Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenwelzijnsmonitor HR: een iets ruimer zesje voor welzijn

Gepubliceerd: 4 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws

Nog steeds kun je spreken van een zesjescultuur op het gebied van welzijn, al geven HR-studenten het een net iets ruimere voldoende dan vorig jaar. Dat werd vandaag bekend op basis van de studentenwelzijnsmonitor waaraan ruim 1600 studenten deelnamen.

Het belangrijkste dat opvalt, is dat er niet zo veel veranderd is ten opzichte van vorig jaar, toen het onderzoek voor het eerst werd gedaan. Zo krijgt het algemeen welzijn nu een 6,3 tegenover een 6,2 in 2023. Dat geldt ook voor alle subcategoriën, waarbij ‘fysiek welzijn’ en ‘aanpassingsvermogen’ net als vorig jaar de beste cijfers noteren (6,9) en ‘concentratie’ en ‘ontspanning’ weliswaar iets vooruit zijn gegaan, maar nog altijd blijven steken op een 5,6 en een 5,8.

De sense of belonging, een aparte categorie, scoorde ook iets hoger dan vorig jaar en ging van 7,1 naar 7,2. Ook geven de respondenten aan dat de slc’er meer aandacht heeft voor welzijn.

De zorgen en stressfactoren blijven ook stabiel. De top-3 zorgen van dit jaar zijn: 1 Kunnen voldoen aan verwachtingen, 2 Beschikbare woonruimte en 3 Eigen mentale welzijn. Vorig jaar waren de zorgen hetzelfde maar stond ‘woonruimte’ op 3. De meeste stress hadden de studenten de afgelopen maanden van uitstelgedrag, prestatiedruk en piekeren.

Hoewel er geen grote verschuivingen te zien zijn, vindt beleidsmedewerker studentenwelzijn Serge Feldmann de uitkomsten wel nuttig omdat ze het beeld van vorig jaar bevestigen; dat was dus geen momentopname en dat biedt een goede basis voor het gesprek over ‘wat vinden we hiervan’. ‘En we moeten het ook hebben over waar het onderwijs wel en niet van is. Aan een gebrek aan woonruimte kunnen wij zelf bijvoorbeeld weinig veranderen, maar we kunnen studenten wel ondersteunen in het omgaan met stressfactoren.’

In de factsheet zijn de belangrijkste cijfers verzameld, in het najaar volgt nog een uitgebreide analyse. Voor de afzonderlijke instituten komen er dashboards met de eigen data.

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Marit Breuker

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top