Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

NSE 2024: Studenten meer tevreden met faciliteiten Kralingse Zoom; automotive in de lift

Gepubliceerd: 29 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws

Studenten van de locatie Kralingse Zoom waarderen de studiefaciliteiten van hun opleiding hoger dan een jaar geleden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met onder meer werkplekken en onderwijsruimten in de nieuwbouw op die locatie, suggereert het cvb. De hogere beoordeling blijkt uit de Nationale Studentenenquête (NSE), waarvan de uitkomsten deze week bekend werden.

Zitruimte naast raam met mooi zicht op gebouwen

Vooral bij ouderejaars international business, die vorig studiejaar nog op locatie Posthumalaan zaten, is het verschil in waardering goed te zien. Het oordeel over alle faciliteiten ging behoorlijk omhoog.

Het gaat bijvoorbeeld over de geschiktheid van onderwijsruimten (van 3,4 naar 3,8, op een schaal van 0,0 tot 5,0), de geschiktheid van werkplekken (van 3,3 naar 3,8) en de beschikbaarheid van die werkplekken (van 3,0 naar 3,5). Bij het onderwerp bibliotheek/mediatheek is de grootste stijging te zien: van 2,8 naar 3,7. Ook de studenten van opleidingen die vorig jaar al op locatie Kralingse Zoom zaten beoordelen de studiefaciliteiten hoger dan bij de vorige NSE-enquête, maar die stijging is minder groot.

Sprong bij automotive

Kijkend hoe afzonderlijke HR-opleidingen het in de NSE doen valt bijvoorbeeld automotive op. Deze opleiding hikt al een aantal jaar tegen lage cijfers voor algemene tevredenheid aan (2,9 in 2021 en 3,1 in 2022 en 2023), maar heeft nu een sprong gemaakt en noteert een nette 3,5. Het afzonderlijke te beoordelen onderwerp ‘informatie vanuit de opleiding’ ging bijvoorbeeld van een 2,8 naar een 3,5. Aan ‘toetsen en beoordeling’ wordt nu een 3,4 gegeven, tegen een 2,9 vorig jaar. Ook bijna alle andere onderwerpen scoren bij automotive hoger dan een jaar geleden.

Andere opleidingen die in de lift zitten zijn onder andere human resource management (van 3,2 naar 3,6 voor algemene tevredenheid), chemische technologie (van 3,2 naar 3,6), maritiem officier (van 3,9 naar 4,2) en leraar natuurkunde (van 3,9 naar 4,3).

Topscorer master kunsteducatie

Er zijn meer bacheloropleidingen die een 4,0 of hoger krijgen: elektrotechniek (4,0), werktuigbouwkunde (4,0), maritieme techniek (4,0), hulpverlening (4,0), verloskunde (4,0), leraar aardrijkskunde (4,4) en leraar technisch beroepsonderwijs (4,1). Ook de Ad’s arts & crafts (4,0) en internet of things (4,1) zitten boven die grens, net als de masters jonge kind (4,0), stedenbouw (4,0), begeleidingskunde (4,4), fine art (4,2). De master kunsteducatie scoort het hoogst, een 4,6.

Minder goed doet de master consultancy & entrepreneurship het met een 2,9. Bij de master shipping & transport houdt het met een 3,2 (was vorig jaar een 3,3) nog niet over, net als bij informatica met dezelfde lichte daling. De master pedagogiek scoorde een jaar geleden met een 4,0 goed, maar kent nu een relatief grote val naar een 3,5.

Overall krijgt de HR het cijfer 3,63 voor algemene tevredenheid, ongeveer gelijk aan de 3,62 van een jaar geleden. Op de HR deden begin dit jaar 12.508 studenten mee aan de NSE, een respons van 32,2 procent.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Darice de Cuba

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to NSE 2024: Studenten meer tevreden met faciliteiten Kralingse Zoom; automotive in de lift

  1. Tja, verbaast mij niets.. De hoeveelheid geld dat is gestoken in dingen die niets met onderwijs te maken heeft maar met luxe, is best ruim. extra keukens, wasruimtes, grotere rustruimtes, extra mobilair, enzo..

    Te gek voor woorden, in mijn optiek. Maar kennelijk genoeg geld.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top