Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten en medewerkers met Chinese roots kijken uit naar het Jaar van de Draak

Gepubliceerd: 9 February 2024 • Leestijd: 4 minuten en 5 seconden • Nieuws

Chinees nieuwjaar is in de Chinese cultuur hét grote feest van het jaar. En nu staan we ook nog eens op de drempel van een Jaar van de Draak, wat de festiviteiten een extra boost geeft. Een club HR-medewerkers en -studenten organiseert speciale activiteiten op de hogeschool.

‘Het Jaar van de Draak is het geluksjaar’, zegt studievoorlichter Takpin Lam, ‘iedereen wil een kind krijgen in dát jaar, of iets nieuws beginnen.’ ‘Iets gaan ondernemen’, vult marketeer Heleen Tsang aan, ‘als je in het Jaar van de Draak een stap zet, geeft de draak je een extra duwtje.’ ‘Een nieuwe sport uitproberen? Nu is het moment!’, lacht Takpin.

Nee, heel rationeel gezien geloven ze niet echt in de Chinese horoscoop, maar toch vinden ze de traditie wel heel speciaal. Voor Heleen als christen valt het onder ‘bijgeloof’, maar dat drukt de (voor)pret helemaal niet. Daarom zijn ze ook al maanden bezig om de festiviteiten voor te bereiden. ‘Heleen kwam met het idee’, zegt Takpin. Heleen: ‘Dit zijn toch onze roots.’

Schoonmaken en ruzies bijleggen

Nieuwjaar is hét feest, en drakenjaar of niet, daar horen altijd bepaalde tradities bij. Je huis schoonmaken bijvoorbeeld, ruzies bijleggen. ‘Je kunt dan het jaar met een schone lei beginnen’, legt Heleen uit. Het feest wordt gevierd met gezamenlijke rituelen zoals de bekende leeuwendans; in de festiviteiten in Rotterdam heeft die ook een prominente plek. In familiekring wordt er vooral ook veel gegeten. ‘Als het kan van een ronde tafel met minimaal negen gerechten’, zegt Heleen. ‘Die gerechten hebben een bepaalde betekenis, zo staat vis voor voorspoed.’

In China komt er rond nieuwjaar een ware volksverhuizing op gang, iedereen wil het feest met zijn familie vieren. Internationals uit China missen dat als ze in Rotterdam studeren, het is geen vakantieperiode hier, dus ze kunnen moeilijk een paar weken weg.

‘Meer kennis betekent: minder stereotype beelden en vooroordelen.’

Ook daarom zijn ze al een paar maanden bezig om – met zoveel mogelijk collega’s en studenten met Chinese achtergrond – het nieuwjaar op de hogeschool vorm te geven. ‘Dit was mijn kans om nog zo’n leuk project op te pakken’, zegt Heleen, die komende maand bij de Haagse Hogeschool begint en in haar laatste (vrije) maand nog veel werk verzet heeft voor de festiviteiten. Daarbij gaat het niet alleen om het feest, legt Takpin uit. ‘Ik vind het ook belangrijk dat mensen meer kennis krijgen over de gebruiken, dat draagt ook weer bij aan bestrijding van racisme. Meer kennis betekent: minder stereotype beelden en vooroordelen. En het is leuk om in februari “gelukkig nieuwjaar” te kunnen zeggen zonder dat mensen je vreemd aankijken.’

Kalligraferen en dumplings maken op de hogeschool

In Rotterdam is van oudsher een grote Chinese community, die vrij hecht is. ‘Er ontstaan bijvoorbeeld veel contacten bij de Chinese scholen, waar kinderen op zaterdag naartoe gaan om chinees te leren’, zegt Takpin. ‘Mijn moeder is actief in de Chinese vrouwenvereniging, en zelf ben ik betrokken bij de Chinese kerk op Katendrecht’, zegt Heleen.

Een van de activiteiten rond Chinees nieuwjaar gaat specifiek in op het ontstaan van de Chinese gemeenschap in Rotterdam. Op 12 februari is er op locatie Kralingse Zoom een lezing van David Zee, die een boek schreef over Chinezen op Katendrecht. Voor de activiteiten werken Heleen en Takpin samen met diversiteitsplatform Included. Naast de lezing is er in de week van 12 tot 16 februari een expositie over Chinees Nieuwjaar op Kralingse Zoom en Museumpark, een workshop Chinese kalligrafie en een workshop dumplings maken.

‘Ik ben een draak en moet juist extra voorzichtig zijn’

Vivian Wong, derdejaars logopedie en Maurice Tjan, vierdejaars international business, vieren Chinees nieuwjaar met hun familie. ‘We gaan uit eten met de hele familie’, zegt Vivian. ‘Dat reserveren we lang van te voren want alle Chinese restaurants zitten meestal vol.’ De familie van Maurice eet komend weekend ook gezamenlijk vanwege het nieuwjaarsfeest, ‘in een restaurant als er nog plek is, maar anders gewoon thuis’, lacht Maurice. Speenvarken zal bij hen zeker op het feestmenu staan, symbool voor voorspoed.

De vader van Maurice is opgegroeid in Nederland, zijn moeder in China; zij is degene die het meest hecht aan de tradities. Vivians vader komt uit Hongkong, haar moeder uit Suriname en de ouders van haar moeder weer uit China. ‘Zij vinden de Chinese tradities echt wel belangrijk’, zegt ze. Zo’n gebruik dat Maurice en Vivian elk jaar ervaren is dat ze voor nieuwjaar rode enveloppen krijgen met geld erin. ‘Die krijg je van ouderen, bijvoorbeeld je ouders of grootouders’, zegt Maurice. Rood is een gelukskleur, ‘sommige mensen raden je aan een rode onderbroek te dragen’, lacht Maurice.

Vivian en Maurice zijn allebei in Nederland geboren en getogen, maar Chinese nieuwjaar is ook voor hen wel een bijzondere tijd. Naast het gezellige eten met de familie gaat Vivian zeker nog de stad in om naar de drakendans te kijken op de Kruiskade. En ze is ook zeker van plan om dumplings te gaan maken in de workshop op de Museumpark: ‘Ik hou van koken’.

Het Jaar van de Draak heeft voor Vivian een bijzonder tintje omdat ze zelf ook een draak is, volgens de Chinese dierenriem. ‘Daarom moet ik juist een beetje oppassen’, zegt ze met een glimlach. ‘Het is nog geen nieuwjaar, maar tot nu toe gaat alles goed. Ik moet eigenlijk iets roods dragen, dat helpt volgens het bijgeloof. ‘Sommige mensen raden je aan een rode onderbroek te dragen’, lacht Maurice. Rood is een gelukskleur. Hij kijkt uit naar het Jaar van de Draak. ‘Ik ga een avontuurlijk jaar tegemoet, volgens mijn horoscoop. Niet dat ik dat honderd procent geloof hoor, maar ik ga wel afstuderen en daarna op reis. Toch wel toevallig.’

Het publieksprogramma in Rotterdam voor Chinees Nieuwjaar is voor het Jaar van de Draak extra groots opgezet. Het concentreert zich rond de Kruiskade en Katendrecht en duurt van 10 tot en met 25 februari.

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top