Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rechter wil klinische behandeling voor weggestuurde student

Gepubliceerd: 18 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws

De student die vorig jaar van de HR is gestuurd vanwege lugubere dreigementen richting medestudenten moet in de ogen van de rechter worden onderworpen aan een ‘verplichte behandeling in een klinische setting’. De rechter heeft het Openbaar Ministerie de opdracht gegeven daarover een rapport op te stellen. De rechtszaak wordt geschorst tot 14 november, waarna er een uitspraak volgt.

bronzen beeld van vrouwe justitia met weegschaal en blinddoek

Tbs met dwangverpleging, de eis van het OM twee weken geleden, noemde de rechter dinsdag ‘niet passend’ en een ‘te zware maatregel’ vanwege de geestelijke gezondheid van de verdachte. Terwijl de verdachte in de rechtszaal stoïcijns naar de rechter luisterde, sprak zij over autisme, een psychische stoornis en ‘een hoge kans op recidive’.

Lugubere dreigementen

De hogeschoolstudent stuurde in de zomer van 2023 via onder andere Snapchat en X (Twitter) allerlei lugubere dreigementen naar medestudenten en medewerkers van de psychologenpraktijk MiSenso waar hij ooit in behandeling was.

Hij schreef onder andere over castraties, onthoofdingen en verkrachtingen, en hij dreigde met een shooting op de Hogeschool Rotterdam. De Rotterdammer heeft de dreigementen bekend. Eerder werd duidelijk dat de medestudenten ook oud-klasgenoten van de middelbare school van hem zijn. Ze zouden hem tien jaar geleden gepest en buitengesloten hebben, en op de Hogeschool Rotterdam was hij ze opnieuw tegengekomen.

‘Baat bij spoedige opname’

Het OM gaat nu het intellectuele en psychische vermogen van de 25-jarige Rotterdammer nader onderzoeken. Daarbij stelde de rechter dat aan de reclassering (die het onderzoek in opdracht van het OM uitvoert) wordt gevraagd ‘een spoedige opname en een klinische behandeling’ te betrekken in het onderzoeksrapport. De rechter denkt dat de verdachte baat heeft bij deze spoedige opname, met daarna een ambulant vervolgtraject.

Op het moment dat de verdachte, zijn ouders, drie politieagenten en de bezoekers de rechtszaal verlaten, laat een jonge vrouw merken het niet eens te zijn met de rechter. ‘Wordt ie gewoon weer buitengelaten’, zegt ze geëmotioneerd.

Tekst: Jos van Nierop en Halima Tamimi
Beeld: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top