Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Is ze de ware?

Lieve Tosca,

Ik ben 21 en heb al vijf jaar verkering met mijn high school sweetheart. Ze is knap, leuk, lief en we hebben heel veel lol. Toch ben ik soms wel eens jaloers op vrienden en klasgenoten die ongebonden door het leven gaan. Als ik hun avonturen hoor, vraag ik me af of ik er wel goed aan doe deze relatie aan te houden. Maar als ik dan overweeg het uit te maken, krijg ik een enorme knoop in m’n maag. Ik kan me geen leven zonder haar voorstellen. Sommige vrienden zeggen dat ik m’n beste jaren vergooi door met m’n vriendin te blijven. Hebben ze een punt of ben ik de ware al vroeg in m’n leven tegengekomen en moet ik ze negeren?

Lfs Anoniempje

Lief anoniempje,

De twijfel die jij voelt is denk ik heel normaal. Het is fantastisch om vrijgezel te zijn en een beetje te kunnen flirten en daten. En als je dan ook nog verliefd wordt – en het is wederzijds – ben je de koning te rijk. Maar het vrijgezellenbestaan is voor de meeste mensen geen aaneenschakeling van succesvolle dates en vlinders. Soms vind je maanden niemand om mee te daten, worden je zaterdagavonden uitsluitend gevuld met eenzaam Netflixen of heb je liefdesverdriet omdat het meisje dat jij zo leuk vindt jou niet ziet zitten.

Als je iemand hebt gevonden met wie je het al vijf jaar leuk hebt, moet je die persoon koesteren. Zo vaak gebeurt dat namelijk niet. Of je vriendin de ware is (en of de ware bestaat) durf ik niet te zeggen. Maar het feit dat je over een gezamenlijke toekomst nadenkt en het daar niet doodsbenauwd van krijgt, zegt al heel veel. Jullie zouden het best nog heel lang heel leuk kunnen hebben.

En laat je niet gek maken door je vrijgezelle vrienden. Zij zouden het misschien interessanter vinden als jij ook vrijgezel bent en af en toe mooie avonturen of date-disasters kan delen. De levens van mensen die lang verkering hebben zijn nou eenmaal wat saaier en voorspelbaarder dan die van singles. Al is het maar omdat jij de vraag ‘Heb je nog geneukt’ waarschijnlijk bijna altijd met ‘ja’ kan beantwoorden en zij niet.

Iedereen die date, doet dat om iemand te vinden om gelukkig mee te worden. Soms duurt dat geluk een avond, soms een paar weken of maanden en heel soms jaren of een heel leven. Jij hebt dus eigenlijk waar al je vrijgezelle vrienden naar streven. Geniet ervan. En praat er over met elkaar als de relatie wringt. Dat is de enige manier om op de lange termijn gelukkig te blijven met elkaar.

Je kan het ook anders doen: misschien worstelt je vriendin ook wel met deze situatie en kunnen jullie afspraken maken over flirten of zoenen met anderen. Dat je verkering hebt, hoeft niet altijd te betekenen dat je elkaar 100 procent trouw bent. Het een kan soms naast het ander bestaan.

Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 16 March 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Lieve Tosca: Is ze de ware?

  1. Vrijgezel zijn is meer dan ‘flirten en daten’. Het brengt een bepaalde mate van vrijheid mee die je niet, of nauwelijks, hebt in een relatie. De schrijver heeft het over de avonturen van zijn vrienden, natuurlijk zijn dat ook avonturen met vrouwen. Maar daarnaast heeft vrijgezel zijn het voordeel dat je minder hoeft te plannen en niet ‘afhankelijk’ bent van een ander.

    Binnen mijn vriendengroep merk ik dat vrienden die een relatie hebben alles van te voren moeten plannen. Het komt voor dat iemand vrijdag met het idee komt een weekend weg te gaan en we een paar uur later in de auto zitten onderweg naar België, Duitsland, Engeland, etc. Of een vakantie boeken waar niets anders wordt gedaan (of geprobeerd) dan drinken, uitgaan en vrouwen versieren. Of een avond stappen op vrijdag en pas zondagavond weer thuis komen. De vrienden met een relatie haken in deze gevallen bijna altijd af.

    Naarmate wij als vriendengroep ouder worden gebeurt dit minder, maar zeker rond de leeftijd achttien tot ergens begin twintig mis je naar mijn mening veel als je een relatie hebt. Niet iedereen zal het hier mee eens zijn en sommige kiezen liever een stabiele relatie met een voorspelbare jeugd, en dat is hun goed recht, maar ik ben blij dat ik tijdens deze periode nooit een lange serieuze relatie heb gehad.

  2. Allereerst, je kunt uit de vraag ook opmaken dat het om een lesbische relatie gaat. Als ik zo de vraag eens lees, valt het me op dat je al overweegt om het uit te maken. Misschien is je relatie in een broeder/zuster-verhouding veranderd?!

    Daarbij stel je jezelf de vraag of het goed is om de relatie te behouden als je verhalen van avonturen hoort. Je zou dan jezelf eens moeten afvragen of de seks nog wel spannend genoeg is. Als je jaloers wordt van andermans avonturen, doe je je eigen seksleven tekort.

