Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oproep aan ABP: stop met investeren in bezette gebieden Palestina

Gepubliceerd: 17 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws

Pensioenfonds ABP moet stoppen met investeringen in bedrijven die de bezetting van Palestijnse gebieden faciliteren, zeggen activisten. Het ABP houdt zich voorlopig op de vlakte.

‘Pensioenfonds ABP heeft 2,5 miljard euro belegd in de Israëlische bezetting en kolonisering van Palestina’, stelt The Rights Forum, een organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnen.

Het zou gaan om beleggingen in bedrijven als de Israel Discount Bank, Booking Holdings, Expedia, Airbnb en Motorola. Volgens The Rights Forum krijgt het pensioenfonds al tien jaar de vraag om zulke investeringen te staken. Op de website staat nu een standaardbrief die sympathisanten naar het ABP kunnen mailen.

De nederzettingen in de Palestijnse gebieden zijn door Nederland als illegaal bestempeld, aldus de brief. Ook de Verenigde Naties en de Europese Unie deden dat. Daarom zou het ABP uiterlijk 29 februari moeten aankondigen te stoppen met investeringen die mensenrechtenschendingen blijven faciliteren.

‘Verdrietig en zorgelijk’

In een reactie zegt het pensioenfonds: ‘ABP vindt de situatie in Israël en Gaza verdrietig en zorgelijk.’ Inderdaad wordt er geïnvesteerd in bedrijven die ‘producten leveren die overal in de wereld worden gebruikt en dus mogelijk ook in Israël of Gaza’. Ook investeert ABP in een aantal Israëlische bedrijven.

Het pensioenfonds hanteert voor zijn beleggingen vier criteria: rendement, risico, kosten en ‘hoe het bedrijf scoort op duurzaam en verantwoord ondernemen’. Maar transparant wil het fonds hierover niet zijn. ‘De precieze beoordeling van hoe bedrijven scoren op deze vier criteria kunnen wij niet prijsgeven aan de buitenwereld. Dit vanwege concurrentiegevoeligheid.’

De samenstelling van de beleggingsportefeuille zet het ABP op de website. ‘Dit doen we wel met een kwartaal vertraging ook vanwege concurrentiegevoeligheid’, aldus de toelichting. Als de aanval van Hamas en de aanhoudende bombardementen op Gaza iets veranderd hebben in de koers, is dat nu nog niet zichtbaar. Bij ‘nieuwe ontwikkelingen’ kijkt het fonds naar eigen zeggen of de beleggingen nog wel duurzaam en verantwoord zijn.

Protest kan effect hebben

Eerder heeft ABP gebroken met twee Israëlische banken vanwege bouwprojecten in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De banken hadden volgens het pensioenfonds geen mensenrechtenbeleid.

Protestacties kunnen effect hebben. Na aanhoudende kritiek van klimaatactivisten heeft het pensioenfonds bijvoorbeeld aangekondigd te stoppen met investeringen in olie, gas en kolen.

Het ABP beheert de pensioengelden van zo’n drie miljoen Nederlanders die bij de overheid of semipublieke instellingen werken of hebben gewerkt. Het is een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Tekst: HOP, Bas Belleman

[Linkedin]

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Oproep aan ABP: stop met investeren in bezette gebieden Palestina

  1. Ongelofelijk. Direct mee stoppen! Wat denk je trouwens van Nederlandse staatsburgers die mee strijden aan de kant van IDF? Waarom worden die niet vervolgd?

  2. Ik ben nog steeds benieuwd hoe het CIDI de misdrijven van Israël blijft verdedigen. Zou de aangiftetrein tegen iedereen met een mening over Israël inmiddel gestopt zijn?

  3. Het klopt dat de IDF mensenrechten schenden en dat is vreselijk,.. wat ik wel raar vind,.. watvoor keuze heeft de IDF? Ze vechten tegen een onzichtbare vijand, wat ook een schending is van zowel internationale wetgeving alsmede het plegen van oorlogsmisdaden. Ik mis de vele veroordelingen van Hamas die zich verstoppen onder de burgers en geen uniformen dragen. Zo zijn er wel meer dingen waar veel mensen geen oog voor hebben. waardoor dit probleem niet kan worden opgelost. Altijd maar oog voor 1 kant (vaak de kant tegen het westen).

  4. @Jasper: welke keuze de IDF heeft? Volgens mij even beginnen bij het begin, en dat is dat de Israeli Defence Force niets heeft om te verdedigen. Israel is gestolen land, ze zouden hun naam moeten veranderen naar Israeli Offence Force.
    De Palestijnen hebben al het recht om zich keihard te verzetten tegen de bezetter die hun decennialang terroriseert. Net zoals de Nederlanders deden in WW2. Israel zou het land moeten teruggeven aan haar rechtmatige eigenaren, en Europa en de VS zouden hierin een grote rol moeten spelen omdat zij degenen zijn die dit probleem hebben veroorzaakt. En praat je trouwens de oorlogsmisdaden goed? Met: ”welke keuze heeft de IDF?”. Heb je de beelden gezien van de kinderen zonder ledematen, hoofden, ogen etc.? Weet je wel wat oorlog werkelijk is?
    En op je tweede vraag: Die zouden vervolgd moeten worden vanwege medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden, waar? Hier om de hoek in Den Haag. Die weten we meestal wel te vinden als het gaat om Afrikaanse, Aziatische of Zuid Amerikaanse landen maar wanneer het gaat om Israel hebben mensen opeens navigatie nodig. Vreemd!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top