Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

RBS’ers en WdKA’ers: ‘Waarom worden banden met Israëlische COMAS niet verbroken?’

Gepubliceerd: 12 July 2024 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws

Een groep medewerkers en studenten van de RBS en de Willem de Kooning Academie heeft het cvb in een brief gevraagd waarom de HR de banden met het Israëlische College of Management Academic Studies (COMAS) niet heeft verbroken. De briefschrijvers halen drie zaken aan waaruit volgens hen blijkt dat COMAS Israëlische soldaten ondersteunt.

Het cvb laat desgevraagd weten dat ‘nader onderzoek’ te doen naar de samenwerking met COMAS. ‘Dat doen we zorgvuldig, dat kost tijd’, laat het bestuur weten. In z’n algemeenheid stelt het cvb de samenwerking ‘volgens beleid te laten verlopen’. ‘Dat wil zeggen dat samenwerkingen met andere onderwijsinstellingen bij aanvang worden onderzocht, dat samenwerkingsverbanden periodiek worden gereviseerd en zodra daartoe aanleiding is’. Vanuit het cvb is voorgesteld om in gesprek te gaan met de briefschrijvers.

De briefschrijvers wijzen op een door COMAS opgezet fondsenwervings- en donatieprogramma voor het Israëlische leger, waarbij COMAS op haar terrein ruimte beschikbaar stelt waar onder andere kleding en toiletartikelen voor de soldaten kan worden gedoneerd. Op Instagram vraagt COMAS daarnaast aandacht voor ‘appreciation meetings’ voor het leger die de onderwijsinstelling organiseert. Ook is er gestart met een academisch traject voor Israëlische soldaten.

Repareren van militaire kleding

Enkele maanden geleden besloot het cvb van de HR om wél de banden te verbreken met de Bezalel Academy of Arts and Design, de andere Israëlische onderwijsinstelling waarmee wordt samengewerkt. Als reden voor het stopzetten van de samenwerking gaf het cvb aan ‘dat er aantoonbare aanwijzingen waren dat zij betrokken zijn bij activiteiten die indruisen tegen onze kernwaarden en integriteits- en gedragscode’.

De kunstacademie zette vorig jaar oktober, schreef het AD, een naaicentrum op voor het repareren van militaire kleding van het Israëlische leger. Ook zou er kritiek zijn op de academie vanwege het uitsluiten van Palestijnse studenten. ‘De reden waarom wij de banden hebben verbroken is een andere reden dan die uitsluiting’, zei een woordvoerder van de HR tegen het AD.

In de brief spreken RBS’ers en WdKA’ers hun waardering voor het cvb uit over ‘het snel ondernemen van actie en het verbreken van de banden met de Bezalel Academy’.

Geen eis maar verzoek om te evalueren

De opstellers van de brief zeggen dat er met de brief ‘geen eisen worden gesteld, aangezien dit zowel door de vorige petitie (LINK) als door de HRforPalestine-studentengroep is gedaan. We vragen het cvb de samenwerking met de COMAS te evalueren’, zegt Lila Athanasiadou, WdKA-docent en ook lid van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) van de HR. Athanasiadou is een van de opstellers van de brief die door bijna vijftig studenten en medewerkers van de WdKA en de RBS  is ondertekend.

De opstellers van de brief schrijven dat RBS’ers en WdKA’ers ‘de afgelopen negen maanden zijn samengekomen om druk uit te oefenen op onze instituten om de mensenrechten centraal te stellen en de banden te verbreken met academische partners die medeplichtig zijn aan Israëlische oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere grove schendingen van het internationaal recht; inclusief genocide, bezetting en apartheid’.

‘We schrijven dit op dit cruciale moment’, gaat de brief verder, ‘Omdat we het gevoel hebben dat er behoefte is om samen te werken, een gemeenschap op te bouwen en onze waarden te herhalen in het licht van de bezuinigingspolitiek en een vijandig politiek klimaat’.

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Shutterstock

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to RBS’ers en WdKA’ers: ‘Waarom worden banden met Israëlische COMAS niet verbroken?’

  1. Is het nu al zo triest dat non-combative acties ook al als te veel worden beschouwd? Zo ja, stoppen we dan ook met humanitaire hulpverlening en scholing voor de Palestijnen, omdat dit wordt ingenomen en gemanaged door de Hamas terreurorganisatie? gelijke monniken, gelijke kappen.. maar alleen als het gaat om het westen en hun instellingen. Zoals eigenlijk met elk onderwerp..

    Apart weer (ja, ik blijf de scheefheid en eenzijdigheid benoemen). Je zou bijna gaan denken dat deze mensen Hamas (wel) steunen.

  2. De opstellers van de brief schrijven dat RBS’ers en WdKA’ers ‘de afgelopen negen maanden zijn samengekomen om druk uit te oefenen op onze instituten om de mensenrechten centraal te stellen en de banden te verbreken met academische partners die medeplichtig zijn aan Israëlische oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere grove schendingen van het internationaal recht; inclusief genocide, bezetting en apartheid’.

    Behalve als het om Hamas en Palestijnen gaat.. dan mag terreur, daar zeggen we dan weer niets over.

  3. Beste Jasper,
    Word jij gefinancierd door CIDI? Of door Likhud? Ook al tel je alle terreuracties van Hamas op, het komt niet eens in de buurt wat de Israëlische regering sinds 1947 de Palestijnen heeft aangedaan. Deir Yasin is een voorbeeld.
    Het was een land met Palestijnen en niet zoals Golda aangaf een land zonder mensen.

  4. @Jasper,

    “Behalve als het om Hamas en Palestijnen gaat.. dan mag terreur, daar zeggen we dan weer niets over.”

    Misschien zeggen anderen daar niets over, omdat zij wél begrijpen dat dat een whataboutism is? Misschien hebben zij de reacties op jouw repetitieve “Maar Hamas dan!” wél tot zich door laten dringen?

    Apart weer (ja, ik blijf je drogredenen benoemen). Je zou bijna gaan denken dat je niet bereid bent te leren van je redeneerfouten. Sterker nog, ik denk het nu al : )

  5. @Jasper
    “Behalve als het om Hamas en Palestijnen gaat.. dan mag terreur, daar zeggen we dan weer niets over.”

    Dat is totale onzin. De ene misdaad rechtvaardigt de andere niet.

    Mocht je nog twijfelen waarom de Israëlische regering zich schuldig maakt aan schendingen van mensenrechten en actief oorlogsmisdaden aan het plegen is, niet te zwijgen over de onrechtmatige bezetting van de Palastijnse gebieden in de Westerlijke Jordaanoever. Hier wordt het even mooi samengevat:
    https://icj-cij.org/sites/default/files/case-related/182/182-20240729-pre-01-00-en.pdf

    Ga jezelf eerst even goed informeren voordat je andere mensen beschuldigd van extreme ideo­lo­gieën en kijk even goed in de spiegel waar je die er zelf op nahoudt, dat zal de discussie ten goede komen, dank je wel.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top