Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ov-studentenkaart ‘vergeten’ stop te zetten? 300 euro boete per maand!

Gepubliceerd: 26 November 2015 • Leestijd: 0 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zestigduizend oud-studenten moesten vorig jaar een boete betalen omdat ze hun studentenreisrecht niet op tijd hadden stopgezet. Het kabinet gaat deze boete verhogen van 194 euro naar 300 euro per maand.

Sommige oud-studenten zetten zelfs na een half jaar hun studentenreisrecht nog niet stop, ook al krijgen ze brieven en aanmaningen. Het gaat om twaalf- tot vijftienduizend oud-studenten.

Boete te laag
De boete is voor hen te laag, meent het kabinet. Wie regelmatig lange afstanden met het openbaar vervoer reist, zou goedkoper uit zijn met de boete dan met een gewone ov-kaart. De verhoging zou daar een einde aan maken.

D66 heeft vragen gesteld en wil de berekening weleens zien: voor wie is het dan goedkoper om die boetes te betalen? En weten die oud-studenten eigenlijk wel dat hun reisrecht vervallen is? De fractie oppert dat de regering de boete ook geleidelijk kan verhogen, ‘bijvoorbeeld na de tweede maand na het verloop van het reisrecht’.

Vergeten
Elk jaar vergeten tienduizenden studenten hun ov-reisrecht stop te zetten. De boetes lopen in de miljoenen. Het ‘studentenreisproduct’ verdwijnt niet automatisch van de ov-chipkaart als studenten er geen recht meer op hebben. Ze moeten het er zelf van afhalen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Ov-studentenkaart ‘vergeten’ stop te zetten? 300 euro boete per maand!

  1. What a load of bullshit! Moet toch niet gekker worden met al die boetes hier in Nederland.

  2. Zolang je niet staat te rellen bij de 2e kamer heb je geen recht om te spreken maat.

  3. en voor de mensen die niet veel met het OV reizen en toch vergeten zijn gewoon €300 lichter, wat gewoon VEEL is..,

  4. Ik snap dat het kabinet wil voorkomen dat oud-studenten misbruik maken van deze regeling, maar het verhogen van de boete treft de verkeerde groep.
    Een berekenende oud-student die met regelmaat van Rotterdam naar Vlissingen reist (meer dan € 500 aan reiskosten per maand) kan nog steeds besparen door zijn of haar studenten reisproduct niet op te zeggen.en de boete te betalen. Tegelijkertijd worden de mensen die simpelweg vergeten op te zeggen gestraft met een hogere boete.

    Is het geen beter idee om simpelweg het gereisde bedrag in rekening te brengen? Hiermee tref je de mensen die (bewust) misbruik maken van de kaart nadat hun reisrecht is komen te vervallen maar blijft de boete voor de mensen die hun Studenten-OV vergeten op te zeggen € 0,-.

    Dankzij de OV-Chipkaart is al deze informatie beschikbaar en hoeft er eigenlijk alleen nog een rekening te worden verstuurd. Het verhogen van de boete voor iedereen leidt in het meest gunstige scenario alleen tot ontevreden oud-studenten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top