Rechter dwingt onderwijskeurmeester tot oordeel over nieuwe opleiding
Gepubliceerd: 6 April 2016 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Nieuwe onderwijsaanbieders moeten meteen een keurmerk kunnen krijgen van de NVAO, oordeelt de Raad van State vandaag. Er hoeft niet eerst een hele lichting studenten een diploma te halen.
De zaak waar het allemaal om draait begon in juni 2014. Detacheerder en financieel opleider Welten uit het Brabantse Vessem wilde graag een nieuwe deeltijdopleiding starten: de opleiding ‘Financial Professional’. Dus werd er een aanvraag ingediend bij de NVAO. De opleider wilde namelijk graag een stempel van goedkeuring van de Nederlandse overheid.
Maar Welten ving bot. Volgens de NVAO kwam de nieuwe opleiding niet in aanmerking voor accreditatie. Omdat de detacheerder nog geen enkele geaccrediteerde opleiding heeft, zou de kwaliteit pas beoordeeld kunnen worden als er eerst vier jaar lang onderwijs was gegeven en de eerste studenten waren afgestudeerd. Zo zou het in de wet staan.
Nieuwkomers
Daar nam Welten geen genoegen mee. De detacheerder spande een zaak aan die tot de hoogste rechter is uitgevochten. “De NVAO interpreteert de wetgever verkeerd”, zei topman Cees Welten begin februari in het Eindhovens Dagblad. “Daardoor wordt het nieuwkomers onmogelijk gemaakt om mét accreditatie onderwijs te gaan geven.”
De Raad van State heeft hem vandaag gelijk gegeven. Nergens staat in de wet dat een opleiding eerst een volledige ‘cyclus’ moet hebben doorlopen voor er nagedacht kan worden over accreditatie, aldus de rechter. Het besluit van de NVAO is vernietigd.
Dat betekent niet dat Welten nu automatisch een stempel van goedkeuring krijgt. De onderwijskeurmeester moet een inhoudelijke afweging gaan maken. Een woordvoerder van de NVAO laat weten dat de uitspraak wordt bestudeerd.
HOP, Petra Vissers
[…] zie ook Profielen: Rechter dwingt onderwijskeurmeester tot oordeel over nieuwe opleiding […]
[…] nam Welten geen genoegen mee. De detacheerder spande een zaak aan een kreeg gelijk van de Raad van State. Nergens staat in de wet dat een opleiding eerst een volledige […]