Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Team EAS loopt mee in Nacht van de Vluchteling: ‘Als je 8 uur wandelt, heb je andere gesprekken’

Gepubliceerd: 14 June 2024 • Leestijd: 2 minuten en 40 seconden • Nieuws

Tien collega’s van het Instiuut Engineering and Applied Science (EAS) lopen zaterdagnacht de 40 kilometer in de Nacht van de Vluchteling. Ze vragen op die manier aandacht voor humanitaire nood, halen geld op voor mensen op de vlucht én hebben goede gesprekken.

Team EAS, bijna compleet, met in het midden Robbert en midden-links (in het rood) Carola.

De Nacht van de Vluchteling is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door Stichting Vluchteling. De wandeltocht vindt plaats in de nacht en dat symboliseert de nachtelijke tochten die veel vluchtelingen moeten maken om veiligheid te vinden. Doelen zijn geld inzamelen en aandacht vragen voor vluchtelingencrises. Dit jaar wordt de Nacht gelopen voor mobiele klinieken in Irak, om geld op te halen voor voedsel en onderdak in Democratische Republiek Congo, om cashhulp uit te kunnen delen in Afghanistan en voor drinkwater voor Soedanese vluchtelingen in Tsjaad.

Team EAS

Dit jaar doet ook Team EAS mee, bestaande uit enthousiaste medewerkers van de Hogeschool Rotterdam. Hoofddocent Chemie Christophe Minkenberg is de initiatiefnemer, en hij slaagde erin een flinke groep collega’s – en twee van hun partners – te mobiliseren om samen deze uitdaging aan te gaan.

Carola Heeremans, docent analytische chemie, en Robbert Hoogendijk, onderwijsmanager bij werktuigbouwkunde, lopen vannacht mee. Carola heeft altijd veel gewandeld, vertelt ze, met name tijdens vakanties in de bergen. Haar collega Christophe benaderde haar om mee te doen: ‘Ik werd gestrikt voor de Nacht van de Vluchteling, en daar ga ik nu aan meedoen’, zegt ze. Robbert heeft in 2018 al eens meegedaan aan de Nacht van de Vluchteling. Ondanks dat hij niet specifiek heeft getraind voor het evenement, is hij er als sportieveling gerust op dat hij de tocht tot een goed einde zal brengen: ‘Ik fiets heel veel en ik beweeg eigenlijk altijd wel veel.’

Nieuwe wandelschoenen

Beide deelnemers zijn enthousiast over het evenement en benadrukken het belang ervan. Carola voelt zich betrokken bij het lot van vluchtelingen, vooral nadat ze een vluchteling uit Iran heeft ontmoet die zijn leven opnieuw moest opbouwen in Nederland. Deze ontmoeting heeft haar geraakt en gemotiveerd voor de Nacht van de Vluchteling: ‘Het is goed om daar op deze manier aandacht aan te geven, en er zelf ook aandacht voor te hebben.’

Robbert deelt die motivatie en benadrukt het belang van maatschappelijke betrokkenheid. Al is het vragen om sponsoring soms een drempel: ‘Je moet dan bij mensen gaan vragen of ze je willen sponsoren. Dit keer heb ik het iets meer gedeeld op social media.’

Qua voorbereiding vertrouwt Carola op haar wandelervaring en training: ‘Ik heb de afgelopen weken twee keer dertig kilometer gelopen, dus ik denk dat ik voorbereid ben en dat ik die veertig wel ga halen.’ Robbert heeft nieuwe schoenen gekocht en vertrouwt op zijn sportieve achtergrond en eerdere wandelervaringen.

Gemeenschapsgevoel

Een belangrijk aspect van de Nacht van de Vluchteling is de sociale interactie en het gemeenschapsgevoel. Robbert waardeert het wandelen met collega’s en de diepe gesprekken die tijdens zo’n lange tocht ontstaan: ‘Als je 8 uur wandelt, heb je andere gesprekken. Je komt ook ineens in gesprek met mensen die je niet kent.’ ‘Ik ben heel benieuwd wat ik daar ga tegenkomen aan gesprekken’, valt Carola hem bij.

De Nacht van de Vluchteling is dus een mooie kans om geld in te zamelen voor een urgent humanitair doel, maar ook om persoonlijke grenzen te verleggen en solidariteit te tonen.

Carola en Robbert willen laten zien dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de levensomstandigheden van vluchtelingen wereldwijd. ‘Het is heel mooi om hiervoor te lopen’, vat Carola het samen. Die mening delen zo’n 7000 mede-wandelaars, die dit jaar (tussenstand van vandaag) zo’n 1,35 miljoen euro hebben ingezameld.

Wil je Team EAS steunen? Doneren kan eenvoudig via de website van Nacht van de Vluchteling, elke bijdrage welkom! Team EAS bestaat uit Carola Heeremans, Robbert Hoogendijk, Christophe Minkenberg, Emrin Bovens, Chris van Dijk, Conchi Rubio, Richard de Klerk, Hidde Postma, Savannah Pijl, Emili Furtado, Peter Overbeek en Ana Morais

Tekst: Floren Bout
Foto: Team EAS

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Team EAS loopt mee in Nacht van de Vluchteling: ‘Als je 8 uur wandelt, heb je andere gesprekken’

  1. Wat een gaaf initiatief. Ik heb een kleine bijdrage gestort, hopelijk wandelen jullie een mooi bedrag bij elkaar. Succes zaterdag!

  2. Wens jullie goede gesprekken zaterdagnacht, Team EAS. Volgend jaar samen lopen met IVG? Goed voor de samenwerking. Voor nu een financiële bijdrage.

  3. Wat gaaf dat jullie dit doen! Ik heb zelf ook 2 keer meegelopen, in 2019 en ’20! De afstand is te doen, zeker als je traint, maar als je het niet gewend bent om all-nighters te pakken kan dat nog wel eens zwaar zijn! Goed slapen vooraf (Ik had toen ook een volle dagplanning, slecht idee) en goed letten op je voeding over de hele dag (dus niet alleen overleven op dextro’s of energyblikjes) kan het verschil maken tussen een prettige wandeling of een strijd voor de laatste kilometers. 😉 Heel veel succes, en heel veel plezier!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top