    Als ik jou was zou ik het voorleggen aan je duif waar je mee zit. Tosca kan wel mooi zeggen dat je het moet koesteren, maar soms is laten gaan beter van vasthouden.

    Of een tip: Schrijf je in voor Temptation Island: dan ga je er als relatie in, en kom je er single ‘sterker’ uit.

    Groetjes Wouter

  3. Dat Netflixen is inderdaad eenzaam en saai. Je moet er ook een Netflix & Chill avondje van maken. Alhoewel dat is ook alweer oud hè..

    Ga lekker IMAX & Climax-en, of een avondje Amazon Prime & Sexy Time. Wellicht een keertje Crunchyroll & Fill your hole? Of gezellig HBO & Down you go…

    Joh ik vind dat je je niet aan moet stellen.. Je hebt 5 jaar een relatie en dan zou je als je het mij vraagt wel moeten weten hoe je het spannend houdt.. Het advies van Tosca zet ook geen zolen aan de dijk, waardoor ik me afvraag of ze wel de aangewezen persoon is voor relatieproblemen.

    Als ik jullie was zou ik eens op de zondagmorgen lekker met elkaar gaan praten over de relatie en dan met name het spanningselement ervan. Herleef die liefde, wakker die passie aan, trek je stoute schoenen aan en durf eens te zeggen: ‘Lieverd, het is al te lang hetzelfde. We zetten vandaag het huis eens op stelten!’, terwijl je dat Bh-bandje los maakt met je rechterhand en met je linkerhand over haar wang streelt.

    Kom op.. Als je het vier van de vijf jaar spannend hebt gehouden, lukt je dat nog wel om dat weer terug te brengen!

  4. @wouter De vraag lijkt door een vrouw geschreven te zijn, omdat Tosca ze zelf schrijft. De vrager zegt; “ze is knap, leuk, lief en we hebben heel veel lol”.

    De vrienden van de vrager ontmoetten inderdaad knappere, leukere, lievere meiden, waar ze meer lol mee hebben. Zoals @thomas zegt. Het is stappen met een vriendengroep, dat is verhalen meemaken die de vriendengroep dichterbij brengt.

    Als je 5 jaar een relatie hebt, voelt je partner dit aan, hoop ik. Je hebt meer aan een vriendin dan “heel veel lol hebben”. Misschien moet je voordat je het uitmaakt ook eens naar verhalen luisteren van mensen die een serieuze relatie hebben. Al vind je daar geen verhalen waar je jaloers van word, zo niet, wees dan eerlijk met je vriendin.

  5. Lieve Tosca,

    Ik ben al jaren op zoek naar een vaste relatie, want dat vind ik erg moeilijk. Ik heb behalve bindingsangst ook een vreemdgaan-probleem. Sinds een tijdje heb ik nu een leuke meid aan de haak geslagen, maar ik betrap me er weer op dat ik haar soms als grof vuil behandel.

    Ik weet me geen raad en ben bang dat ik de eerste de beste keer dat ik uit ga weer in het bed zal belanden met een ander meisje. Ik zit hiermee al tijden met mijn handen in mijn haar – lees: met mijn handen op mijn geschoren koppie. Ik loop me weer te tobben, ik heb goede raad nodig.

    Help me Tosca,

    Mvg,

    Wim S.

  6. In mijn ogen werkt het zo:
    Als je gelukkig en tevreden bent met wat je hebt, dan is het goed.
    Als je niet gelukkig en tevreden bent met wat je hebt, pas dan de relatie aan, of zoek een ander. Er is namelijk altijd wel een betere.

    De kunst is dus om gelukkig en tevreden te zijn met wat je hebt. Dat ligt dus niet aan jouw partner, maar aan jezelf (!)

    Je kunt niet alles hebben. Ik zit nog altijd op een TARDIS te wachten waarin ik alles mee kan nemen en zonder tijd kwijt te zijn van A naar B kan. Kost zelfs geen brandstof en er is altijd parkeerruimte waarbij je geen parkeergeld hoeft te betalen. Dus zodra je die mooie dame tegenkomt die altijd naar je luistert, begripvol is, waar je altijd geweldige seks mee hebt, doet wat je zegt, maar soms ook gas terug geeft wanneer jij dat wilt, met exact dezelfde smaak als jij, geef me dan een belletje. ik ga er alleen niet op wachten, want ik denk zelfs dat met x miljard mensen op de aarde, dat ze niet bestaat.

  7. Men wil altijd wat men niet heeft. Misschien heb jij het nooit meegemaakt om lang vrijgezel te zijn. Als je niet weet wat het is kan het natuurlijk zijn dat je daar nieuwsgierig naar bent. En misschien zal je nog jaren met deze gedachte rondlopen.

    Ik denk dat het je niet gelukkiger zou maken vrijgezel te zijn maar mensen leren meestal pas iets zodra ze het zelf meemaken. Daarom is het misschien een idee een paar maandjes of zo lang jullie willen een break te nemen om te voelen hoe het is vrijgezel te zijn. Waarschijnlijk ben je het snel zat en zijn jullie snel weer bij elkaar maar dan met een onzekerheid minder. En als het bevalt is het ook prima.

    success!

    Guy

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top