Verpleegkunde en fysiotherapie samen de Alpe d’Huez op tegen kanker
Gepubliceerd: 5 June 2024 • Leestijd: 2 minuten en 54 seconden • NieuwsAls morgen, 6 juni, de Alpe d’Huzes losgaat, staat er een goed voorbereid team van het Instituut voor Gezondheidszorg aan de start. Studenten en docenten van de opleidingen verpleegkunde en fysiotherapie zetten zich samen in voor fondswerving en bewustwording in de strijd tegen kanker.
De Alpe d’HuZes is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij duizenden deelnemers de beroemde Franse berg Alpe d’Huez beklimmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek en verbetering van de zorg voor mensen met kanker. Deelnemers, zowel fietsers als wandelaars, proberen de berg meerdere keren op één dag te bedwingen, een fysieke en mentale uitdaging die symbool staat voor de strijd tegen kanker. Dit jaar doet een team van studenten en docenten van de HR samen mee aan deze bijzondere gebeurtenis.
Het team is al een paar dagen in Frankrijk om morgen deel te nemen aan de tocht. De nachtelijke start, waarbij de fietsers en lopers om half vijf ‘s ochtends beginnen aan hun beklimming, belooft een bijzondere ervaring te worden. De berg zal verlicht zijn met kaarsen, een indrukwekkend gezicht dat de deelnemers extra zal motiveren. ‘Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is echt heel mooi’, vertelt Karen Schram, een van de twee teamcaptains.
Verpleegkunde en fysiotherapie
Perry Kanters, docent fysiotherapie op de HR, is de andere captain. Samen zijn ze de initiatiefnemers van de deelname aan Alpe d’HuZes. Perry werkt sinds 2008 aan de hogeschool en combineert zijn werk daar met een functie als fysiotherapeut bij Rijndam Revalidatie. Karen is sinds drie jaar docent bij verpleegkunde. Ze heeft een achtergrond in de oncologieverpleegkunde en werkt ook als onderzoeker bij het Kenniscentrum Zorginnovatie.
De betrokkenheid van Karen bij Alpe d’HuZes begon toen zij enkele jaren geleden als verpleegkundige deelnam aan het evenement. ‘Ik kom uit de oncologieverpleegkunde, dus zo leerde ik het kennen. Vorig jaar dacht ik: het zou zo mooi zijn als ook onze studenten ermee in aanraking komen’, aldus Karen. Haar idee vond al snel weerklank bij collega’s en de directeur van het Instituut voor Gezondheidszorg, Jeroen Oversier, die enthousiast instemde met het plan om niet alleen verpleegkundestudenten, maar ook fysiotherapiestudenten bij het project te betrekken.
Logistieke en medische ondersteuning
Het team van de Hogeschool Rotterdam bestaat uit zeventien studenten en zes docenten, zowel deelnemers als vrijwilligers. De vrijwilligers vervullen diverse taken, zoals het ondersteunen van de lopers en fietsers als fysiotherapeuten en EHBO’ers, maar ook logistieke en ondersteunende rollen zoals het helpen in het restaurant en het scannen van toegangsbewijzen. ‘Eigenlijk zijn we daar heel de week een beetje mee bezig’, vertelt Perry.
De voorbereidingen voor het evenement zijn intensief en vereisen veel organisatie en toewijding. Het team heeft tal van activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen, waaronder een pannenkoekenactie, een loterij en een schaatsevenement. ‘Iedereen probeert zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen’, zegt Perry. De logistieke planning, van huisvesting tot verzekeringen, is eveneens een uitdagende klus.
De grootste motivatie voor deelname aan Alpe d’HuZes is het ophalen van geld voor kankeronderzoek. ‘Ons hoofddoel is geld binnen te halen’, zegt Karen. ‘We zitten nu al rond de 28.000 euro.’ Ook de bewustwording is een doel. Karen hoopt dat de deelname van studenten aan Alpe d’HuZes hen zal helpen begrijpen wat het betekent om met kanker te leven en wat zij als toekomstige zorgprofessionals kunnen bijdragen aan de zorg voor (kanker)patiënten.
Samenwerking is ‘kers op de taart’
De deelname aan Alpe d’HuZes biedt niet alleen een kans om een belangrijke bijdrage te leveren aan kankeronderzoek, maar ook om waardevolle ervaringen op te doen en de onderlinge samenwerking te versterken. Zoals Karen samenvat: ‘Het moet echt een vrolijke week worden, maar het ademt natuurlijk wel kanker. Iedereen, die 25.000 man, hebben allemaal die gezamenlijke agenda.’
De samenwerking tussen de verschillende opleidingen is heel waardevol, vindt ook Perry: ‘Het doet wel wat met mij, omdat veel mensen in mijn omgeving met kanker te maken hebben gehad. En dat je dit dan zo interdisciplinair mag organiseren hier binnen de hogeschool, dat is helemaal een soort kers op de taart.’
Tekst: Floren Bout
Foto: Alpe d’Huzesteam IvG
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top