Student Sevde onderzoekt partnergeweld: controlerend en extreem jaloers gedrag zijn red flags
Gepubliceerd: 5 December 2024 • Leestijd: 2 minuten en 18 seconden • NieuwsDe Erasmusbrug, Hofpleinfontein en het Wereldmuseum werden vorige week oranje verlicht. Dit markeerde de start van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De gemeente Rotterdam geeft hiermee het signaal: geweld tegen vrouwen is onacceptabel. Ook op de Hogeschool Rotterdam zijn studenten bezig met het thema partnergeweld.
Partnergeweld is de meest voorkomende vorm van geweld en komt het vaakst voor in Rotterdam. NOS meldt in een artikel dat in 2023 in Nederland 26 vrouwen door een (ex-)partner om het leven zijn gebracht. Om meer bewustzijn te creëren over geweld tegen vrouwen en meisjes, loopt van 25 november tot 10 december de campagne Orange the World.
‘Toxisch’ kan ook partnergeweld zijn
Student social work Sevde is een van de studenten op de HR die zich voor haar studie met het onderwerp bezighoudt, in de minor geweld die ze volgt. Tijdens deze minor onderzoekt zij met medestudenten verschillende vormen van partnergeweld. Door literatuuronderzoek en haar stage is ze meer te weten gekomen over dit onderwerp.
Partnergeweld komt in verschillende vormen en maten voor. Bij partnergeweld wordt meteen aan fysiek geweld gedacht, maar psychisch geweld komt ook voor en kan ook veel schade aanrichten. Geestelijke mishandeling, financieel misbruik, seksueel en verbaal geweld vallen ook allemaal onder partnergeweld.
Sevde: ‘Onder jongeren hoor je vaak de term “toxische relatie” voorbijkomen. Dan gaat het om bijvoorbeeld controlerend of extreem jaloers gedrag. Hier moet meer aandacht voor komen, want dit valt ook onder partnergeweld. In buurt- en ziekenhuizen verspreid ik daarom flyers om hier meer bewustzijn over te creëren.’
Partnergeweld herkennen
Sevde vertelt dat het lastig is, maar zeker niet onmogelijk om de signalen van psychisch partnergeweld op te merken. Tijdens haar eerste stage bij een open jeugdinstelling kreeg ze te maken met een gezin waarin huiselijk geweld plaatsvond.
Ze had een gesprek met de ouders van haar mentorkind en er vielen haar een aantal dingen op. ‘De moeder vermeed oogcontact met iedereen en had geen ruimte om te spreken, terwijl de vader heel dominant aan het woord was en de leiding nam. Later hoorde ik van dat kind dat er thuis daadwerkelijk sprake was van huiselijk geweld: er werd veel geschreeuwd en de moeder werd gekleineerd door haar man.’ Dit had haar mentorkind enorm beïnvloed, op een negatieve manier. ‘Trauma’s en kindermishandeling vloeien ook vaak voort uit partnergeweld’, vertelt Sevde.
Manipulatie om te blijven
Dat mensen hun partner meerdere malen vergeven voor gewelddadige acties vond Sevde eerst onlogisch en vooral onverstandig. Nu heeft ze door de kennis die ze tijdens haar minor opdoet meer begrip en compassie voor de slachtoffers. Een hoorcollege van ervaringsdeskundige Chafika maakt indruk op haar en hierdoor begrijpt ze dat manipulatie een grote rol speelt in het terugkeren naar een gewelddadige partner. Chafika was zelf slachtoffer van partnergeweld en hoorde keer op keer aan dat haar partner zou veranderen. Dit heeft ze negen jaar volgehouden, voor ze besloot te scheiden.
De campagne die nu loopt gaat over geweld tegen vrouwen; femicide (vrouwenmoord) is een term die vaak tevoorschijn komt als je de ‘partnergeweld’ intypt op Google. Volgens Sevde is er zeker ook partnergeweld waarbij de man het slachtoffer is. ‘Dit wordt onderbelicht. In het nieuws mis ik de stem van de mannen die partnergeweld ervaren of ervoeren. Ik vind het bizar dat er een campagne bestaat voor vrouwen, maar niet voor mannen’, besluit ze.
Tekst: Halima Tamimi
Flyer: Sevde Aras
Foto: Shutterstock
Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top