Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Van school af na één druk op enter te weinig

Gepubliceerd: 6 February 2014 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten die zich voor dit studiejaar wilden herinschrijven moesten dat vóór 1 september doen en voor die datum ook aan alle toelatingsvoorwaarden voldoen.

110 uitspraakOp 21 augustus schreef een studente van de lerarenopleiding, een langstudeerder, zich via Studielink opnieuw in. Zonder problemen en op tijd, zo dacht ze. Ze voerde ook de betaalgegevens voor de digitale machtiging in, maar bevestigde die niet.

Op 19 september ontving ze een brief van het Studenten Service Center (SSC) waarin stond dat ze definitief was uitgeschreven voor het studiejaar 2013-2014: Ze had niet voldaan aan alle inschrijfvoorwaarden en kon daardoor niet heringeschreven worden.

De schrik was groot en de gevolgen ingrijpend. Uitschrijving betekende een verlies van haar stageplaats en werkplek. En dat in het jaar  waarin ze eindelijk zou afstuderen. En, o wrange ironie: Zij had haar broer, die ook aan de Hogeschool Rotterdam studeert, nog gewezen op de strenge regels voor herinschrijving voor het studiejaar 2013-2014.

Die regels werden inderdaad strikt toegepast, maar niet zonder een voorlichtingscampagne, brieven, e-mails en reminders naar studenten bij wie de inschrijving dreigde te mislukken, óók naar de studente in deze zaak.

De geschillenadviescommissie stelt dan ook dat de dienst financiën en studentregistratie zorgvuldig heeft gehandeld en geen verwijt  gemaakt kan en ‘vindt geen aanleiding het bestreden besluit te vernietigen’. Hoe zuur voor de studente in kwestie ook, het bezwaar werd ongegrond verklaard.

Dorine van Namen

Inmiddels heeft de rechter zich ook over deze zaak gebogen en de Hogeschool Rotterdam in het gelijk gesteld.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Van school af na één druk op enter te weinig

  1. Schandalig! Dat men dit een student(e) aandoet. Te triest voor woorden.

  2. ik heb hier geen woorden voor. Vind het te triest voor woorden. Ik zie ook nergens de menselijke component bij de HRO. Het gaat hier om mensen. Natuurlijk zijn er regels en natuurlijk moet je je er hier aan houden, maar studenten zitten hier niet voor niets. Die maken nou eenmaal fouten. Daarom zitten ze immers op de Hogeschool Rotterdam. Het zo streng toepassen vind ik nergens op slaan. Is er dan geen andere sanctie te bedenken dan gelijk algehele uitsluiting.

    Als je plagiaat pleegt krijg je zelfs minder op je bord, (of een berisping als je voor de HRO werkt). Kunnen we deze student niet straffen met een maandje vertraging ipv een heel jaar???

    @CvB; Trek dit vonnis aub in en verzin een passende sanctie. Dit is schieten op een mug met een bazoeka.

  3. Gadverdamme
    Een student kan een fout maken. En zonder erop gewezen te worden, zonder pardon uitgeschreven.
    Gelukkig is de hogeschool wél perfect natuurlijk
    Gelukkig maakt die nooit fouten…

  4. Oh ik heb verkeerd gelezen, ze is er wel op gewezen. Alsnog, fouten maken is menselijk, dat doet de hogeschool ook… Ik vind het erg triest..

  5. Jammer genoeg staat de hogeschool bekend om deze zaken, ik zie de HR allang als geen school meer. De school is naar mijn mening niet meer betrokken met de studenten. Ik denk dat de school hier eens en voor altijd verandering in moet brengen. Ik moet er wel bij vermelden dat er gelukkig nog wel docenten bij zijn die erg betrokken zijn met de studenten voor hen mijn alle respect.

  6. En weer gaan regels vóór de mensen op HR en dat terwijl de organisatie zelf nauwelijks zijn zaken op orde heeft! Schaam je, HR!

  7. Is toch logisch? Zij maakt de fout, alles is in haar belang om naderhand nogmaals te checken of de inschrijving is gelukt of niet. Dat kun je volgens mij meteen zien.. Als ik het was geweest had ik sowieso nog even gebeld naar de school om te kijken of alles was doorgekomen (studeer ook aan de HRO en weet dat er soms fouten gemaakt worden.) Die brieven zijn herhaaldelijk gestuurd evenals vele e-mails. Dus beetje eigen schuld in dit geval, vind ik.

  8. Overigens wil ik benadrukken dat de HRO een prima school is en uiteraard worden er fouten gemaakt, maar ik kan geen andere hogeschool bedenken waar dit niet het geval is..

  9. HRO is dus zeker op organisatorisch gebied niet de beste. Ik heb dit meegemaakt. Ik wilde met mijn P naar de universiteit, en de hogeschool gaf mij een gewaarmerkte kopie van mijn P. DUO accepteerde dit niet en wilde mijn originele P hebben. HRO, hoe konden jullie dit destijds niet weten? Huiswerk niet goed gedaan? Uiteindelijk is het goed gekomen.

    Deze student verliest nu alles waar zij de afgelopen jaren voor heeft gevochten. Haar toekomst ligt nu in puin, moet opnieuw beginnen terwijl zij al zo ver gevorderd was in haar studie.

    Natuurlijk zijn regels regels, maar fouten kan iedereen maken. Bij mij was dat gelukkig niet fataal maar voor haar heeft dit hele grote gevolgen.

    Dat een rechter in een proces zijn of haar moraal niet mag meewegen of persoonlijke opvattingen mag meenemen in de besluitvorming kan ik nog wel begrijpen. Dat zal zorgen voor rechtsonzekerheid. In sommige gevallen is het onvermijdelijk om de persoonlijke opvattingen van een rechter niet links te laten liggen. In dit geval zou de commissie dit misschien eenmalig door de vingers kunnen zien in plaats van een studiecarrière van een student te vernietigen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top