Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Regeerprogramma: ook minder geld voor NWO en Open Science

Gepubliceerd: 13 September 2024 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws

Langstudeerboete, minder internationale studenten, minder wetenschap… Het kabinet is nog steeds van plan te bezuinigen op hoger onderwijs en onderzoek. Ook NWO en Open Science moeten de broekriem aanhalen.

Het zogeheten regeerprogramma van het kabinet is openbaar. De minister en staatssecretaris van OCW moeten fors bezuinigen, erkennen ze in hun eigen persbericht. ‘Dat is pijnlijk en maakt het noodzakelijk scherp te kiezen.’

De bezuinigingen van bijna een miljard euro op studenten, docenten en onderzoekers waren al bekend uit het hoofdlijnenakkoord dat regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten.

Minister Eppo Bruins. Screenshot uit zijn toelichtingsfilmpje.

Eén wijzing lekte eerder deze week uit. Het ministerie laat de landelijke sectorplannen van universiteiten bij nader inzien ongemoeid. Daar zijn 1.200 banen aan gekoppeld en de universiteiten dreigden met een gang naar de rechter.

In plaats daarvan snijdt het kabinet in de starters- en stimuleringsbeurzen voor wetenschappers, die de werkdruk moesten verlagen. Universiteitenvereniging UNL noemt dit schamper een verschuiving van vestzak naar broekzak.

Internationalisering

Het kabinet wil nog steeds de migratie aanpakken, dus ook de studiemigratie: ‘Voor iedere Nederlandse diplomastudent die naar het buitenland gaat, komen zes internationale diplomastudenten naar Nederland.’ Dat vinden de bewindslieden een probleem vanwege de studentenhuisvesting, de ‘overvolle collegezalen’ en de ‘hoge druk op docenten’.

Een van de maatregelen: de ‘verengelsing’ in het hoger onderwijs wordt teruggedrongen. Maar er blijven uitzonderingen, ‘bijvoorbeeld in de bèta en techniek’. Ook de ‘regionale omstandigheden’ spelen een rol. Als er minder internationals komen, zou dat uiteindelijk 293 miljoen euro schelen.

Langstudeerboete: weinig bekend

Over de langstudeerboete, die meer dan 280 miljoen euro per jaar moet opbrengen, kan het kabinet nog weinig zeggen. Het idee: studenten gaan drieduizend euro extra collegegeld betalen als ze meer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding.

Maar wat zijn de uitzonderingen? Het kabinet wil hierover in gesprek met universiteiten, hogescholen en studenten. ‘We kijken daarbij in brede zin naar de uitvoerbaarheid en naar manieren voor instellingen en studenten om langstuderen tegen te gaan.’

Open Science en NWO gekort

Andere bezuinigingen: er is minder geld voor ‘grootschalige wetenschappelijke infrastructuur’. Dat zijn instrumenten en faciliteiten die afzonderlijke universiteiten nooit zelf kunnen betalen, maar die wel van belang zijn voor de hele wetenschap in Nederland.

Ook de financiering van het Regieorgaan Open Science NL gaat omlaag. Open science is het streven om de vruchten van onderzoek, zoals data en artikelen, voor iedereen toegankelijk te maken.

Onderzoeksfinancier NWO zal eveneens moeten bezuinigen, blijkt uit het akkoord. Op al deze posten noemt het kabinet nog geen bedragen. Misschien komen die dinsdag, als de begroting voor volgend jaar wordt gepresenteerd. NWO is er niet gerust op. ‘Het baart ons grote zorgen’, staat in een eerste reactie.

Stabiele financiering

Terwijl het kabinet flink bezuinigt, wil het tegelijkertijd de financiering stabieler maken: ‘Zo werken we onder andere toe naar vormen van capaciteitsbekostiging voor hogescholen en universiteiten’, staat in het programma.

Dat betekent in de financiering minder nadruk op het aantal studenten, zodat opleidingen niet meteen hoeven te bezuinigen als ze krimpen. Dit kan ook helpen om het onderwijsaanbod in de krimpregio’s op peil te houden. Maar het vergt nog enige uitwerking: er zitten veel haken en ogen aan zo’n nieuw systeem.

Nieuw zijn allicht ook enkele accenten die het kabinet legt. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten krijgen een zorgplicht voor sociale veiligheid, zodat ze beter aanspreekbaar zijn als er problemen zijn.

Tegemoetkoming pechstudenten

Het kabinet wil verder een extra tegemoetkoming van de pechstudenten, die de basisbeurs zijn misgelopen. Daar is ongeveer 1,4 miljard euro voor uitgetrokken.

Dat kan de Landelijke Studentenvakbond niet vermurwen. ‘Dit regeerprogramma maakt korte metten met het hoger onderwijs in Nederland,’ zegt voorzitter Abdelkader Karbache. ‘De jonge generaties van ons land worden door dit kabinet kapot bezuinigd. Dus er zit nog maar één ding op: keihard actievoeren!’

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top