Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

INGEZONDEN: Reactie college op column Anne-Marit Dannijs

Gepubliceerd: 3 September 2012 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het college van bestuur vindt de column van Anne-Marit Dannijs in de laatste Profielen 'ongepast en onnodig grievend'. Dat schrijft bestuurder Gerard van Drielen in een ingezonden stuk.

‘Vanuit het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam hechten wij eraan te benadrukken dat wij afstand nemen van de inhoud en de toon van deze column. Als bestuur herkennen wij ons in het geheel niet in wat in deze column wordt uiteengezet.

Hogeschool Rotterdam staat ervoor om iedereen die daarvoor de capaciteiten heeft de kans te bieden om een hbo-diploma te behalen, ongeacht sekse, afkomst, functiebeperking, enz. Niet voor niets is onze slogan ‘Overtref Jezelf’ en worden alle studenten uitgedaagd hun talenten te benutten. De afgelopen jaren heeft Hogeschool Rotterdam veel geïnvesteerd in het vergroten van de mogelijkheden om studenten succesvol met hun studie te laten beginnen en succesvol door te zetten. Het programma ‘Studiesucces voor iedereen’ is hier een uitdrukking van.

In het bijzonder voor studenten met een functiebeperking heeft Hogeschool Rotterdam verschillende faciliteiten gecreëerd om de weg naar een hbo-diploma mogelijk te maken. Hiervoor is acht jaar geleden het Power Platform in het leven geroepen. De leden van dit platform maken zich sterk voor een positieve beeldvorming ten aanzien van studenten met een functiebeperking en hebben een belangrijke signalerende functie binnen de organisatie. Met ondersteuning en het creëren van de benodigde voorzieningen is het ook voor deze studenten haalbaar om een hbo-diploma te halen.

Bij lezing van de column valt onmiddellijk op dat de genoemde voorbeelden alle drie betrekking hebben op studenten die op enige wijze te maken hebben met een functiebeperking. Daarmee is de tekst van deze columniste naar het oordeel van het College van Bestuur ongepast en onnodig grievend voor deze studenten. De column past in de ogen van het CvB niet bij waar Hogeschool Rotterdam voor staat, namelijk dat al haar studenten in staat moeten worden gesteld om het maximale uit hun eigen talenten te halen.’

Gerard van Drielen,

College van bestuur Hogeschool Rotterdam

De redactie van Profielen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ingezonden stukken. De strekking van een ingezonden stuk hoeft ook niet overeen te komen met de mening van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven in te korten of te weigeren.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

No Responses to INGEZONDEN: Reactie college op column Anne-Marit Dannijs

  1. Pijnlijk dat in Profielen zo’n ongepaste column is verschenen. Ik ben blij met de reactie van het CvB.

  2. “Iedereen die daarvoor de capaciteiten heeft”… lees ik hierboven. De column gaat juist over studenten die die capaciteiten niet hebben. Niks grievends aan.

    Wat een goeie eerste column, als je zoveel reacties weet op te roepen. Petje af.

  3. Heel Jammer Profielen,

    Zo lijkt het onafhankelijke niet zo goed…

    Ook is het jammer dat blijkbaar meneer Van Drielen de column niet goed gelezen heeft. Hij roept op om het maximale uit je talent te halen. Dat lijkt me moeilijk als je een opleiding kiest die niets met talent maar met beperking te maken heeft.

    Het lijkt erop dat het CvB het roerend eens is met de column, maar dat zij het niet door heeft. “Waar de capaciteiten voor zijn” “Je talent gebruiken” dit zegt in principe hetzelfde.. richt je op wat je goed kunt (lees: Niet wat je slecht kunt)

    Ik vond het een super eerste column, die veel stof heeft doen opwaaien en die dit taboo eindelijk bespreekbaar maakt. Ga zo door!

  4. Ik vind het een beetje flauw om nu hierop een ingezonden stuk te sturen. Iemand maakt een collum, misschien voor sommige mensen storend, met goede argumenten. Hierover gaan een paar mensen zeuren en dan is het opeens verwijderd en is er een ingezonden stuk van het bestuur dat ze afstand doen van de uitspraken die er staan.

  5. Heel jammer dit. Het column van Anne-Marrit was juist goed. het zette aan om een betere samenwerking te realiseren tussen het VO en het hoger onderwijs. De insteek was ook niet dat mensen met een functiebeperking of dergelijke af te straffen. Het gaf beeld dat mensen met een bepaalde beperking moeten accepteren dat een bepaald beroep niet meer uit te voeren is.

    Dat betekent niet dat je geen andere kwaliteiten hebt. Ik wilde dolgraag piloot worden. Helaas ik heb -8 aan één oog. En ben daarnaast ook nog eens te zwaar en te lang. Een beperking dus. Maar ik heb het niet in mijn hoofd gehaald om maar ‘alsnog’ te solliciteren naar die functie. Soms moet je je beseffen dat iets niet meer kan. En dáár ging de column over. Jammer dat het college van bestuur de cursus “begrijpend lezen” niet heeft gevolgd. Maar een voorbarige conclusie trekt omdat het bang is mensen af te stoten. HR had juist zijn slogan meer waar kunnen maken door mensen beter te sturen. In plaats daarvan geeft het aan een commerciële instelling te zijn, die iedereen valse hoop wilt geven. Ben je blind? Tuurlijk mag je bij het HR hartchirurg of gynaecoloog worden! Overtref jezelf (verwacht wonderen). Anne-Marrit heeft de gevoellig snaar geraakt. Het HR moet niet investeren in alleen zijn interne faciliteiten maar een beter facilitair platform oprichten voor een betere communicatie tussen VO en hoger onderwijs. Wat een nonsense inzending. En wat een incompetentie van het bestuur. Bravo.

  6. Deze reactie is typisch zo’n politiek correcte reactie van het CvB: even snel hun straatje schoonvegen zodat ze daarna weer mooi weer kunnen spelen. Want het CvB sluit het liefst zijn ogen voor de harde werkelijkheid. Die slogan: “Overtref jezelf!” is eveneens volledig leeg en hol, daarvoor is de Hogeschool Rotterdam te bureaucratisch, “Overtref de bureaucratie!” zou een betere slogan zijn als jejezelf wilt overtreffen.

  7. Ja, die slogan ‘Overtref jezelf’ slaat nergens op. Wegens lokalen tekort heb ik amper les, dus hoe kan ik mezelf overtreffen. Echt een waardeloze instelling Hogeschool Rotterdam. Ik kom van een andere hogeschool en heb er spijt van dat ik voor deze Rotterdam heb gekozen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top