Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wie krijgen die 95 duizend langstudeerboetes?

Gepubliceerd: 27 May 2024 • Leestijd: 3 minuten en 0 seconden • Nieuws

De langstudeerboetes voor trage studenten moeten 285 miljoen euro opleveren in het jaar 2027. Dat zijn 95 duizend boetes. Welke studenten lopen het meeste gevaar op zo’n boete?

Het is een van de opmerkelijke plannen in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB: de langstudeerboete van 3.000 euro voor tragere studenten. Als je meer dan een jaar uitloopt in je bachelor of master, dan doet het pijn in je portemonnee.

Hiermee denken deze partijen 285 miljoen euro te bezuinigen in het jaar 2027. Omgerekend zijn dat 95 duizend boetes, of meer, want sommige studenten betalen misschien maar een deel van de boete, als ze halverwege het studiejaar afstuderen.

Er zijn ruim 800 duizend studenten in het hoger onderwijs, dus grofweg één op de acht studenten zou die boete betalen. Maar wie?

Mannen

Mannen doen langer over hun studie dan vrouwen. Aan de hogescholen heeft na vijf jaar studeren slechts 42 procent van de mannen het bachelordiploma op zak, tegen 60 procent van de vrouwen.

De rest is uitgevallen of is nog aan het studeren. Na 8 jaar is nog eens 21 procent van de mannen over de finish gekomen en 17 procent van de vrouwen. Eén ding is helder: mannen gaan vaker dan vrouwen tegen de boete aanlopen.

Aan de universiteiten is zo’n kloof er ook. Vrouwen studeren er sneller dan mannen, staat in een monitor van onderzoeksbureau ResearchNed. Nog geen 70 procent van de mannen behaalt binnen vier jaar het bachelordiploma, tegenover 80 procent van de vrouwen. En dan zijn die cijfers nog flatteus, want de universiteiten kijken alleen naar studenten die van het vwo komen én ze laten de uitval in het eerste studiejaar buiten beschouwing.

Migratieachtergrond

Het maakt uit waar je wieg staat. In het hbo is nog geen 40 procent van de studenten met een migratieachtergrond binnen vijf jaar klaar, tegen pakweg 55 procent van de studenten zonder migratieachtergrond, blijkt uit diezelfde monitor.

Aan de universiteiten ligt het dichter bij elkaar, maar let op: ook hier gaat het weer om vwo’ers. Wie via een hbo-propedeuse naar de universiteit komt is niet zichtbaar in deze cijfers.

Overigens doen zes universiteiten momenteel onderzoek naar de invloed van afkomst op de studieloopbaan. Eenmaal aan de universiteit behalen studenten met een migratieachtergrond minder snel dan anderen een diploma, is een van de uitkomsten, al moeten er voor harde conclusies nog nadere analyses worden gedaan.

Studierichting

Ook opvallend: in het hbo verschilt het studiesucces per sector. Na vijf jaar studeren heeft minder dan de helft van alle studenten in lerarenopleidingen het diploma behaald (aan de Hogeschool Utrecht is dat zelfs maar 37 procent). Dat ligt overigens niet aan de pabo’s, waar bijna 60 procent binnen de tijd over de eindstreep komt.

Onder studenten bèta en techniek is dit studiesucces ook laag: 47 procent. Ter vergelijking, in de kunstopleidingen is het 65 procent en in de gezondheidszorg 60 procent.

Mantelzorg, functiebeperking

Sommige dingen kun je misschien niet zo snel in de statistieken terugvinden, maar je kunt ze wel raden. ‘Studerende jonge mantelzorgers presteren tijdens hun studie minder en hebben een lager studietempo dan studenten die geen mantelzorg verlenen’, schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Ook zijn er studenten met een ‘ondersteuningsbehoefte’. Ze hebben bijvoorbeeld een chronische ziekte, een motorische beperking of een psychische aandoening. Alles bij elkaar telt het op tot 15 procent van de studenten, van wie bijna de helft ook daadwerkelijk belemmeringen ervaart bij het studeren, meldt het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs. Dat zouden er dus zomaar zestigduizend kunnen zijn die een groter risico lopen op studievertraging.

En deze studenten weten niet altijd de weg naar hulp te vinden. Eén op de drie schijnt niet te weten dat je voor tentamens extra tijd of andere aanpassingen kunt krijgen, wanneer dat nodig is. Ook de mogelijke financiële ondersteuning is niet alom bekend.

Dus wie betaalt?

Wie gaat straks de langstudeerboete betalen? Dat is bijvoorbeeld een mannelijke hbo-student met een migratieachtergrond die een opleiding tot leraar volgt en in zijn vrije tijd voor zijn zieke moeder zorgt, terwijl hij zelf last heeft van ADHD.

En er zullen nog wel meer van zulke factoren meespelen. In de Tweede Kamer wees Rob Jetten (D66) op studenten ‘die geen zak geld van hun ouders meekrijgen’ en op studerende topsporters.

NSC-leider Pieter Omtzigt bleef de boete steunen. Wel wilde hij praten over mogelijke uitzonderingen voor mensen die langdurig ziek zijn of een bestuursjaar doen

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

Voor dit stuk is gebruikgemaakt van cijfers op de websites van de Vereniging Hogescholen, universiteitenvereniging UNL, statistiekbureau CBS, de Monitor Beleidsmaatregelen (ResearchNed) en onderzoek van zes universiteiten naar migratieachtergrond en studiesucces.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Wie krijgen die 95 duizend langstudeerboetes?

  1. Het is een nare, repressieve maatregel die voor extra stress, uitval, tegen heug en meug studeren bij een opleiding die je eigenlijk niet past en het zonder diploma verlaten van de opleiding gaat zorgen. Nog eens extra bevoordeeld worden de studenten met mensen in de buurt die je kunnen helpen plannen, kiezen en slim studeren. Of voor wie een paar duizend extra geen probleem is. En ja.. voor een enkeling zal het net die stok achter de deur zijn die helpt om de studie iets hoger op de prioriteitenlijst te krijgen.
    Als opleidingen worden we nog eens extra gewezen op onze verantwoordelijkheid: een omgeving bieden die ervoor zorgt dat studenten ook echt binnen de tijd aan het eindniveau kunnen voldoen. Dus: het programma niet te vol maken, een goede landingsplek bieden, vertraging tijdig signaleren en er direct op handelen, motiverend lesgeven, studenten positief benaderen, duidelijk communiceren, een logisch en samenhangend programma bieden…
    Laten we zorgen dat het in elk geval niet aan ons ligt dat studenten de dupe worden van deze symboolpolitiek.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top