Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mentale kracht heb je ook nodig in je studie, zegt Kamp van Koningsbrugge-coach Dai Carter

Gepubliceerd: 15 October 2024 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws

De Studentenwelzijnsweek van de Hogeschool Rotterdam is maandagmiddag afgetrapt door Dai Carter, voormalig Special Forces-operator en bekend van het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge. In een bomvolle collegezaal op Academieplein vertelt hij zijn verhaal over mentale kracht, weerbaarheid en persoonlijke groei. 

Dai Carter voor een volle collegezaal

Dai Carter begint zijn lezing met een directe vraag aan de studenten: ‘Wie van jullie voelt zich een leider?’ Slechts een handjevol mensen durft hun hand op te steken, maar Carter daagt iedereen uit om aan het einde van de lezing zelfverzekerd diezelfde vraag te beantwoorden met een volmondig ‘ja’. ‘Ik ben niet geboren als leider,’ vertelt hij, ‘maar door mijn ervaringen en uitdagingen ben ik er een geworden.’ 

Met een rugzak vol metaforische bagage deelt Carter lessen uit zijn tijd bij de Special Forces, waarin mentale kracht centraal stond. ‘Mentale kracht bestaat uit fysieke, cognitieve, emotionele en spirituele vaardigheden die je bewustzijn positief beïnvloeden,’ legt hij uit​. 

Uitdagingen en obstakels overwinnen 

Dai neemt het publiek mee in zijn persoonlijke reis door de zware commando-opleiding, waarin hij zowel fysieke als mentale obstakels moest overwinnen. Hij benadrukt dat falen een essentieel onderdeel is van het leerproces. ‘Uitdagingen zijn er niet om te vermijden, maar om van te leren,’ aldus Carter. Tijdens de commando-opleiding kregen ze constant nieuwe obstakels voor de kiezen. Zo moest hij bijvoorbeeld in de laatste week van zijn training in een weekend 250 kilometer marcheren, een missie die niet zonder slag of stoot ging. 

‘Obstakels zijn kansen om te groeien. Als je er niet omheen kunt, dan ga je er doorheen.’

Hij moedigt de studenten aan om niet bang te zijn voor moeilijkheden en obstakels. ‘Obstakels zijn kansen om te groeien. Als je er niet omheen kunt, dan ga je er doorheen,’ zei hij. Deze mentale kracht is volgens Carter niet alleen belangrijk in extreme situaties zoals het leger, maar ook tijdens je studie of het dagelijks leven. 

Inspirerend om te horen

Aanwezige studente Daphne vond het een interessante lezing. ‘Als trouwe kijker van Kamp van Koningsbrugge was ik benieuwd hoe Dai zelf met tegenslagen omgaat. Het was inspirerend om te horen hoe hij die momenten gebruikt om sterker te worden en ze om weet te buigen naar iets positiefs. Het zet je toch aan het denken over je eigen uitdagingen en hoe je ze meer als kansen kan gaan zien.’ 

Dai Carters lezing zorgde voor een flitsende start van de Studentenwelzijnsweek. Deze week komen er nog meer sprekers langs op de hogeschool, waaronder Gwen van Poorten en Willem Hooft. Het hele programma is hier te lezen. 

Tekst: Mees Vercouteren
Beeld: Studentenwelzijn

LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top