Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Elke opleiding een studievereniging’

Gepubliceerd: 14 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij elke opleiding hoort een studievereniging. De HR moet dat stimuleren. Dit is kortgezegd waar de sgmr (studentengeleding van de centrale medezeggenschapsraad) voor pleit.

In zijn advies aan het collegebestuur prijst de sgmr de inzet van directeur Wijnand van den Brink van IGO (Instituut voor Gebouwde Omgeving). Mede dankzij hem is er volgens de sgmr op de locatie Academieplein voor studieverenigingen een ‘positief vestigingsklimaat’ ontstaan. Het resulteerde erin dat inmiddels zowat alle IGO-opleidingen een vereniging hebben, dat ze samen van een kantoorruimte gebruikmaken en dat de sociëteitsruimte nieuw leven is ingeblazen.

Wie kom je tegen…
Positief, vindt de sgmr maar het succes komt nu door een enthousiaste instituutsdirecteur en door studenten die zich voor de verenigingen willen inzetten. Bert van Riel constateerde dat onlangs ook al. Hij is medewerker van het Fonds Jij Aan Zet dat op de HR initiatieven van studenten, waaronder activiteiten van studieverenigingen, ondersteunt. Maar over het toewijzen van een kantoortje voor de verenigingen gaat hij niet. Van Riel: ‘Of een vereniging ruimte krijgt, is nu afhankelijk van wie ze op de HR tegenkomen.’

Stimuleren
Er moet dus beleid komen. De sgmr vraagt daarom aan het collegebestuur om op de begroting van zowel de HR als van de afzonderlijke instituten geld vrij te maken om studieverenigingen te ondersteunen.  De raad zou graag zien dat er ‘een vehikel’ wordt opgetuigd om voor alle studies een studievereniging op te richten of te stimuleren. Om het wiel niet tweemaal uit te hoeven vinden, pleit de sgmr daarnaast voor een werkgroep die de kennis over het oprichten en runnen van verenigingen verzamelt en deelt.

Verlengstuk
De raad gaat ervan uit dat de verenigingen zorgen voor een grotere studentbetrokkenheid. Een studievereniging is, stelt de sgmr, inhoudelijk gezien een verlengstuk van de opleiding. Zo kan het activiteiten organiseren waar de opleiding niet aan toekomt. Verenigingen bevorderen daarnaast het contact tussen studenten onderling en tussen studenten en docenten, en studenten kunnen er ervaring opdoen met onder andere het organiseren van activiteiten.

Het advies over de studieverenigingen bespreekt de sgmr vanmiddag met collegevoorzitter Ron Bormans.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Elke opleiding een studievereniging’

  1. Goed idee alhoewel een (1) vereniging per instituut ook kan (of per bijzondere populatie). Lijkt me overigens wel veel worden al die verenigingen, maar als studenten dat graag willen (en organiseren) mijn volledige support krijgen ze. Als ik nu kijk naar RBS dan is daar RISA (Rotterdam International Student Association) aktief. Het specifiek voor een bepaalde groep studenten (dat is dus opleidingsoverstijgend) een “society” oprichten, is ook het overdenken waard. Techneuten, Accountants, Zorgverleners, Marketeers?

  2. Dit is natuurlijk een leuk idee, maar de hogeschool geeft mij (op museumpark) al 3 jaar de indruk dat ik studeer bij een bedrijf, niet een instelling die zich om mijn ontwikkeling bekommert. Toetsen maken naast een bouwput, koude maandagochtenden (midden winter) in een afgehuurde kerk colleges volgen, computers/beamers die maanden achtereen kapot blijven en constant stijgende horecaprijzen om even wat praktische problemen te noemen.

    Zou het kersenhout in de laagbouw beter isoleren tegen deze ongemakken?

  3. Oh verdomme, ik zie nu pas dat die ‘heropende’ soos niet eens door de studenten zelf gerund mocht worden. Het is de tegenstrijdigheid tussen als school je zaken steeds net niet op orde hebben maar studenten niet de ruimte geven om zelf wat te regelen waardoor verenigingen nooit een geloofwaardig verlengstuk zullen worden van de instituten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top