Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tbs geëist tegen weggestuurde student die lugubere dreigementen uitte

Gepubliceerd: 6 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws

De Hogeschool Rotterdam heeft vorig jaar een student uitgeschreven die online dreigementen uitte naar medestudenten. De HR deed aangifte van de intimidatie bij de politie. Na onderzoek door de HR en in afstemming met de politie werd de student van school gestuurd. Deze week stond de ex-student voor de rechter.

Daardoor kwam de kwestie deze week in het nieuws; zowel de Telegraaf als het AD deden verslag van de rechtszaak tegen de nu 25-jarige Rotterdammer. Daarin eist het Openbaar Ministerie tbs met dwangverpleging tegen de man die ook medewerkers van psychologenpraktijk MiSenso bedreigde.

Castraties, onthoofdingen en verkrachtingen

Het AD maakt melding van ‘verschrikkelijk lugubere’ berichten die de student in de zomer van 2023 naar medestudenten stuurde. Hij schreef onder andere over castraties, onthoofdingen en verkrachtingen, en hij dreigde met een shooting op de Hogeschool Rotterdam.

De verdachte stuurde de berichten via Snapchat en X (Twitter). Dat hij via een hack in het IT-systeem van de HR toegang kreeg tot e-mailadressen van de betrokken studenten, wat de Telegraaf suggereert, is volgens de HR onjuist. ‘Hier hebben we onderzoek naar gedaan en hiervoor is geen enkele aanwijzing’, schrijft de HR op intranetsite Hint.

De Rotterdammer heeft de dreigementen bekend. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de collega-studenten ook oud-klasgenoten van de middelbare school van hem zijn. ‘Ze zouden hem tien jaar geleden “gepest en buitengesloten” hebben. Op de Hogeschool Rotterdam was hij ze opnieuw tegengekomen’, schrijft het AD.

‘Passende begeleiding’ voor slachtoffers

Op Hint stelt de HR dat de studenten die vorig jaar slachtoffer werden van de dreigementen via hun onderwijsinstituut ‘passende begeleiding’ hebben gekregen. ‘Zo kunnen studenten vertrouwelijk in gesprek met hun studieloopbaancoach, decaan of vertrouwenspersoon. Op dit moment is er extra aandacht naar aanleiding van de rechtszaak’.  

Het incident van vorig jaar staat op zichzelf. Er is geen sprake van een trend, laat een woordvoerder van de HR weten. ‘Dit incident is zeer uitzonderlijk’.

Op 17 september volgt de uitspraak.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top