Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ted Veldkamp gaat als lector ‘dorstige steden’ te lijf: ‘Stap voor stap komen we dichter bij oplossingen’

Gepubliceerd: 25 November 2024 • Leestijd: 3 minuten en 50 seconden • Nieuws

Altijd een feestelijk moment, de openbare les van een nieuwe lector. Voor lector Klimaat en Water Ted Veldkamp extra feestelijk, want enkele weken geleden haalde ze 3,3 miljoen euro binnen voor een onderzoek naar ‘dorstige steden’. Want terwijl wateroverlast volop in de belangstelling staat, is toenemende droogte minstens zo gevaarlijk.

GUUS SCHOONEWILLE Openbare les lector Ted Veldkamp Hogeschool Rotterdam. Foto Guus Schoonewille

‘Als er minder water in de bodem zit, verzakken gebouwen en infrastructuur. De drinkwaterkwaliteit gaat achteruit en het broodnodige groen in steden raakt aangetast. Dat zorgt voor aanzienlijke kostenposten en maatschappelijke schade, soms zelfs erger dan bij wateroverlast. Droogte is echt een sluipmoordenaar’, zei ze daar eerder over.

In het drijvend paviljoen bij de RDM Campus was dan ook veel belangstelling voor haar openbare les. Vanuit het werkveld en de HR, maar natuurlijk ook van familie en vrienden. Vanwege het feestelijke karakter dartelen ook de kinderen van de nieuwe lector vrolijk rond door de bollen.

‘Vandaag zijn we allemaal student’, opent Gijsbert Korevaar, collega-lector bij CoE HR Tech, dat serieuze deel, doelend op het concept ‘openbare les’. Zo’n openbare les is de hogeschoolvariant van de oratie die een nieuwe hoogleraar op een universiteit houdt als markeringspunt van de nieuwe positie.

Les in de vorm van een documentaire

Ted Veldkamp heeft ervoor gekozen haar les in de vorm van een documentaire te gieten die tijdens de openbare les in première gaat. Ze heeft hem met veel plezier gemaakt, vertelt ze in haar inleiding, en ze heeft genoten van alle mensen die ze voor de film gesproken heeft: ‘Je ziet veel verschillende mensen die op heel verschillende manieren, samenwerken aan hetzelfde doel: dat Rotterdam over vijftig jaar ook nog een prettige plek is om te wonen.’ Het stemde haar hoopvol: ‘Omdat we het samen doen denk ik dat we het gaan realiseren.’

Ted Veldkamp in de buitenruimte in gesprek met Johan Verlinde van Stadsbeheer Rotterdam
Ted Veldkamp (l) in gesprek met Johan Verlinde van Stadsbeheer Rotterdam (beeld uit de documentaire)

Wat ze daarmee bedoelt, wordt duidelijk voor iedereen die de documentaire bekijkt. Ze gaat in de film in gesprek met mensen die op verschillende niveaus en vanuit allerlei specialismes bezig zijn het grote probleem van wateroverlast én watertekort aan te pakken.

Zo zien we Bart van den Hurk, klimatoloog en IPCC lid, die op globale schaal naar het probleem van klimaatverandering kijkt en de Nederlandse watersituatie naast die in bijvoorbeeld Spanje zet. Maar we zien ook Ellen van Bodegom van de stichting ‘Iedereen aan boord’ die vanuit haar ‘Stuurhut’ op het Noordereiland buurtbewoners op de allermeest praktische en laagdrempelige manier meeneemt in verduurzaming en klimaatadaptatie.

We zien de mensen van de Delftse Green Village waarin allerlei klimaataanpassingen worden getest voor huis tuin of schuur, we zien hoe Stadsbeheer Rotterdam met waterbuffers zowel op wateroverlast als -tekort anticipeert, we zien hoe docenten en studenten bij industrieel product ontwerpen met praktische ontwerpen proberen bij te dragen aan stadsecologie.

‘Docent-onderzoekers vormen de cruciale schakel tussen onderwijs en onderzoek, ze zorgen ook dat de ene student het onderzoek weer van een voorganger overneemt.’

Positief en hoopvol verhaal

Het is alles bij elkaar een positief en hoopvol verhaal van mensen die vanuit hun eigen deskundigheid ‘gewoon aan de slag zijn gegaan’. Hun oplossingen passen in de documentaire als puzzelstukjes in elkaar. En, benadrukt Ted Veldkamp in het panelgesprek na afloop, het onderwijs is ook zo’n puzzelstuk: ‘Docent-onderzoekers vormen de cruciale schakel tussen onderwijs en onderzoek, ze zorgen ook dat de ene student het onderzoek weer van een voorganger overneemt. Denk aan EMI op Zuid, Noordereiland, de COP Plastic: constant worden er vragen opgepakt en aangepakt door studenten, en stap voor stap komen we dichterbij oplossingen voor dat hele grote probleem.’ En dat biedt ook nog eens geweldig contextrijk onderwijs.

ROTTERDAM – Openbare les lectOpenbare les lector Ted Veldkamp Hogeschool Rotterdam. Foto Guus Schoonewille

Als het panelgesprek is afgerond met vragen uit de zaal, komt Sarah Wilton-Wels het podium op voor het formele moment van de installatie. ‘Ik hoor je zeggen “ik draai het lectoraat”, maar volgens mij draag je het lectoraat’, aldus de collegevoorzitter. ‘We zijn dankbaar dat je voor ons kiest, met jouw passie en jouw werk. Het formele moment van de installatie is vandaag, maar je bent al sinds 2023 lector en daarmee ook drager van de verandering van de hogeschool naar een kennisinstelling’, zegt ze.

Tijd ver vooruit

ROTTERDAM – Openbare les lector Ted Veldkamp HogeOpenbare les lector Ted Veldkamp Hogeschool Rotterdam. Foto Guus Schoonewille

Ze vermeldt erbij dat Veldkamp al in 2007 – cum laude – promoveerde op het onderwerp waterschaarste, ‘je was je tijd vooruit’. Ze overhandigt Veldkamp symbolisch een toepasselijk cadeau, een boom met haar naam.

‘In mijn dankwoord had ik geschreven “het is klaar”, maar eigenlijk begint het pas’, besluit Veldkamp, ‘en belangrijk: dat doe ik niet alleen. Het gaat om samenwerken als een werkwoord. Het is een heel grote opgave, en praktijkgericht onderzoek kan hier een heel grote rol in spelen. Lectoren, docent-onderzoekers en studenten pakken die uitdaging graag op.’

3,3 miljoen euro voor ‘dorstige steden’

Ted Veldkamp heeft een beurs van 3,3 miljoen euro toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor haar project ’Thirsty Cities’. Dat is een groot onderzoek gericht op het ontwikkelen van kennis en kunde om stedelijke gebieden weerbaar te maken tegen droogte.

‘Thirsty Cities’ gaat de komende vijf jaar aan de slag met het toekomstbestendig maken van steden als het gaat om de waterbalans. Overheden en bedrijven doen op dit gebied al veel, maar er is nog geen integrale aanpak en er wordt nog niet genoeg rekening gehouden met de gevolgen van droogte.

Organisaties uit het hele land – waaronder de TU Delft en Naturalis – gaan hier samen aan werken, onder leiding van Veldkamp en haar team vanuit de Hogeschool Rotterdam.

Tekst: Edith van Gameren
Beeld: Guus Schoonewille, docu Ted Veldkamp

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top