Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten Katinka en Alex zamelen frituurvet in voor biobrandstof

Gepubliceerd: 24 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Interview

Veel mensen gooien oud frituurvet in het riool of bij het restafval, maar dat is schadelijk én zonde want er kan brandstof van gemaakt worden. Katinka Blok, student ondernemerschap en retail management, bedacht samen met haar klasgenoot Alex dé oplossing om frituurvet te recyclen: ze komen het ophalen.

‘In het eerste jaar van de opleiding moesten we trends onderzoeken. We kwamen erachter dat veel mensen het vervelend vinden om hun frituurpan schoon te maken. Ons eerste idee was om een slimme frituurpan te ontwikkelen die mensen makkelijk kunnen schoonmaken. Later ontdekten we dat veel frituurvet wordt weggegooid en focusten we daarop.

‘De opleiding stimuleerde ons ook om na te denken over circulaire thema’s en zelf was ik al bekend met de SDG’s, de Sustainable Development Goals. Ik geef af en toe workshops op scholen en bij gemeenten over die duurzaamheidsdoelstellingen. Die kennis konden we mooi verbinden aan dit project.

‘Van het frituurvet dat we inzamelen wordt biobrandstof gemaakt’

‘Ons bedrijf heet Fattory. We willen de makkelijkste manier ontwikkelen om van frituurvet af te komen, zodat het meer gerecycled wordt. Veel mensen – ongeveer 60 procent van de huishoudens – gooien dat in het riool of bij het restafval en dat is een groot probleem. Sommige supermarkten hebben inleverpunten, maar blijkbaar is de drempel nog te hoog om het daadwerkelijk te doen. We bedachten hoe we het laagdrempeliger kunnen maken en kwamen op het idee om het frituurvet bij mensen thuis op te halen, met een bakfiets. Van het frituurvet dat we inzamelen wordt biobrandstof gemaakt.

‘In de toekomst willen we ook graag een frituurpan ontwerpen. Nu is dat nog lastig, omdat het anderhalve ton kost om alleen al een prototype te maken, er moet nieuwe techniek voor ontwikkeld worden. Ik hoop op een gegeven moment fulltime met Fattory bezig te zijn. Als er net zoveel frituurvet wordt gerecycled als glas en plastic kan er 18 miljoen kilo biobrandstof van worden gemaakt.’

Tekst: Lineke Prinsen
Foto: Sanne Romeijn

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top