Tentamendeadline in Maastricht heeft effect
Gepubliceerd: 12 December 2014 • Leestijd: 0 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Veel meer Maastrichtse studenten houden zich tegenwoordig aan de inschrijfdeadline voor een tentamen of collegeblok. Reden: als ze zich te laat inschrijven, mogen ze niet meer meedoen.
Eerder konden studenten die zich te laat inschreven voor 35 euro toch nog een plekje bemachtigen. De Universiteit Maastricht heeft die mogelijkheid afgeschaft toen begin dit jaar duidelijk werd dat de wet dit niet toestaat. Sinds 1 september kunnen laatkomers niet meer alsnog worden ingeschreven voor een vak of tentamen.
Het besluit is positief uitgevallen, schrijft universiteitsblad Observant vandaag. De verschillende Maastrichtse faculteiten hebben vijftig tot negentig procent minder laatkomers. Daardoor zijn de roosters makkelijker in elkaar te zetten en zou de werkdruk van de ondersteunende staf zijn verminderd.
Omdat studenten vaak liever betalen dan dat ze een toets of compleet vak missen, is er een wetswijziging op komst. Straks zijn studenten maximaal twintig euro kwijt om alsnog mee te mogen doen, zei minister Bussemaker van Onderwijs in oktober in de Tweede Kamer.
Het is een compromis waar studentenorganisaties aan meewerkten, maar waar ze niet gelukkig mee zijn. Eigenlijk zou iedereen een voorbeeld moeten nemen aan de Universiteit Utrecht, vinden ze. Die instelling schrijft studenten automatisch in voor toetsen.
HOP, Petra Vissers
Weer wordt in dit artikel verwezen naar de Universiteit Utrecht, waar studenten automatisch ingeschreven worden voor toetsen. Dat klopt, maar dat gebeurt op basis van cursusinschrijvingen, waar studenten zelf verantwoordelijk voor zijn. Het inschrijven gebeurt dus eerder (ook via Osiris Student), maar ook daar betekent “te laat” dat je studievertraging oploopt. En veelal nog erger dan bij toetsinschrijving, omdat je niet alleen een toetskans misloopt, maar de complete cursus pas later kunt volgen.