3,6), maritiem officier (van 3,9 naar 4,2) en leraar natuurkunde (van 3,9 naar 4,3).
Topscorer master kunsteducatie
Er zijn meer bacheloropleidingen die een 4,0 of hoger krijgen: elektrotechniek (4,0), werktuigbouwkunde (4,0), maritieme techniek (4,0), hulpverlening (4,0), verloskunde (4,0), leraar aardrijkskunde (4,4) en leraar technisch beroepsonderwijs (4,1). Ook de Ad’s arts & crafts (4,0) en internet of things (4,1) zitten boven die grens, net als de masters jonge kind (4,0), stedenbouw (4,0), begeleidingskunde (4,4), fine art (4,2). De master kunsteducatie scoort het hoogst, een 4,6.
Minder goed doet de master consultancy & entrepreneurship het met een 2,9. Bij de master shipping & transport houdt het met een 3,2 (was vorig jaar een 3,3) nog niet over, net als bij informatica met dezelfde lichte daling. De master pedagogiek scoorde een jaar geleden met een 4,0 goed, maar kent nu een relatief grote val naar een 3,5.
Overall krijgt de HR het cijfer 3,63 voor algemene tevredenheid, ongeveer gelijk aan de 3,62 van een jaar geleden. Op de HR deden begin dit jaar 12.508 studenten mee aan de NSE, een respons van 32,2 procent.
Tekst: Jos van Nierop
Foto: Darice de Cuba
Tja, verbaast mij niets.. De hoeveelheid geld dat is gestoken in dingen die niets met onderwijs te maken heeft maar met luxe, is best ruim. extra keukens, wasruimtes, grotere rustruimtes, extra mobilair, enzo..
Te gek voor woorden, in mijn optiek. Maar kennelijk genoeg geld.