Peukenparadijs: ergernis over gebrek aan handhaving rookverbod op Kralingse Zoom
Gepubliceerd: 17 June 2024 • Leestijd: 3 minuten en 36 seconden • NieuwsOp bijna alle HR-locaties worden rokers duidelijk geïnformeerd over het geldende rookverbod. Maar bij de HR-nieuwbouw aan de Kralingse Zoom is het aantal bordjes dat wijst op het verbod op één hand te tellen en ontbreken ook ‘rookvrije zone’-blauwe lijnen. Bij navraag van docent Duygu Yildirim blijkt dat het rookverbod ook niet gehandhaafd kán worden. De grond is namelijk eigendom van de nabijgelegen Erasmus Universiteit.
‘Dat hier veel gerookt wordt is wel duidelijk’, zegt Duygu Yildirim (36). We staan bij de zij-ingang van het pand van de HR aan de Kralingse Zoom. Naast de ingang liggen ontelbaar veel sigarettenpeuken. Ironisch genoeg bevindt zich op enkele meters van ons een groot ‘rookvrije zone’-bord, een gebod dat met de voeten getreden wordt.
Ergernis over rookbeleid
Al langere tijd ergert de vertragerscoach en docent ondernemerschap en retail management zich aan het rookbeleid rondom de HR-locatie op de Kralingse Zoom, of specifieker: het gebrek eraan. In een e-mail aan de besturen van de HR en de Erasmus Universiteit schreef Yildirim: ‘Ik ben werkzaam op de Hogeschool Rotterdam, locatie Kralingse Zoom. Helaas moet ik elke werkdag langs rokers lopen om mijn werkplek te betreden. Dit vind ik niet prettig, aangezien dit schadelijk is voor mijn gezondheid en het stinkt. […] Al een lange tijd is het opvoeden van een rookvrije generatie uitgangspunt van overheidsbeleid. hogescholen en universiteiten dragen bij aan deze doelen als maatschappelijke partners. Dat is mooi. In de praktijk betekent dit dus bijvoorbeeld de inzet van rookvrije zones om ook niet-rokers te beschermen cq. roken te ontmoedigen. Helaas gaat het nog niet helemaal goed.’ Bijgevoegd foto’s van stoepen en trottoirs met sigarettenpeuken.
‘Kom zelf maar kijken’, schrijft ze. Dus lopen we op een donderdagochtend op de Kralingse Zoom. Terwijl bij diverse HR-locaties in Rotterdam het rookverbod in ieder geval duidelijk wordt gemaakt met bordjes en blauwe lijnen op de grond, ontbreken die grotendeels op de Kralingse Zoom. Alleen bij de scooterparkeerplaats en bij de zij-ingang bevindt zich een bordje.
Stukje niemandsland
Yildirim deed per e-mail haar beklag bij het bestuur van de HR en ging zelf op onderzoek uit. En de conclusies uit dat onderzoek zijn vreemd. Want uit navraag blijkt dat de ‘strook’ recht vóór de ingang van de HR formeel eigendom is van de Erasmus Universiteit, ietsje verderop. ‘Eigenlijk’, zegt ze lachend, ‘lopen we nu door een no man’s land’.
Dat maakt het nog vreemder, want de campus van de Erasmus Universiteit is rookvrij. Navraag van Yildirim leert dat ook de baliemedewerkers van het pand aan de Kralingse Zoom geuroverlast ondervinden van de tabaksrook die via de elektrische deuren naar binnen waait, maar veel zeggen ze er niet aan te kunnen doen.
Een ‘eigen plekje’ voor de rokers
Het is niet zo dat ze iets tégen rokers heeft, benadrukt ze. Sterker nog: in haar ogen is het prima als de rokers een ‘eigen plekje’ krijgen — maar dan wel waar anderen zoals zij er geen last van heeft. Want bijna iedere werkdag begint en eindigt ze haar dag met een gang door tabaksrook. ‘Bijvoorbeeld om de hoek’, stelt ze voor. Bijkomend voordeel: het schemergebied waar de rokers zich nu in bevinden wordt ook ‘gelegaliseerd’.
De HR heeft haar toegezegd dat de kwestie besproken zal worden in een ‘overleg’ met de Erasmus Universiteit, maar wanneer dit overleg precies plaatsvindt werd daarbij niet vermeld.
In het grind naast de zij-ingang van de HR aan de Kralingse Zoom wemelt het inderdaad van de sigarettenpeuken. En op de stoep wordt inderdaad flink gepaft en Yildirim ziet niet alleen studenten lustig roken, ook medewerkers lopen op hun dooie gemakje naar buiten en steken een sigaret op.
