Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studio verdringt studentenkamer, waarschuwt nu ook de woonminister

Gepubliceerd: 17 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws

Studentenkamers zijn goedkoper en gezelliger, ziet demissionair woonminister Hugo de Jonge. Maar studio’s leveren meer op. Daarom worden er zelfs studentenkamers omgebouwd tot studio’s, waarschuwt hij. 

Levien Willemse

Voor een studio kunnen verhuurders meer geld vragen omdat studenten er een eigen keuken, douche en wc hebben. Vervolgens compenseert de overheid een deel van die hogere huur met de huurtoeslag. Investeerders bouwen daarom liever nieuwe studio’s dan studentenkamers. 

Sterker nog, veel studentenkamers worden inmiddels omgebouwd tot studio’s, ziet de minister. Landelijke cijfers heeft hij niet, maar hij verwijst onder meer naar signalen vanuit Kences, het kenniscentrum studentenhuisvesting dat twee jaar geleden al op deze ontwikkeling wees.  

Gelukkig 

Deze trend is onwenselijk en hij zint op maatregelen, schrijft de minister in reactie op Kamervragen. Studentenkamers zijn immers veel gezelliger. De Jonge citeert verschillende onderzoeken die aantonen dat studenten die op kamers wonen gelukkiger zijn dan thuiswonende of zelfstandig wonende studenten. 

Bovendien zijn studentenkamers veel goedkoper om te bouwen. Het scheelt 21 procent, zegt De Jonge. Dat is een belangrijk argument voor een minister die voor 2030 zo’n zestigduizend studentenwoningen erbij wil hebben.  

Huurtoeslag 

De overheid heeft de opkomst van de studio deels zelf gestimuleerd. De huurtoeslag geldt immers niet voor kamers maar wel voor studio’s. Kun je dat niet rechttrekken, vroeg D66 aan de minister. 

Daar denkt De Jonge nu over na, maar vanzelf zal het niet gaan. Sowieso moet er dan een betrouwbaar register komen van studentenkamers. En er moet veel geld bij. Als studenten op kamers ook huurtoeslag zouden krijgen, rekent de demissionaire minister voor, zou de overheid elk jaar tussen de 600 en 840 miljoen euro aan extra huurtoeslag kwijt zijn.  

De Woonbond heeft recent een ander voorstel gedaan: stel een apart soort huurtoeslag in voor studentenkamers, een ‘woonbeurs’. Daarmee zou de overheid ook de bouw van studentenkamers kunnen aanwakkeren. De Jonge gaat daar in zijn brief niet op in. Wel krijgt de Tweede Kamer binnenkort een brief waarin de minister uitlegt hoe hij de bouw van studentenkamers wil stimuleren.  

Dwingende punten 

De Woonbond riep ook de Eerste Kamer op om deze week voor de Wet betaalbare huur te stemmen. Daarmee wordt het puntensysteem voor studentenkamers en andere huurwoningen dwingend. Eigenaren die te veel huur vragen zijn dan zelfs strafbaar. Onder meer de LSVb, JOBmbo en jongerenvakbonden ondersteunen die oproep. 

Tekst: HOP, Olmo Linthorst 
Beeld: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top