Stretch je stress weg met yoga op school: ‘Dit is de beste oplossing ooit’
Gepubliceerd: 22 November 2024 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • NieuwsDeadlines, tentamens, werkdruk, faalangst: allerlei dingen waar studenten mee worstelen. Het vinden van een rustmoment is niet altijd even makkelijk. Daarom worden – sinds de studentenwelzijnsweek – yogalessen georganiseerd op de hogeschool, waar studenten gratis (!) aan mee kunnen doen.
‘Adem acht tellen in, en acht tellen uit’, zegt yogadocente Simone van der Hoofd op een rustige toon. Vol inspanning en aandacht volgen de studenten haar. Het klaslokaal is gevuld met vrouwen, maar ook mannen kunnen zich hiervoor aanmelden. Elke week worden op verschillende HR-locaties yogalessen gegeven zodat je als student even kan ontsnappen aan je zorgen.
Selfcare
Milou Knierim, docent bedrijfskunde en yoga, kwam tijdens de studentenwelzijnsweek op het idee om dit gratis aan te bieden. ‘De stijgende kosten van onderwijs en levensonderhoud dwingen veel studenten om bijbanen te nemen, wat hen nog meer belast’, legt ze uit. ‘Tegelijkertijd voelen ze de druk om succesvol te zijn in een competitieve maatschappij, wat vaak een gevoel van voortdurende onrust en onzekerheid oproept. Sociale media versterken dit, doordat studenten zichzelf vergelijken met anderen en proberen te voldoen aan onrealistische ideaalbeelden. Juist daarom is het cruciaal dat studenten leren om goed voor zichzelf te zorgen en momenten van rust inbouwen.’
Hoofd legen
Aan het einde van de les verlaten de studenten tevreden het klaslokaal. Studente Dominika is zeker van plan om de les vaker te volgen. ‘Ik merk gewoon dat het heel erg helpt om mijn hoofd op zo’n manier te legen.’
Medestudent Siham is het daar volkomen mee eens: ‘Dit is de beste oplossing ooit, want wij moeten zó veel. Mijn hoofd zit constant vol ratelende gedachten, dus om op deze manier even “shhtt” te zeggen tegen mijn brein is fijn’, vertelt Siham enthousiast.
Als student kun je gratis meedoen aan de lessen. Het enige wat je mee hoeft te nemen naar de les: comfortabele kleding en gripsokken, zodat je niet uitglijdt tijdens de oefeningen. De docent zorgt zelf voor de matjes en voor de sfeer door middel van een tingsha (een klankschaal, red.). ‘De vorige keer nam ik kaarsen mee, maar ik merkte dat dat niet handig was. Ik was namelijk constant bang dat ik ze om zou stoten en brand zou veroorzaken. Dus ik was allesbehalve ontspannen’, zegt van der Hoofd lacherig.
Om yoga meer bekendheid te geven, is er in de stilteruimte ook een yogamatje neergelegd. Wie een keer voor of na de les even wil ontspannen is meer dan welkom om hier gebruik van te maken.
Op Hint kun je zien waar en wanneer een yogales gegeven wordt.
Tekst: Halima Tamimi
Beeld: Demian Janssen
Leuk idee, zijn medewerkers ook welkom? Stress genoeg hier 😀
Beste collega, je bent niet de eerste die hier over begint. Zou leuk zijn als het ook voor medewerkers was. Het idee van Milou is door studentenwelzijn verder uitgewerkt, vandaar dat het in principe voor studenten is. Mocht je vanuit interesse een keer langs willen komen, ben je welkom als er een plekje over is (loop dat aan het begin van de les even langs).
Naast dat het goed werkt tegen stress hopen we hiermee ook een stukje eenzaamheid tegen te gaan door middel van community building. En in de huidige samenleving waarin alles steeds duurder wordt, draagt het ook nog bij aan gelijke(re) kansen. Yogalessen kunnen vrij prijzig zijn.
Vanuit studentenwelzijn boden we weleens een losse les aan. Maar nu dus echt wekelijks 3. We zijn er zo blij mee!
De lessen worden steeds voller en de studenten zijn enthousiast. Dat is mooi om te zien. We hopen dat we nog lang door kunnen gaan met het aanbieden van de lessen.
Mocht je als man dit lezen en denken: niks voor mij… op dinsdag wordt de les gegeven door een man (Awinash, SLC-er bij de WDKA) en je bent zeker welkom bij een van de lessen.
Groetjes Linn (afdeling studentenwelzijn)
Naar mijn weten biedt de HR Academie dit ook aan voor medewerkers (zie Hint). Daar zijn wel kosten aan verbonden, maar hierover kan een gesprek met de leidinggevende worden gevoerd.