‘We hebben hier zóveel knappe marketingstudenten. Eén van hen kan toch wel een goede, ontmoedigende nudging campagne maken?’
Op de voorgevel van het pand ontbreekt – anders dan bij andere locaties – een waarschuwing dat de bezoeker wijst op het rookverbod. ‘We hebben hier zóveel knappe marketingstudenten’, zegt ze. ‘Eén van hen kan toch wel een goede, ontmoedigende nudging campagne maken?’
Het aanspreken van de rokers op hun gedrag durft ze niet, zegt ze, uit angst voor de reacties die ze mogelijk krijgt. En niet alleen op de campus van de HR en de Erasmus Universiteit wordt het verbod met voeten getreden, zegt ze. Bij een recente regenbui schuilde ze in een bushokje van de RET nabij de campus en stond ze noodgedwongen in een plensbui omdat een roker het nodig vond om zijn sigaret in het bushokje te consumeren.
Datum overleg onduidelijk
‘Zo moeilijk kan het toch niet zijn?’, besluit ze. ‘Rokers hoeven geen paria te zijn, maar ze hoeven anderen, niet-rokers, er ook niet lastig mee te vallen.’ Op haar e-mail aan de besturen van de hogeschool en de universiteit kreeg ze de toezegging dat het onderwerp besproken zal worden in een ‘aanstaand overleg’ tussen de twee onderwijsinstellingen, maar het blijft onduidelijk wanneer dat plaats zal vinden.
Tekst: Rutger de Quay
Beeld: Duygu Yildirim en Eric Fecken
Twee zaken vallen mij op;
1. U spreekt zelf geen rokers aan, maar wel een heel artikel in Profiel&? Naar mijn mening schiet u hiermee met een kanon op een mug. Dus spreek rokers gewoon op een vriendelijke manier aan. Even volhouden en voorbeeld geven.
2. Op o.a. de lokatie Rochussenstraat/Academieplein zijn de overdekte rookplek, en stoeptegels waarin de peuken gedeponeerd worden, weggehaald. Dat is geen uitnodigend ‘nudgen’ maar paternalistisch treiteren van rokers.
Overigens ben ik geen roker.
Beste Ad,die plekken zijn weggehaald omdat dat allemaal gemeentegrond is waar het onder valt en we zitten hier op een hoge school geen kleuterschool ,de rokers gaan om te treiteren voor de deuren roken van A.P !!!!!
Je longen (zuurstof, je “allereerste” levensbehoefte) onnodig aantasten.
Tien minuten onder water,…einde verhaal.
Met een product wat stinkt,… overlast veroorzaakt,… ongezond is,… waar je niet eens Hay, stoned of dronken van wordt en waarmee je een schatrijke misleidende tabaksindustrie mee in het zadel houd?????
Hoe dom kun je zijn, en i.d.g. STUDENTEN.
@Willem Dat is een beetje kort door de bocht, het betreft hier wel een verslaving. Rokers weten vaak zelf ook wel dat het slecht is, en veel rokers roken niet omdat ze dit perse willen (verslaving).
Het lijkt wel of het echt nergens goed gaat met het nietrokenbeleid. Organisaties hebben duidelijk last van handelingsverlegenheid hoe om te gaan met werknemers, studenten en patiënten met een verslavingsziekte. Asbakken weghalen is niet zozeer paternalistisch, het getuigt van een gebrek aan inzicht en visie hoe om te gaan met mensen die niet kunnen stoppen met roken (het grootste gedeelte van de rokers zou liever niet meer roken), die daarnaast allerlei positiefs toeschrijven aan roken (het zou stress verlichten maar dat geldt alleen voor de eerste drie haaltjes, daarna neemt de fysieke stress juist toe) en door hun verslaving een soort decorumverlies vertonen dat we als maatschappij ooit met zijn allen geaccepteerd hebben.
Als de hogeschool, of elk willekeurig ziekenhuis écht iets wil doen aan het terugdringen van roken rondom de school/instelling, dan moeten ze mét de rokers gaan praten: wat hebben zijn nodig om dusdanig met hun verslaving om te gaan zodat anderen er geen last van hebben? De hogeschool is een community, het geeft geen pas om een groep buiten te sluiten of zelfs te ontkennen, omdat ze verslaafd zijn.
Dus hup hogeschool, regel iets, zodat rokers en niet rokers samen door één deur kunnen. Het zou me niet verbazen als dan de rookabri’s weer vliegensvlug terug zijn. Ja rookabri’s, geen nicotinekauwgomautomaten. Want als ik iets geleerd heb als hulpverlener in de verslavingszorg, is dat dwang en drang niet helpt om een verslaving te bedwingen. De enige optie is wachten tot de lijdensdruk zo hoog oploopt, dat stoppen de enige optie is.