Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Directeur RBS vertrekt

Gepubliceerd: 9 January 2013 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De directeur en een onderwijsmanager van RBS vertrekken na een onderzoek over het werkklimaat bij dat instituut.

Aanhoudende signalen van RBS-medewerkers over onvrede en sociale onveiligheid waren aanleiding voor het college van bestuur (cvb) om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar het werkklimaat bij het instituut. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek (mto) van 2011 loog er niet om. Vijftien procent van de medewerkers gaf aan weleens agressie op de werkvloer te ervaren. Tachtig procent van hen meldde dat dit gedrag afkomstig was van een leidinggevende. Daarnaast was er een stijgend aantal meldingen bij de bedrijfsarts, p&o, de ptd-monitorcommissie (taaktoedeling, red.) en de vertrouwensarts.

Geen draagvlak
De resultaten van het onafhankelijke onderzoek werden deze week bekend. Uit het rapport: ‘De onderzoekers zijn tot de volle overtuiging gekomen dat de huidige voorzitter van de instituutsdirectie niet over het noodzakelijke draagvlak binnen het instituut beschikt om leiding te geven aan het onderwijs- en organisatieontwikkelingsproces binnen RBS. […] Ook het vertrouwen van een groot aantal medewerkers in de leiderschapsstijl, communicatieve vaardigheden en competenties van één van de onderwijsmanagers is zodanig dat nadrukkelijk wordt aangeraden deze onderwijsmanager niet opnieuw een leidinggevende functie binnen RBS toe te kennen.’

Het cvb liet weten alle aanbevelingen van de onderzoekscommissie over te nemen en nam direct maatregelen. De directeur van RBS en de onderwijsmanager international business and languages (ibl) vertrekken uit het management van RBS. Cees van der Kraan (directeur p&o) is met onmiddellijke ingang interim-directeur geworden. Voor het eind van de maand wordt bekend wie zijn functie bij p&o overneemt.

Lof
Medewerkers van RBS waren vol lof over het onderzoek, de snelle verwerking van de resultaten en zijn tevreden met de uitkomsten. ‘Netjes’, ‘zorgvuldig’, respectvol’, ‘geen geleuter’ en ‘daadkrachtig’. ‘De nieuwe bestuursvoorzitter heeft een goede eerste indruk achtergelaten.’ Zo kwalificeerden zij het optreden van bestuursvoorzitter Bormans die op 8 januari in gesprek ging met het RBS-personeel over het onderzoek en de resultaten ervan. De voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad, Dennis Righters, reageerde in woorden van gelijke strekking: ‘We zijn blij dat het onderzoek zo grondig en zorgvuldig is uitgevoerd en dat het college zo snel en doeltreffend heeft opgetreden.’

De onderzoekers hebben hun beschouwingen en aanbevelingen uitvoerig beschreven in een onderzoeksrapport dat inmiddels op het intranet (Hint) van de hogeschool is geplaatst. Profielen sprak hierover met bestuursvoorzitter Ron Bormans. Dit interview wordt later vandaag op deze site gepubliceerd.

Dorine van Namen

Onderzoek werkklimaat RBS
-Het onderzoek was gericht op de periode juli 2007 (toen de instituten werden gevormd) tot heden.
-Het onderzoeksteam heeft gesproken met de huidige cvb-leden, de voormalig voorzitter van het cvb, de secretaris, imr-leden en 63 (oud-)medewerkers. Zij vormen een adequate afspiegeling van RBS-organisatieonderdelen. Er werken 172 personen bij RBS.
-De onderzoekers hebben een groot aantal documenten gelezen: beleidstukken, resultaten van onderzoeken, correspondentie (per brief en e-mail), beoordelingsformulieren en correspondentie over taaktoedeling (ptd).
-Het onderzoek is uitgevoerd door Arijan Bakker (bijgestaan door Remco van der Dussen) van Capgemini en is te lezen op Hint.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top