Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik verbrand altijd zo

Lieve Tosca,
Deze zomer ga ik met mijn klasgenootjes naar Turkije. Overdag bakken, ‘s avonds stappen. Zinin! Er is alleen een klein dingetje: waar anderen bruin worden van de zon, word ik rood. Ook als ik mezelf insmeer met factor 30. Als ik na tien dagen zomervakantie thuiskom, vraagt nooit iemand of ik het leuk heb gehad. Ze vragen wel of ik nog wegga, omdat ik zo pips zie. Ik vind het gênant. Wat kan ik doen?
Groet, Bleekscheet

IMG_6154highres

Lieve Bleekscheet,

Dat bruin worden is enorm overschat. En ik kan het weten want ondanks mijn donkere haar en ogen wordt ik nooit echt lekker bruin. Sterker nog, als ik niet oplet, verband ik gewoon. Na een paar pijnlijke vakanties (en onverwacht zonnige middagen in het park die eindigden met een ingebrande zonnebril op m’n gezicht) kan ik je uit eerste hand vertellen dat goed smeren heel belangrijk is.

Sommige mensen hebben een huid die snel kleurt, andere mensen mogen al lang blij zijn als ze niet op dag één van de vakantie met tweedegraads brandwonden in bed liggen te rillen. Als jij bij de tweede groep mensen hoort, is het goed om voor de vakantie maatregelen te treffen. Al is het maar omdat er anders van stappen of zonnen een paar dagen niets komt.

Factor 30 is een te lage factor voor een bleekscheet die op zonvakantie gaat. Factor 30 betekent dat je met de zonnebrand op dertig keer langer in de zon kan liggen dan zonder. Als je normaal na 5 minuutjes al rood kleurt, kan je nu dus 90 minuten in de zon. Pure winst! Maar misschien wat aan de korte kant als je van plan bent de hele dag te bakken. Je kan voorbruinen bij een zonnestudio, zo voorkom je de ergste kreeftenscenario’s.

Factor 50 is een goed begin van jouw zonvakantie. Smeer je in voordat je naar buiten gaat (zonnebrand beschermt na een half uur) en daarna iedere twee tot drie uur of na het zwemmen. Kleding en water maken dat de crème sneller van je huid gaat, houd daar rekening mee anders wordt je razendsnel rood.

Probeer tussen 12:00 en 15:00 uur uit de zon te blijven. Tussen deze uren is de zon het felst en verbrand je het snelst. Een parasol biedt uitkomst op het strand, een T-shirt of sjaal wanneer je in een stad bent. Ga je toch in de zon, smeer je dan dik in. Je hebt ongeveer een hand vol crème nodig om je hele lijf in te smeren. Het is dus normaal om een hele fles te gebruiken als je een week weg gaat.

Nu hoor ik je denken: maar zo word ik toch nooit bruin?! En dat klopt gedeeltelijk. Je wordt misschien niet zo bruin als je klasgenoten, maar je verbrandt ook niet en je voorkomt huidkanker. Das ook wat waard.

Wil je lekker bruin in bikini, overweeg dan een spray-tan voordat je op vakantie gaat. Dit zorgt voor een zonnig kleurtje op je huid, maar beschermt je niet tegen de zon. Je moet dus nog steeds smeren.

Moet je nog zonnebrand kopen? Die van de Aldi en Lidl worden vaak goed getest en zijn niet duur. Daar kan je dus makkelijk een extra handje van pakken.

Veel vakantieplezier!

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 13 July 2016 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, ik verbrand altijd zo

  1. Ik wil geen reclame maken, maar Vichy heeft factor 50 met bronzer erin. Je krijgt dus wel een beetje kleur, maar je zult niet verbranden!

  2. Waarom zo geobsedeerd om de mening van anderen? Heb een beetje zelfrespect en ruggengraat. Een paar dagen zie je rood uit, niks ernstigs.

    Ik snap niet waarom mensen altijd perfect willen zijn. Bovendien, mening van anderen moet niet zo een effect hebben dat je je gaat schamen. Anders moet je echt iets doen aan je zelfbeeld. Werk aan zelfvertrouwen en stop met het verheerlijken van andermans nutteloze en subjectieve blik op het leven (en op jou,)

    Niks persoonlijks, trouwens.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top