Pro-Palestijnse bezettingen: politie ontruimt in Utrecht, maar niet in Amsterdam
Gepubliceerd: 8 May 2024 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • NieuwsIn Amsterdam en Utrecht hebben pro-Palestijnse demonstranten universiteitsgebouwen bezet. In Amsterdam mochten ze deze keer blijven zitten, in Utrecht heeft de politie ingegrepen.
Op een terrein van de Universiteit Utrecht plaatsten actievoerders tenten en bouwden ze barricades. Maar veel van hen zijn vertrokken voordat de mobiele eenheid tot ontruiming overging. Er bleven er ongeveer vijftig over, schrijft nieuwsplatform DUB.
Rond half 1 zijn ze afgevoerd. Er zijn enkele aanhoudingen verricht. ‘Dit voelt als verlies’, schrijft het bestuur in een mail aan studenten en medewerkers. ‘We hadden liever gezien dat de demonstratie – waarvoor we ruimte hebben geboden – zonder politie-inzet was geëindigd.’
Tweede bezetting UvA
De Universiteit van Amsterdam was vannacht voor de tweede keer bezet. Deze tweede nacht deed het bestuur geen aangifte, dus had de politie ook geen reden om te ontruimen. Het bestuur gaat deze morgen met de demonstranten praten over hun eisen, schrijft universiteitsblad Folia.
De eerste demonstratie is door de mobiele eenheid in de nacht van maandag op dinsdag beëindigd. Daarbij was sprake van ‘buitenproportioneel geweld van de UvA tegen de eigen studenten’, stellen de Landelijke Studentenvakbond en de lokale studentenvakbond ASVA. Er deden overigens ook medewerkers en andere sympathisanten mee.
Er waren 169 demonstranten aangehouden (meer dan eerder gemeld). Ook de demonstranten gebruikten geweld: er is een agent gewond geraakt. Twee deelnemers zitten daarvoor nog in de cel.
‘We begrijpen dat dit politieoptreden emoties heeft opgeroepen en we hebben gezien hoe dat in de [nieuwe] demonstratie op een vreedzame manier tot uiting kwam’, staat in een verklaring van de UvA-bestuurders.
‘Dialoog het enige antwoord’
Zowel de bestuurders van de UvA als van de Universiteit Utrecht tonen begrip voor de emoties. ‘We delen de woede en verbijstering die leeft over de oorlog’, staat in een eerdere UvA-verklaring, ‘en we begrijpen dat daar protest over is. We benadrukken dat binnen de universiteit de dialoog daarover het enige antwoord is.’
Het Utrechtse bestuur schrijft: ‘Als universiteit delen wij deze zorgen en gevoelens van verdriet, verbijstering en onmacht over het geweld als gevolg van dit conflict. We leven mee met iedereen die door dit conflict wordt geraakt, van welke zijde dan ook.’
Uiteenlopende reacties
Op X, voorheen Twitter, kregen de Amsterdamse demonstranten steun van Tweede Kamerlid Doğukan Ergin (Denk). ‘Zij doen namelijk waar de regering willens en wetens voor faalt: opstaan en hun nek uitsteken voor internationale rechtvaardigheid.’
BBB-leider Caroline van der Plas daarentegen toonde minder begrip en heeft een debat aangevraagd. ‘Pro-Palestina demonstraties trekken ook extremisten aan’, twitterde ze. Daar had ze al voor gewaarschuwd in de Tweede Kamer.
Geert Wilders (PVV) plaatste een filmpje van een demonstrant die een tegendemonstrant met een stok slaat (overigens zonder te vermelden dat de pro-Palestijnse groep ook was aangevallen). Later sprak hij van ‘Jodenhaters met stokken en baarden’.
Demonstranten hadden journalisten van De Telegraaf weggejaagd, schreeuwend Every day the media lies! Daar twitterde VVD-leider Dilan Yezilgüz over: ‘Onbestaanbaar dat je een journalist verhindert zijn werk te doen. Demonstreren prima, maar bij die vrijheid hoort niet dat je pers hun vrijheid ontneemt!’ Voor de camera’s zei ze het walgelijk te vinden.
