Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT&THUIS: ‘Luister’ dompelt je onder in het Parijs van de jaren ’80

Gepubliceerd: 16 May 2024 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • UIT&THUIS

In de rubriek UIT&THUIS schrijven we over uitgaan en thuisvermaak. In de opvolger van de UIT-rubriek kan het gaan over kroegen, boeken, musea, series, theater, clubs, spellen en koffietentjes. Vandaag een boekrecensie van de (net-niet-Libriswinnaar) Luister van Sascha Bronwasser.

‘Ieder verhaal rust op drie punten. Anders valt het om.’ De hoofdpersoon Marie richt zich met deze woorden aan het begin van de roman Luister tot Flo, haar docent aan de kunstacademie toen ze jaren geleden fotografie studeerde. ‘De drie punten zijn jij, ik en Philippe Lambert.’ En Flo dient te luisteren naar dit verhaal.

Het is meteen duidelijk: hier is wat gebeurd en dat vraagt om opheldering, en misschien wel het vereffenen van een rekening. De auteur, Sacha Bronwasser , neemt je vervolgens mee in een strak opgebouwde terugblik die bestaat uit drie verhaallijnen (de drie punten die Marie noemt), die verschillende perspectieven belichten. Samen vormen ze een coming of age-verhaal over het vormen en afbreken van identiteit, over vertrouwen, misbruik van macht en het overschrijden van grenzen.

Au pair in Parijs

Eind jaren tachtig vertrekt Marie halsoverkop naar Parijs om als au pair in het gezin van Philippe Lambert te gaan werken. Na een traumatische ervaring als student heeft ze een reset nodig en die krijgt ze. Parijs is een doolhof voor haar, ze is de taal niet machtig en ze krijgt ook niet bepaald een warme ontvangst in huize Lambert. De kindermeisjes worden er versleten als inwisselbare gebruiksvoorwerpen en Philippe’s eigen issues drukken een stempel op het gezin.

Terwijl Marie zich langzaam herpakt en haar plek in Parijs en in het gezin vindt, keren haar gedachtes terug naar de gebeurtenissen tussen Flo en haar. Flo, de gevierde docent die haar studenten het verschil leert tussen kijken en zien. En die studenten kan maken en breken. Marie voelt zich – zoekend en kneedbaar als ze is – voor het eerst in haar leven bijzonder als blijkt dat Flo juist voor haar speciale aandacht heeft. Tot de schokkende ontdekking volgt die haar naar Parijs drijft.

Net zo bingewaardig als Emily in Paris

Tijdens het lezen werd ik helemaal ondergedompeld in Parijs en in de jaren tachtig. Sacha Bronwasser schetst in trefzekere woorden een kleurrijk beeld van de stad en haar inwoners, het was alsof ik er zelf liep. Luister las voor mij als een Emily in Paris meets the eighties; de inhoud is heel anders, maar net zo ‘bingewaardig’ als de hitserie.

Ik denderde volledig geobsedeerd door Marie, Flo en Philippe af op het einde, waarin de drie verhaallijnen samenkomen en het Parijs van toen overgaat in het Parijs van een recenter verleden. Tegen de achtergrond van de processen rondom de aanslagen in de stad op 13 november 2015 veegt Marie de scherven bij elkaar van de figuurlijke explosie in haar jonge leven. Identiteit en het lot blijken beide te maken en te breken.

Luister, Sascha Bronwasser, Uitgeverij ambo| anthos, februari 2023

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren
Luister van Sacha Bronwasser is een van de boeken die Heel HR Leest, de online boekenclub van Hogeschool Rotterdam, onlangs besproken heeft. Wil je ook in een boek duiken en je beleving delen? Op 22 mei bespreken we In het oog van Marijke Schermer. Meld je aan via de Teams-groep ‘Heel HR Leest’.

Tekst: Chantal Defesche
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to UIT&THUIS: ‘Luister’ dompelt je onder in het Parijs van de jaren ’80

  1. Het is een mooi boek, dat ik heb gelezen in het kader van de online boekenclub van Heel HR Leest. 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top