Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Startup Academy stopt op 1 januari en krijgt geen ‘centraal’ vervolg

Gepubliceerd: 10 October 2024 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws

De Startup Academy, waar studenten van de Hogeschool Rotterdam hun ondernemerschap kunnen ontwikkelen, stopt per 1 januari. Om financiële en strategische redenen kiest de hogeschool ervoor de ‘Academy’ niet door te ontwikkelen tot volwaardig Centrum voor Ondernemerschap.

Opening van het Starters Event startup academy
Archieffoto van het starters-event in 2023

Dat laatste was de aanbeveling van een extern bureau dat begin dit jaar onderzoek deed naar het breder integreren van ondernemerschap binnen de HR. Het college van bestuur heeft in overleg met de betrokken instituten toch besloten niet te starten met zo’n centrum voor ondernemerschap.

Zware financiële opgave

‘Er zijn onvoldoende aanknopingspunten binnen de huidige strategische agenda en de uitvoeringsagenda’, schrijft RBS-directeur Fred Feuerstake namens de stuurgroep. ‘Daarnaast is het gezien de zware financiële opgave waar de hogeschool voor staat niet mogelijk om vanuit de begroting centrale middelen vrij te maken voor de doorontwikkeling tot een Centrum voor Ondernemerschap,  of om de Startup Academy in haar huidige vorm voort te zetten.’

Dat budget is ook niet te vinden bij de deelnemende onderwijsinstituten; die hebben een enorme financiële opgave ‘om de lasten in evenwicht te brengen met de teruglopende baten’.

Ruim 500 studenten

De Startup Academy startte in 2020 als project binnen de hogeschool om studenten te begeleiden in hun ondernemerschap. ‘We nemen afscheid van een waardevolle dienst’, zegt Ans Boersma, manager van de Startup Academy in een bericht op intranet Hint. ‘Sinds 2020 hebben meer dan 500 studenten van Hogeschool Rotterdam zich bij de Startup Academy aangemeld.’

De financiering van de Startup Academy kwam uit een speciaal potje voor nieuwe initiatieven, de zogenaamde ‘profileringsgelden’, die voor een periode van vier jaar worden toegekend. Na die vier jaar – was het plan – zou de HR ondernemerschap binnen de organisatie verankeren en vanuit interne middelen financieren.

‘Ondernemerschap is een belangrijk thema binnen Hogeschool Rotterdam, en is en blijft wel decentraal aanwezig’, besluit Feuerstake.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Sacha Kieboom



Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Startup Academy stopt op 1 januari en krijgt geen ‘centraal’ vervolg

  1. Bericht voor Fred Feuerstake

    Je weet dat de overheid regionale samenwerking tussen opleidingsinstituten propageert. Nu jullie de academy voor ondernemerschap willen beeindigen, kun je overwegen om dat bijvoorbeeld in de vorm van een dual degreeprogramma te doen, samen met SDO Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde.

    met vriendelijke groet
    Marcel van Marrewijk
    Dean/director SDO

  2. Onbegrijpelijk dat hier de stekker uit wordt getrokken. In de aanloopfase van dit initiatief, want zo zie ik vier jaar (inclusief nota bene corona-periode!), zou je als hogeschool de SUA juist verder moeten stimuleren. Nauwelijks overhead en genoeg aanknopingspunten om het voort te zetten, bijvoorbeeld in combinatie met de nieuwe M4H locatie, waar je niet alleen diensten maar ook fysieke prototyping zou kunnen aanbieden. Echt een gemiste kans!
    In Delft heb ik van dichtbij meegemaakt hoe in de beginjaren YesDelft vanuit de TU werd opgezet (vanaf 2005 officieel). Het is begonnen in een soort kraakpand aan de Rotterdamsweg! En bijna niemand had er in die tijd zin in… Dit is uitgegroeid tot een van de Nederlandse voorbeelden van hoe je startup hubs runt.
    “Wij” hebben nu al een complete, mooie plek met zeer gemotiveerde collega’s die daadwerkelijk grote groepen studenten en docenten geinteresseerd hebben gekregen in ondernemen, dus volgens mij stonden en staan alle seinen op groen!
    Ik hoop dat het CvB een creatieve manier vindt om deze ondernemingsimpuls te borgen in de organisatie. Dit is namelijk een onderdeel van de hogeschool dat al bewezen heeft dat het zeer aansprekende invulling kan geven aan de slogan “Toekomstmakers”.

    Frederik de Wit
    Hoofddocent Maritieme Techniek RMI

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top