Meer bezettingen in Europa
Ook elders in Europa hebben demonstranten bij universiteiten tentenkampen opgeslagen, zoals eerder in de Verenigde Staten gebeurde. Sommige mogen blijven staan, andere worden ontruimd, schrijft persbureau AP.
Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen
In Amsterdam was er geen sprake van een demonstratie maar rellen, en de studenten die wel demonstreerden, keurde de vernielingen en mishandelingen goed,.. Hoe ver heen kunnen mensen zijn?
@Jasper, kan je je uitgebreide onderzoek naar de disposities van alle demonstrerende studenten even delen?
@S.Heikamp
Onderzoek? altijd grappig dat mensen met zelfde politieke achtergrond dan ineens bewijs nodig hebben.. maar owee als het gebeurd aan de andere kant van het politieke spectrum. apart.
Anyway,.. Geen onderzoek, wat ik je adviseer om in ieder geval een goed beeld te krijgen is om alle livestreams terug te kijken van verschillende media, waarbij de meningen werden gevraagd van de studenten (die niet meededen aan rellen). Letterlijk van de 76 mensen die ik gezien heb kregen de vraag: ‘wat vind u nu van de vernielingen en rellen’. met als standaard antwoord: ‘ik snap het wel’ en ‘ik begrijp het, ik sta er achter en ben trots op onze studenten.
Nog niet te beginnen over alle mensen die dit een demonstratie noemden.. (het gedeelte met geweld en vernielingen).
@Jasper, je mag van mij altijd om bewijs vragen, iedereen die een en ander beweert heeft bewijslast. Dat is niet afhankelijk van politiek perspectief, dus er is niets “ineens” of “grappig” aan. Als mensen generaliseren is dit zeker belangrijk want het is natuurlijk heel makkelijk om alles over één kam te scheren.
En sorry, livestreamt de media tegenwoordig? Misschien mis ik iets in welk geval je me er gerust op kan wijzen, maar voor zover ik weet tonen alle media ons door hen geselecteerde beelden. Je weet dus nooit wat je niet ziet en je oordeel daarop baseren is een drogreden. De media heeft tevens een vooroordeel voor sensatie, dus je krijgt altijd meer controverse gerapporteerd dan normale gang van zaken.
Dat er verder geweld en vernielingen hebben plaatsgevonden verandert niets aan het feit dat het een demonstratie is. Een handjevol relschoppers tussen verdere normale betogers maakt niet iedere demonstratie over dit onderwerp per definitie een rel. Je kan ook in de media tegengeluid vinden omtrent het geweld, zie bijv. het citaat van een woordvoerder van een actiegroep: https://www.nu.nl/binnenland/6312798/voor-politie-uva-en-demonstranten-is-onduidelijk-wie-de-onruststokers-zijn.html
Je kan je dus afvragen waarom je er zo prat op gaat dat dit “rellen” zijn en geen “demonstratie”. Wederom, generaliseren is lekker makkelijk, maar voor een realistisch en dus genuanceerd beeld zal je toch echt met feiten moeten komen.
@S.Heikamp
Ja, powned had een livestream, maar welke ik vooral interessant vond was de 4 uur durende livestreams de laatste dagen van AT5. Want inderdaad, als het niet live is weet je nooit hoe het geknipt wordt.
Ik denk dat er 2 verschillende situaties waren, namelijk rellen en een demonstratie. Rellen waren iedereen die relde en daarbij liep en dingen vernielden. Dan hadden we ook nog een demonstratie die buiten de barricades bezig was,.. dit was een demonstratie waar dus massaal mensen de vernielingen en rellen goedpraten.
Het is leuk, zo`n uitspraak van de woordvoerder, maar deels was het weldegelijk van binnen de school en actiegroep. Namelijk BlackBlock, het is algemeen bekend dat de ‘leden’ van Antifa op de school zelf als student actief is. Dezelfde groep(en) zien we altijd terug komen als er bij UVA gedemonstreerd wordt. Ook is het duidelijk dat redelijk wat relschoppers internationale studenten betreft (bron: CvB UvA interview aan AT5).
Waar geweld en barricades beginnen, houd de demo op te bestaan.