Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oppositie helpt kabinet uit de brand, bezuinigingen blijven grotendeels overeind

Gepubliceerd: 12 December 2024 • Leestijd: 2 minuten en 33 seconden • Nieuws

De bezuinigingen op onderwijs en onderzoek mogen goeddeels doorgaan, blijkt uit de gisteravond gesloten deal over de OCW-begroting. Van de 2 miljard euro wordt nog geen 700 miljoen euro teruggedraaid.

De afgelopen weken onderhandelden oppositiepartijen met de coalitie over de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek. Aanvankelijk deed D66 ook mee, maar uiteindelijk bleven alleen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 over.

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB moesten wel om tafel, want zij hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en daar dreigde de begroting te stranden. De rest van de oppositie stemt sowieso tegen.

De langstudeerboete gaat niet door en de bezuiniging op buitenlandse studenten wordt voor krimpregio’s afgezwakt, maar de bezuinigingen op de wetenschap daarentegen worden vrijwel helemaal gehandhaafd.

De details moeten nog naar buiten komen, maar het zou slechts ‘deels’ zijn gelukt om de startersbeurzen voor jonge wetenschappers overeind te houden. Er wordt waarschijnlijk 40 miljoen euro minder op bezuinigd.

Ov-kaart

Onder aan de streep staat 748 miljoen euro, maar een deel daarvan betaalt het ministerie van OCW zelf. De ov-studentenkaart wordt 75 miljoen euro goedkoper. Deze meevaller blijft niet behouden voor het onderwijs, dus eigenlijk kom je op 673 miljoen euro aan verzachtingen uit.

Verder wordt het geld ergens anders weggehaald, bijvoorbeeld bij het ministerie van Volksgezondheid. Medisch specialisten gaan meer betalen voor hun nascholing, is een van de afspraken. Ook dat is onderwijsgeld, vinden de universiteiten.

Grootste verliezer

De wetenschap is de grootste verliezer van deze deal, reageert universiteitenvereniging UNL. Er wordt nog steeds een half miljard bezuinigd op onderzoek en hoger onderwijs. ‘Dat is bijzonder slecht voor de toekomst van Nederland’, zegt voorzitter Caspar van den Berg, ‘omdat kennis onze belangrijkste grondstof is. Het is wél goed voor onze studenten dat de langstudeerboete niet doorgaat.’

Ook studentenvakbond LSVb is blij dat ‘die belachelijke langstudeerboete’ van tafel is, maar hekelt de rest van de bezuinigingen. ‘Het wordt geen stille lente voor dit kabinet’, zegt voorzitter Abdelkader Karbache. Hij voorspelt stakingen.

De vier oppositiepartijen vinden hun afspraken zelf te verdedigen. ‘We hebben een slechte begroting minder slecht gemaakt’, zei Henri Bontenbal (CDA). Mirjam Bikker (ChristenUnie) stelt: ‘We steunen goed beleid, verbeteren voorstellen waar mogelijk en daar is dit onderhandelingsresultaat een mooi voorbeeld van.’ Chris Stoffer (SGP) vindt de begroting fors verbeterd.

Andere oppositiepartijen snappen niet waarom deze vier partijen niet harder hebben onderhandeld. Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) noemt het akkoord een ‘historische blunder’.

Alleen D66 klinkt milder. ‘Goed dat CDA, JA21, CU en SGP de bezuiniging op het onderwijs iets hebben verzacht’, twittert Rob Jetten. ‘Samen kregen we al de langstudeerboete van tafel.’ Maar hij is niet voor niets afgehaakt en vindt de bezuinigingen toch te erg.

Geert Wilders (PVV) daarentegen is ‘ontzettend blij’ dat het kabinet toch verder kan. ‘Ik ben opgelucht, want het was een hele kluif.’

Protesten

In twaalf steden demonstreerden medewerkers en studenten van universiteiten en hogescholen woensdag tegen het kabinetsbeleid. De protesten werden georganiseerd en ondersteund door WOinActie en vakbonden.

Bij de Vrije Universiteit Amsterdam vormden een paar honderd medewerkers en studenten een ketting voor het hoofdgebouw om het onderwijs en onderzoek te beschermen. In Nijmegen was een fietstocht georganiseerd en in TilburgMaastrichtRotterdam en Groningen klonken fluitconcerten tegen de bezuinigingen.

In Utrecht riep hoogleraar en actievoerder Ingrid Robeyns op tot stakingen. ‘Onderwijs is de ruggengraat van een democratische samenleving’, tekende DUB op. ‘Deze bezuinigingen raken niet alleen de kwaliteit van onderwijs en onderzoek, maar ook de rechtsstaat zelf.’

Tekst: HOP, Bas Belleman en Hein Cuppen
Beeld: Demian Janssen

Verzachte bezuinigingen:

MaatregelStructureel
Lerarensalarissen75 miljoen
Godsdienst- en vormingsonderwijs19 miljoen
Maatschappelijke diensttijd130 miljoen
Religieus erfgoed zoals kerken5 miljoen
Afschaffen langstudeerboete282 miljoen
Regionaal hoger onderwijs (internationale studenten)125 miljoen
Rijksbrede subsidies (praktijkleren en doorstroom regeling beroepskolom/VABOK/techniekhavo)32 miljoen
Wetenschappelijk onderzoek40 miljoen
Subsidie school en omgeving40 miljoen
TOTAAL748 miljoen

Bron: SGP

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top