Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Hoe wijs je iemand netjes af? Deel 1

Naar aanleiding van de seks-app affaire op de Kralingse Zoom wil ik het volgende aan je vragen: hoe ga je om met ongemakkelijk app-gesprekken met aandringende personen? En hoe doe je dat wanneer je gesprekspartner iemand is met aanzien of een voorbeeldgevende functie?
Groet,
Aanhouder

Lieve Tosca

Lieve Aanhouder,

Ongemakkelijke app-gespreken met opdringerige personen zijn aan de orde van de dag als je (in ieder geval als vrouw) Tindert of aan andere manieren van internetdaten doet. Na jaren oefenen heb ik ontdekt dat de pleistermethode het beste werkt. Zodra ik weet dat ik geen interesse heb in contact met iemand, zeg ik dit zo snel en duidelijk mogelijk. Inademen en in een vloeiende beweging de pleister eraf trekken zorgt voor de minste pijn en vasthoudende lijmresten achteraf.

Ik heb lang gedacht dat het kwetsend was om duidelijk te zeggen dat ik geen interesse had in verder contact, een ontmoeting, een tweede date of een relatie. Het contact laten doodbloeden leek me ‘t beste, maar dat zorgde soms voor nare situaties waarin mannen bleven mailen of appen en ik ze maar halfbakken bleef afhouden. Ik dacht dat ik duidelijk was, maar dat was ik niet. En dat had ik pas door toen ik vorig jaar zelf werd ‘doodgebloed’.

Na twee leuke dates ging ik op vakantie en daarna zouden we elkaar wel weer zien. Ik appte hem regelmatig en hij reageerde, maar niet uit zichzelf en steeds minder enthousiast. Halverwege mijn vakantie had ik door dat hij z’n interesse was verloren, terwijl ik m’n stinkende best deed om leuk en grappig te zijn. Dat was vrij pijnlijk. Hierna heb ik m’n gedrag aangepast en het werkte: ik ging duidelijker communiceren, m’n liefdesleven werd een minder groot drama.

‘Ik voel me gevleid door je interesse, maar heb geen behoefte aan verder contact met je’, werkt prima bij Tinder/chat/mail-contact. Wanneer je elkaar al hebt gezien, zal je misschien iets meer woorden moeten gebruiken om te vertellen waarom je het niet met hem of haar ziet zitten. Sorry zeggen is niet nodig, je hoeft je niet te verontschuldigen voor het feit dat je iemand niet zo leuk vindt als hij/zij jou.

Wanneer je duidelijk hebt gemaakt dat je geen interesse meer hebt, verbreek je het contact. Je kan natuurlijk nog wel antwoord geven op vragen van de ander over je beweegredenen, maar wanneer je uitgepraat bent, hoef je niet meer te antwoorden. ‘Ik heb alles gezegd wat er te zeggen valt, het is beter als we geen contact meer hebben’, is een prima zin om mee af te sluiten.

Hierna nemen mensen meestal geen contact meer op. Doen ze het wel, dan heb je de juiste keuze gemaakt. Nergens meer op reageren en dat volhouden is het beste wat je kan doen. Want elke reactie kan bij de ander de hoop op romantiek aanwakkeren. Heb je geen zin meer om zijn/haar berichtjes te lezen, blokkeer dan profiel of telefoonnummer.

Op je vraag over de Kralingse Zoom en de machtsverhouding kom ik volgende week terug, oké?

Liefs,

Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar lieve@toscasel.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

 

Gepubliceerd: 13 May 2015 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca: Hoe wijs je iemand netjes af? Deel 1

  1. Voor mensen die interesse hebben: Geweldloze communicatie is een methode om elkaar met respect op de hoogte te brengen van onze meningen en behoeftes.

  2. Leuk stukje! Moest wel lachen om die pleistermethode-benaming. Ik heb deze ook in het verleden toegepast. Achteraf kreeg ik wel de klacht dat het wat hard overkwam, maar slecht nieuws zacht brengen verandert niets aan het nieuws.

    Ook dat doodbloeden heb ik meerdere malen, zonder succes, toegepast zien worden. Of zo’n stoplichtrelatie met hetzelfde effect. De “partners” worden boos op elkaar spreken niet en wanen de relatie verbroken. Op een gegeven moment weten ze niet meer waarom ze boos zijn en hebben ze weer een “relatie” waarbij ze zich opvreten. Alleen omdat ze de woorden niet willen uiten of wachten tot de ander ze uit. Ik blijf me verwonderen dat mensen zich soms jarenlang in zo’n hopeloze situatie staande houden. Natuurlijk is het een ander verhaal als er kinderen oid in het spel zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top